Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2009 και μετά! Πως η κρίση χρέους έγινε δανεισμού
Του Φίλιππου Πανταζή
Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τις ευθύνες για τα Μνημόνια ξεκίνησε. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και η σχετική πρόταση -ενδεχομένως κοινή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.- θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», μάλιστα, εκείνοι που θα κληθούν σίγουρα να απολογηθούν είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς καθώς και οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση της Εξεταστικής. Με αυτή ζητείται «να διερευνηθεί ενδελεχώς κατά πόσον η κρίση χρέους μετατράπηκε δολίως σε κρίση δανεισμού, με στόχο την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο και την κηδεμονία του ΔΝΤ, και κατά πόσον υπήρξαν άλλες διέξοδοι δανεισμού της Ελλάδας».
Οπως τονίζεται μάλιστα, «η ελληνική κρίση χρέους δεν θα είχε ποτέ μετατραπεί σε κρίση δανεισμού και το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα είχε προσφύγει στο ΔΝΤ, τον Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα είχε ουδεμία δικαιολογία υπογραφής του Μνημονίου 1, τον Μάιο του 2010, εάν η τότε ελληνική κυβέρνηση καθώς και το ανώτατο στελεχιακό δυναμικό της Τραπέζης της Ελλάδος δεν αποφάσιζαν να μην αντλήσουν την 26/01/2010 το ποσό των 17 δισ. ευρώ, το οποίο προσέφεραν κατά την ανωτέρω δημοπρασία οι ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης».
Οι κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου θα βρεθούν δηλαδή στο επίκεντρο για τις ενέργειές τους το 2009-2010, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τη μετατροπή του κρίσης χρέους σε κρίση δανεισμού. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η αναζήτηση ευθυνών θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 και όχι ενωρίτερα. Το επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλώνοντας ότι «μας νοιάζει να διαλευκανθεί μια περίοδος που έχει αφήσει ένα μελανό αποτύπωμα στην Ιστορία, όταν η χώρα ενεπλάκη σε μια μνημονιακή καταστροφή».
«Μαγείρεμα»
Η βασικότερη κατηγορία αφορά το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων, ώστε να εκτοξευθεί το έλλειμμα του 2009 και να οδηγηθεί η χώρα σε καθεστώς αναγκαστικού δανεισμού. Ακόμα και τότε, όμως, η χώρα είχε εναλλακτικές δυνατότητες δανεισμού, υποστηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. και παρουσιάζουν αναφορές για προσφορά χαμηλότοκων δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα. Τέλος, στοιχεία για τις συνέπειες των πολιτικών του Μνημονίου στη χώρα αντλούνται κυρίως από τη σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση πρέπει να υπoγράφεται από 60 βουλευτές και η απόφαση για τη σύστασή της λαμβάνεται με την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων.
Πηγή: dimokratianews.gr
Δημοσίευση σχολίου