Κ. Μητσοτάκης: Το Άρθρο 28 του Συντάγματος επιτρέπει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας


Αμέσως μετά την ομιλία του Υπουργού Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη το λόγο ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερη εντύπωση στις δηλώσεις του προκάλεσε η αναφορά του στο Άρθρο 28 του Συντάγματος.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ευθεία αναφορά στην τελευταία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όπου είπε: “Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε” σημειώσε ότι το Άρθρο 28 του Συντάγματος επιτρέπει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας εφόσον αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά του, οι Συμβάσεις που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβέρνησεις ήταν μέσα στα Συνταγματικά όρια και ο έλεγχος που ασκούν οι δανειστές πάνω στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας είναι νόμιμος και συνταγματικά κατοχυρωμένος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε:
“Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει και το άρθρο 28 του Συντάγματος το οποίο δίνει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να εκχωρούμε εθνική κυριαρχία σε υπερεθνικούς θεσμούς. Μη σας διαφεύγει αυτή η μικρή λεπτομέρεια”.
Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε τι προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος τονίζοντας ότι “το συνολικό μνημονιακό πλαίσιο έχει περάσει χωρίς τέτοιες διατάξεις, δηλαδή χωρίς κύρωση υπογραφεισών συμφωνιών, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς τη διαδικασία του άρθρου 28 του Συντάγματος”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι ο ρόλος της δεν είναι να σχολιάζει τις τοποθετήσεις βουλευτών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ή υπουργών με την Πρόεδρο της Βουλής να δίνει και πάλι τη δική της απάντηση.

Βεβαίως, το Άρθρο 28 του Συντάγματος είναι εξαιρετικά σαφές:
Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.
Να σημειώσουμε ότι το άρθρο 28 αποτέλεσε θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όμως επουδενί δε μπορεί να θεωρηθεί ότι ο έλεγχος που ασκείται σήμερα είναι σύμφωνος με τις επιταγές του Συντάγματος.
Όπως αναφέρει και το Άρθρο 28 του Συντάγματος, για να γίνουν αποδεκτοί περιορισμοί ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ απαραίτητη προϋπίθεση είναι να μη θίγονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος.

“Στη διαπραγμάτευση έχετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης”
Πάντως, να αναφέρουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, τμήμα τους τουλάχιστον, ήταν εκτός κομματικής γραμμής αφού διαχώρισε τη θέση του από όσα ακούγονται από την ηγεσία της ΝΔ περί «αριστερής παρένθεσης» -δηλαδή μιας σύντομης διάρκειας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα πέσει υπό το βάρος μιας αποτυχίας στις συζητήσεις με τοπυς εταίρους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων τόνισε επίσης ότι: «Στη διαπραγμάτευση έχετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια λύση εθνικά ωφέλιμη. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση. Θα είχε επιβεβαιωθεί έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, θα είχε αποτύχει η διαπραγμάτευση και κανείς δεν το θέλει».
Και συμπλήρωσε: Οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία αν είναι καλή και με ευρωπαϊκή προοπτική.

Πηγή: agonaskritis.gr

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes