«Ας μη γίνονται εκλογές εάν»...

«Τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας
Με χειροκροτήματα, αγκαλιές και χαμόγελα έγινε δεκτός ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μίλησε για το ελληνικό πρόγραμμα και τις προτάσεις για νέο δάνειο. 

Ωστόσο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, αλλά και ευρωβουλευτές, που κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους.
Υπήρξαν έντονες επικρίσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα, στα όρια της προσβολής, αλλά και αρκετές φωνές στήριξης προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

«Ας μην κάνουμε τότε εκλογές και να βάλουμε μόνο τεχνοκράτες»
Κατά την δεύτερη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, απάντησε στις περισσότερες από τις προκλητικές ομιλίες που ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμη και αυτές που είχαν ιδιαίτερη πολεμική» είπε ο πρωθυπουργός και άφησε σαφείς αιχμές για το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τρεις θεσμούς και ευλόγως την Κομισιόν, ευλόγως την ΕΚΤ, αλλά πως είναι δυνατόν να είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Ρωτάτε αν έχουμε καταθέσει προτάσεις. Εχουμε στείλει ένα κείμενο 47 σελίδων που δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά αποτέλεσμα δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις προτάσεις προφανώς έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Διατηρούμε, όμως το δικαίωμα ως κυρίαρχη κυβέρνηση να επιλέγουμε που θα προσθέσουμε φορολογικά βάρη προκειμένου να πιάσουμε τους απαιτούμενους στόχους» αντέτεινε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι δικαίωμά μας να αυξηθεί η φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κοπεί το ΕΚΑΣ»
«Εάν δεν είναι δικαίωμά μας με πιο τρόπο θα βρούμε ισοδύναμα τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ακραία αντιευρωπαϊκή λογική. Οτι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές θα πρέπει να διορίζονται τεχνοκράτες και να λαμβάνουν εκείνοι τις αποφάσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτούμενος.

Δεν υπάρχει σχέδιο για δραχμή
Απαντώντας σε τοποθετήσεις ευρωβουλευτών πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κρυφό σχέδιο για δραχμή ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία δηλώσεων ήταν ότι το “όχι” σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι Έλληνες ψήφισαν “όχι”. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα την Κυριακή».

Κύριε Βέμπερ εσάς σας διαγράψαμε το χρέος κατά 60%
Ο πρωθυπουργός απάντησε, ακόμη, και στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος του είχε επιτεθεί νωρίτερα με απαράδεκτο τρόπο, λέγοντά του ότι «Θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά. Όταν ζητάμε απομείωση τη ζητάμε για να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά».
«Να σας θυμίσω κύριε Βέμπερ ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη από δύο παγκοσμίους πολέμους και η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Οταν αποφάσισαν διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας και ρήτρα ανάπτυξης».
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στον Γκι Φερχόφσταντ αναλύοντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση σε μια περίοδό κατά την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός «περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε».
«Ήμασταν εμείς που μετά από τρία χρόνια αξιοποιήσαμε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα που κάποιοι έβαλαν στο συρτάρι τους. Προσπαθήσαμε και φέραμε στη δικαιοσύνη πολλούς που φοροδιέφευγαν. Είμασταν εμείς που ήρθαμε σε συμφωνία με την Ελβετία για να φορολογήσουμε τους Ελληνες που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία. Προχωρήσαμε σε νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Έκλεισε με αναφορά στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Τέλος, ο πρωθυπουργός, έκλεισε με αναφορά στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή όπως αρκετοί ευρωβουλευτές επικαλέστηκαν τις αρχαίες τραγωδίες.
«Ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκιο των ανθρώπων και νομίζω πως τώρα είναι αυτή η στιγμή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η πρώτη ομιλία στην Ευρωβουλή
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα όσο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά».
Μίλησε για την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά το δυναμικό «όχι» της Κυριακής, και τόνισε ότι οι Έλληνες «μας έδωσαν εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα».
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς επιλογής με κλειστές τράπεζες και με την πλειοψηφία των ΜΜΕ να τρομοκρατούν έδειξε ότι επιλογή δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη, αλλά αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες. Οφείλουμε, όμως με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουν ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε τελευταία χρόνια», ενώ αυτή η αποστροφή έκανε και τον γνωστό Γκι Φερχόφσταντ να μονολογήσει «αυτό είναι αλήθεια».

«Η πατρίδα μου έγινε πειραματικό εργαστήριο λιτότητας»
Επαναφέροντας τη συζήτηση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανάγκης να αλλάξουν οι πολιτικές της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έγινε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής όμοια με την οποία δεν σημειώθηκε σε καμία άλλη χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα και έκανε μεταρρυθμίσεις. 
«Αυτή η προσπάθεια εξάντλησε τις αντοχές του ελληνικού λαού. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο, όμως το πείραμα δεν πέτυχε. Σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από να διεκδικήσει να απελευθερωθεί» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «Αυτή την επιλογή καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους πραγματικά μπορούν να τα σηκώσουν».
Πηγή: efsyn.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes