Κι ενώ στην Ελλάδα ξεσηκώθηκε σύσσωμη η Εβραϊκή Κοινότητα για την απεικόνιση του Βαρουφάκη ως φιλάργυρου Εβραίου... το Εβραϊκό Charlie Hebdo ξαναχτύπησε με δύο "ξεκαρδιστικά" σκίτσα για την συντριβή του Ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά πριν μια εβδομάδα.
Ό,τι για τους άλλους είναι απαγορευμένο ...για τους περιούσιους εντάσσεται στην ελευθερία της έκφρασης!
To Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «βλάσφημα» δύο σκίτσα που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά που στοίχισε την ζωή των 224 επιβαινόντων το περασμένο Σάββατο, ενώ η διεύθυνση του σατιρικού περιοδικού κατήγγειλε από την πλευρά της μια «χειραγώγηση».
«Στην χώρα μας, αυτό αποκαλείται βλασφημία, με την ευρεία έννοια της λέξης, αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με την ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo.
O Πεσκόφ ωστόσο επισήμανε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει εξηγήσεις από το Παρίσι σχετικά με τις γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, στην μία εκ των οποίων απεικονίζεται ένας ισλαμιστής να διαμαρτύρεται στα συντρίμμια του αεροσκάφους που πέφτουν βροχή γύρω του με τη λεζάντα:
«Ντάες: η ρωσική πολεμική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της».
«Υπάρχουν άραγε όρια στη ρωσοφοβία που προβάλλουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας (της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου).
«Την ώρα που ολόκληρη η υφήλιος συμπάσχει με τη Ρωσία, το Charlie Hebdo διακηρύσσει το ειδεχθές δικαίωμα στη βλασφημία» έγραψε ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
O γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας», έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτη περιφρόνηση των ηθικών αξιών».
«Πρόκειται για μια χειραγώγηση του Κρεμλίνου, που χρησιμοποιεί το Charlie Hebdo» ανταπάντησε ο αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού, Ζεράρ Μπιάρντ.
«Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σε δύο ατυχή σκίτσα και να προκαλέσουν μια αντιπαράθεση που δεν θα έπρεπε να υπάρξει. Αυτό μοιάζει με την χειραγώγηση που συνηθίζει να ασκεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς» σχολίασε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το ότι οι Ρώσοι καταφέρονται» εναντίον του Charlie Hebdo «δεν είναι κάτι το καινούργιο: το ίδιο συνέβη με τη διαμάχη σχετικά με το σκίτσο που απεικόνιζε τον μικρό Αϊλάν. Και επίσης όταν ένα στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε μπροστά από το Κρεμλίνο (ο Μπόρις Νεμτσόφ) εκείνοι είχαν υποστηρίξει ότι τον είχαν σκοτώσει επειδή είχε υποστηρίξει το Charlie Hebdo».
«Αυτό το περιοδικό υποτίθεται ότι είναι ασεβές, επομένως, πάμε, ας χρησιμοποιήσουμε το Charlie Hebdo» σχολίασε σε ειρωνικό τόνο. «Ειδάλλως (μπορούμε) να σεβαστούμε περισσότερες αξίες σε σύγκριση με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως η Δημοκρατία, το κοσμικό κράτος, η ελευθερία της έκφρασης» τόνισε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεκάδες τα αρνητικά σχόλια στο Διαδίκτυο
Σάλος με σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τη συντριβή του ρωσικού Airbus
Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται στο Twitter με το hashtag #JeNeSuisPasCharlie - Μία από τις δύο γελοιογραφίες απεικονίζει ένα αεροσκάφος τυλιγμένο στις φλόγες με τίτλο: «Οι κίνδυνοι του ρωσικού χαμηλού κόστους»
Για μία ακόμα φορά το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo προκαλεί σάλο με τα σκίτσα του. Αυτή τη φορά τους σκιτσογράφους του εντύπου δεν απασχολούν θέματα θρησκείας ή πολιτικής, αλλά το τραγικό δυστύχημα του ρωσικού Airbus στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 244 άνθρωποι.
Οι δημιουργοί των γελοιογραφιών, όμως, δεν φάνηκε να συγκινούνται ιδιαίτερα από τη συντριβή του αεροπλάνου αποφασίζοντας να φιλοξενήσουν στο περιοδικό δύο σκίτσα εκ των οποίων το ένα απεικονίζει ένα αεροσκάφος τυλιγμένο στις φλόγες και μία νεκροκεφαλή.
Τίτλος της γελοιογραφίας είναι: ««Οι κίνδυνοι του ρωσικού χαμηλού κόστους», ενώ η νεκροκεφαλή που αποτυπώνεται, λέει: «Θα έπρεπε να είχα πάρει την Air Cocaine».
Η σάτιρα, όμως, δεν ολοκληρώνεται εδώ, αλλά συνεχίζει σε δεύτερο σκίτσο σχετικό με την αεροπορική τραγωδία, στο οποίο απεικονίζονται τμήματα του αεροπλάνου να πέφτουν από τον ουρανό, με έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που κρατά Καλάσνικοφ να σκύβει για να αποφύγει τα συντρίμμια, ενώ η λεζάντα γράφει: «Ισλαμικό Κράτος: Η ρωσική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της».
Άμεση ήταν η αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι με μία μικρή παραλλαγή του συνθήματος #JeSuisCharlie, έπειτα από τη φονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού από φανατικούς ισλαμιστές, ξεκίνησαν τη δική τους καμπάνια κατά του Charlie Hebdo.
Έτσι, τη θέση του δημοφιλούς hashtag πήρε το #JeNeSuisPasCharlie («δεν είμαι Charlie Hebdo») με δεκάδες χρηστών του Twitter να καταδικάζουν την απόφαση των εκδοτών για τη δημοσιοποίηση των σκίτσων.
«Παράλογος κυνισμός, κοροϊδία της μνήμης των θυμάτων μιας φοβερής τραγωδίας», «Υπάρχουν όρια», «Αυτοί οι δημοσιογραφίσκοι απλώς δεν έχουν αξιοπρέπεια. Λάβετε μέρος στην καμπάνια #JeNeSuisPasCharlie. Είμαστε κατά αυτού του είδους της ελευθερίας του λόγου», «Λυπήθηκα πραγματικά τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι, τώρα μπορώ να πω μόνο #JeNeSuisPasCharlie”», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με τα επίμαχα σκίτσα.
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη ρωσική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, να κάνει λόγο για «βλασφημία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πέσκοφ: «Στη χώρα μας αυτό θα λεγόταν βλασφημία. Δεν έχει να κάνει με δημοκρατία ή έκφραση. Είναι απλώς βλασφημία. Οι συνάλελφοί μου και εγώ προσπαθήσαμε να βρούμε καρικατούρες των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo που σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες. Δεν τα καταφέραμε. Αν είχαν δημοσιευθεί, τότε θα ήταν και πάλι βλασφημία, τουλάχιστον στη δική μας χώρα».
Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Παραμένει κανείς Charlie;», αναφερόμενη στη φράση που έκανε το γύρο του κόσμου μετά την εισβολή των τρομοκρατών τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση σκίτσων του Μωάμεθ.
Πηγή: protothema
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου