Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται κάθε μήνα οι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας προκειμένου να καταβάλλουν συντάξεις και άλλες παροχές.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά μέσο όρο κάθε μήνα από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), λείπουν 380 -400 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα αυτό στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ γνωρίζει μια γενικά αυξητική τάξη ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 έφτασε στα 531 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, τον Ιανουάριο-Μάιο του 2014, είχε σημειωθεί πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών φορέων. Αν και το Μάιο το εν λόγω έλλειμμα μειώθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο (740 εκατ. ευρώ), εξακολουθεί να είσαι σε πανύψηλα επίπεδα σε σχέση τον περασμένο Μάρτιο (350 εκατ. ευρώ), το Φεβρουάριο (190 εκατ. ευρώ) και τον Ιανουάριο (83 εκατ. ευρώ).
Η εκτίναξη του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων οφείλεται προπαντός στην κατάρρευση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αποτελούν το 75% των δαπανών των εν λόγω φορέων, παραμένουν σταθερά υψηλές.
Έτσι στο πεντάμηνο του 2015, οι ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 8,5% (ή κατά 659 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρσι και αυτό παρά τα πάνω από 200 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν μετά τα τέλη Μαρτίου του 2015 από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών με τις 100 δόσεις.
Τα έσοδα της νέας ρύθμισης σε συνδυασμό με την καταβολή του δωρόσημου στο ΙΚΑ (για το επίδομα διακοπών Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα) αναχαίτισε λίγο την φοβερή κατρακύλα στην οποία βρίσκονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με τη μέση μηνιαία πτώση τους να φτάνει το… 16,7%.
Ερώτημα παραμένει εάν τα μέτρα (π.χ. περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εισφορές στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, κλπ.) τα οποία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές θα κατορθώσουν να κλείσουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, θα πρέπει να εξοικονομηθούν κεφάλαια ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ φέτος και με το 1% του ΑΕΠ το 2016. Τα κεφάλαια αυτά, με βάση τις προ capital controls προβλέψεων για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ φέτος (σ.σ. δηλαδή περίπου προβλέπεται το έλλειμμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού φέτος) και σε 1,8 δις. ευρώ το 2016. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν εκ των πραγμάτων, μαζί με τις -μάλλον χειρότερες από τις μέχρι πριν λίγες μέρες- προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας το 2015-2016.
Πηγή: capital.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου