Για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης μίλησε ο Κάρολος Αλκαλάι στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στις 20.11.2015.
Ο Γενικός Διευθυντής του Star Channel, έκανε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, και επέστρεψε στο σήμερα, για να μας εξηγήσει πόσο σημαντική έχει γίνει πλέον η κοινή εμπειρία της τηλεόρασης στην καθημερινότητα μας:
«Αν γυρίσουμε πριν την ιδιωτική τηλεόραση -όσοι είναι λίγο μεγαλύτεροι το θυμούνται, όσοι είναι μικρότεροι το θυμούνται από τους γονείς τους-, υπήρχε μια ΕΡΤ και μια ΥΕΝΕΔ. Ωραία πράγματα έπαιζε, μπορεί να έπαιζε κάποιες σειρές, μερικές ασπρόμαυρες μετά χρωματιστές, αλλά ήταν μια ΕΡΤ και μια ΥΕΝΕΔ, που ακόμα και όταν έγινε ΕΡΤ2, πιο πολύ ΥΕΝΕΔ ήταν, παρά ΕΡΤ2. Και μετά ήρθε η πολυφωνία των ιδιωτικών καναλιών, η πολυφωνία στην ενημέρωση. Γιατί αν γυρίσουμε πριν τα ιδιωτικά κανάλια, θα θυμηθούμε ότι ήταν μια κυβερνητική ΕΡΤ που έλεγε κυβερνητικές ειδήσεις και όποιος ήταν αντιπολίτευση γκρίνιαζε, με το μικρό μεσοδιάστημα του Αθήνα 9,84 που άνοιξε ο ελεύθερος λόγος στην Ελλάδα, απογειώθηκε πραγματικά με τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών. Βεβαίως αυτά τα δελτία ειδήσεων, όλες οι κυβερνήσεις τα κατηγορούν ότι δεν τα λένε όπως τους αρέσει, αλλά για να τα κατηγορούν όλες οι κυβερνήσεις ότι δεν τα λένε όπως τους αρέσει, κάτι καλό κάνουνε σε αυτή τη ζωή».
Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Star Channel, «η τηλεόραση που ξεκινήσαμε να την έχουμε μέσα σε ένα σαλόνι, σιγά σιγά αποκτήσαμε μια τηλεόραση κάπου αλλού και τώρα πια έχουμε καταλήξει να έχει ο καθένας μια τηλεόραση στο χέρι του, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα του πολιτισμού της εποχής μας, και πάντως είναι η μεγαλύτερη κοινή μας εμπειρία», δίνοντας μάλιστα και ένα παράδειγμα:
«Αν μαζευτούν 50.000 άτομα σε ένα γήπεδο, λέμε λαοθάλασσα. Aν μαζευτούν 100.000 άτομα σε μια διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, λέμε “όλη η Αθήνα”. Μια εκπομπή καθημερινή, μεσημεριανή, σαν τις “Αλήθειες με τη Ζήνα”, που παίζει την ώρα που ο περισσότερος κόσμος δουλεύει, ξέρετε πόσοι τηλεθεατές περνάνε από αυτή την εκπομπή κάθε μέρα, και βλέπουνε περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας; 500.000, 600.000 ή 700.000 τηλεθεατές κάθε ημέρα! 500.000 ψήφους, δεν έχουν τα έξι από τα οχτώ κόμματα της ελληνικής βουλής».
Aπό τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, αυτό των τελευταίων εκλογών, όπου όπως εξηγεί ο Κάρολος Αλκαλάι, «ψήφισαν 5.500.000 άνθρωποι. Στην εκλογική βραδιά του Star που έπαιξε το βράδυ με Χατζηνικολάου-Ζαχαρέα-Τσαπανίδου, πέρασαν 4.300.000 άνθρωποι. Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι πέρασαν από την εκλογική βραδιά, και βεβαίως πέρασαν και από τα άλλα κανάλια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς της κοινωνίας, η οποία την άλλη μέρα στη δουλειά της, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ένα από τα κυρίαρχα πράγματα που συζητάει είναι αυτά που είδε στην τηλεόραση».
Παράλληλα, τόνισε πως η τηλεόραση δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά Μαραθώνιος:
«Είπε ένας δάσκαλος, ότι η τηλεόραση δεν είναι κατοστάρι αλλά Μαραθώνιος. Και είναι ένας μεγάλος Μαραθώνιος, γιατί σε εμάς οι στιγμές είναι κάθε μέρα. Καταρχάς κάθε πρεμιέρα εκπομπής είναι ένα μεγάλο πράγμα, και με μια αγωνία γι΄αυτό που προετοιμάζεις να δεις πόσο ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι. Το να μπει κανείς να κάνει ζωντανή εκπομπή κάθε μέρα, είναι μια μικρή μάχη. Ίσως η μάχη δεν είναι καλή λέξη, αλλά πάντως είναι στιγμές μεγάλης έντασης και προσπάθειας για να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό. Αυτές είναι ωραίες στιγμές γιατί κάτι φτιάχνεις και έχεις και την αγωνία να δεις πόσοι πολλοί το είδανε αυτό που φτιάχνεις».
Για να καταλήξει λέγοντας ότι το σημαντικότερο είναι οι ανθρώπινες στιγμές:
«Οι άσχημες στιγμές είναι ανθρώπινες. Στα χρόνια που είμαστε, δυστυχώς θυμόμαστε που χάσαμε ανθρώπους που ήταν δίπλα μας, δικοί μας. Αυτό ήταν το μεγάλο σοκ. Το μεγάλο σοκ δεν είναι μια εκπομπή που δεν πήγε καλά ή κόπηκε, αλλά ότι ένας συνάδελφος σου που έχεις μάθει να βλέπεις καθημερινά, έρχεται μέσα σε αυτή την πορεία και τον χάνεις, και είναι ένα πράγμα αρκετά βαρύ, και συγκινητικό».
Πηγή: star
Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου