Περισσότεροι από 300 πανεπιστημιακοί από δεκάδες βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να μποϊκοτάρουν ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις καταγγελλόμενες, από τους ίδιους, απαράδεκτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
Η διακήρυξη, την οποία υπογράφουν 343 καθηγητές και λέκτορες, δημοσιεύεται σε ολοσέλιδη καταχώρηση στο σημερινό φύλλο της βρετανικής Guardian με τίτλο: «Δέσμευση των πανεπιστημιακών στο Ηνωμένο Βασίλειο απέναντι στα δικαιώματα των Παλαιστινίων».
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι υπογράφοντες που προέρχονται από διάφορα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ουαλίας, δεν θα αποδεχτούν τις προσκλήσεις να επισκεφθούν ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και δεν θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται ή θα χρηματοδοτούνται από αυτά. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με μεμονωμένους ισραηλινούς πανεπιστημιακούς.
Η καταχώρηση αναφέρει ότι οι υπογράφοντες είναι «σφόδρα ενοχλημένοι από την ισραηλινή παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, τις απαράδεκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αυτή επιφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής του παλαιστινιακού λαού και την προφανή αντίσταση ως προς την όποια δυνατή διευθέτηση (του θέματος)».
Σε ανακοίνωσή του για λογαριασμό των διοργανωτών του μποϊκοτάζ ο καθηγητής Τζόναθαν Ρόζενχεντ του London School of Economics είπε ότι τα ισραηλινά πανεπιστήμια «βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού».
«Αυτές οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν όλες παρά τις πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν στους ανθρώπους να μην ασκούν κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Τώρα που η πρόσκληση να συμμετάσχει κάποιος σε αυτή τη δέσμευση βρίσκεται στην διάθεση του κοινού, αναμένουμε ότι πολλοί άλλοι θα συμμετάσχουν».
Η πρωτοβουλία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ισραήλ. Ο Βρετανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Κάρεϊ δήλωσε «απόλυτα αφοσιωμένος» στην προώθηση των ακαδημαϊκών και επιστημονικών δεσμών. Και πρόσθεσε: «Όπως έχει δηλώσει ο Ντέιβιντ Κάμερον, η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ σε εκείνους που επιθυμούν να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ να καταργήσουν 60 χρόνια στενής ανταλλαγής και συνεργασίας που συνεισφέρει τόσο πολύ στην ισχυροποίηση αμφότερων των χωρών μας».
Η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο δημοσίευσε μία δηκτική απάντηση στην καταχώρηση, στην οποία αναφέρει: «Οι κινήσεις για μποϊκοτάζ αποσκοπούν μονάχα στην καλλιέργεια μίσους και αποξένωσης μεταξύ των δύο πλευρών, παρά στην προώθηση της συνύπαρξής τους».
Η καταχώρηση δημοσιεύεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστολή που απέστειλαν στον Guardian μία ομάδα συγγραφέων, πανεπιστημιακών, βουλευτών και άλλων, ανάμεσά τους οι Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, Σάιμον Σάμα και Ζόι Γουάναμεϊκερ, οι οποίοι ασκούσαν κριτική εις βάρος τέτοιου είδους μποϊκοτάζ.
Είχε προηγηθεί έκκληση -με την υπογραφή εκατοντάδων καλλιτεχνών και μουσικών τον Φεβρουάριο- για την διεξαγωγή μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, στην ζωή των Παλαιστινίων και το δικαίωμά τους της πολιτικής ύπαρξης.
Πηγή: defencenet
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου