Αναφέρει η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" στην ηλεκτρονική της έκδοση:
1952: Η αμερικανική προσεβεία στην Αθήνα αντιτίθεται με ανακοίνωσή της στην επαναφορά της απλής αναλογικής και τάσσεται υπέρ του πλειοψηφικού. Η κυβέρνηση αντιδρά με δήλωσή της: "Ανήκει στον Ελληνικό Λαό και την κυβέρνησίν του να αποφασίζει εκάστοτε με ποίον εκλογικό σύστημα θα διοικηθεί η χώρα"...Και από τότε το "ελληνικό" εκλογικό σύστημα, για να δείξει την πυγμή του έναντι των παρανομούντων Αμερικανών... ετάχθη υπέρ του πλειοψηφικού έως και σήμερα!
Στα περισσότερο "ιστορικά" ιστολόγια θα διαβάσετε κείμενα όπως το παρακάτω... όπου φυσικά δεν γίνετια καμία αναφορά στην Αμερικανική Πρεσβεία:
Η αποτυχία της απλής αναλογικής έφερε Κυβέρνηση Νικόλαου Πλαστήρα
Οι εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα, λόγω της απλής αναλογικής, που εφαρμόστηκε και πάλι.
Πρώτευσε ο δεξιός «Ελληνικός Συναγερμός» του Αλέξανδρου Παπάγου με 114 έδρες και ακολούθησαν δύο κεντρώοι σχηματισμοί, η ΕΠΕΚ (74 έδρες) και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (57 έδρες).
Τα δύο κεντρώα κόμματα συγκέντρωσαν οριακά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και σχημάτισαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νικόλαο Πλαστήρα.
Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει στις 10 Οκτωβρίου 1952 με την παραίτηση του Πλαστήρα, λόγω σοβαρών διαφωνιών στους κόλπους της για τα «μέτρα ειρήνευσης», αλλά και την υπονόμευσή της από το δεξιό παρακράτος.
Η κυβέρνηση Πλαστήρα έλαβε μέτρα για την οικονομική και κοινωνική
ανασυγκρότηση της χώρας, με έργα υποδομής, εθνικοποιήσεις, κοινωνικές παροχές, διανομή γης στους ακτήμονες και ψήφο στις γυναίκες.
Πηγή: victorkoum
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου