Σε αναδίπλωση για το θέμα Μουζάλα, παρά τις αρχικές κορόνες και τελεσίγραφα, οδηγήθηκε χθες ο Π. Καμμένος, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.
Του Ηλία Μπενέκου
Αν και για τα προσχήματα επέμεινε στη θέση του για αποπομπή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο έδωσε περιθώριο χρόνου μέχρι την επόμενη εβδομάδα -μετά τη δική του επιστροφή από τις ΗΠΑ και του Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες- αφήνοντας στα χέρια του πρωθυπουργού την πρωτοβουλία των κινήσεων και διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε θα οδηγούσε σε κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε μία εμφανή προσπάθεια δε, να αλλάξει την ατζέντα επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον προς την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, υποσχόμενος... ηχηρές αποκαλύψεις. «Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα ότι δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα, όχι για τον κ. Μουζάλα ως πρόσωπο, αλλά γι' αυτά τα οποία ελέγχθησαν», είπε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος της σύσκεψης με τους βουλευτές του. «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ένα λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, είδαμε ότι βρήκαν ευκαιρία φαντάσματα του παρελθόντος, οι γνωστοί εθνομηδενιστές να βγουν και να πάρουν θέση για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας», πρόσθεσε, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Γ. Παπανδρέου και της Μαρίας Ρεπούση για τα σχόλια τους στο ζήτημα με τον Γ. Μουζάλα.
Επιχειρώντας πάντως να σώσει τα προσχήματα, αλλά παραπέμποντας επί της ουσίας το θέμα για... αργότερα, ανάφερε ότι «επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση και μαζί μας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες για να σωπάσουν ξανά εκείνοι που τόλμησαν να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Βάζοντας δε σε πρώτο πλάνο την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Καμμένος προειδοποίησε ότι «είναι η ώρα να ακουστούν ονόματα, επίθετα από τις περίφημες λίστες που μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκρυβαν, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία». «Η συζήτηση την Τρίτη το βράδυ για τη διαφθορά θα γίνει, είτε σε κάποιους αρέσει, είτε δεν αρέσει», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση «μέχρι τέλους της τετραετίας».
Μάλιστα η «αποκατάσταση» των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επικυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα, στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων.
Στόχος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η καλύτερη «συνεννόηση» ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για ζητήματα Δικαιοσύνης, καίτοι στη συγκεκριμένη συζήτηση δεν πρόκειται να πάρουν τον λόγο οι βουλευτές, αλλά μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί. Σε κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά τη συνεδρίαση, γινόταν λόγος για «κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και σύγκλισης απόψεων», ενώ τονιζόταν η πρόθεση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων να «παταχθούν τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».
Ανακούφιση
Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στο Μαξίμου την αλλαγή στάσης του Π. Καμμένου, καθώς το τελευταίο που επιθυμούσαν ήταν μια γενικευμένη κυβερνητική κρίση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, τη στιγμή που είναι ανοιχτά τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού, αλλά και της αξιολόγησης από τους δανειστές. Με άνεση χρόνου και κινήσεων πλέον, στην κυβέρνηση σχεδιάσουν τους τρόπους ανασύνταξης, ενώ ως πιο πιθανό σενάριο αντιμετώπισης του προβλήματος που ανέκυψε με τον Γ. Μουζάλα, θεωρείται η απομάκρυνσή του μέσω ενός γενικότερου ανασχηματισμού.
Πηγή: imerisia
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου