Δίωξη για τα αποθεματικά των Ταμείων κατά Προβόπουλου και Σάλλα


Όπου Τραπεζίτης=Μαφιόζος... εδώ και χιλιετίες τώρα. Και η μαφία της κυβέρνησης υποχρέωσε τους πολίτες να συναλλάσσονται υποχρεωτικά μέσω αυτών των μαφιόζων της τοκογλυφίας. Η χιλιοστή δίωξη Τραπεζιτών για παιχνίδια και απάτες ...που φυσικά θα καταλήξει στο αρχείο.

Μέσω τέτοιων, ελεγχόμενης έκβασης, δικαστηρίων, θωρακίζουν νομικά τους μαφιόζους των τραπεζών από κάποια μελλοντική απόπειρα να τους δικάσει κάποιος ανεξέλεγκτος δικαστής. 
Θα πουν ...ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί για τα συγκεκριμένα παραπτώματα και άρα δεν μπορούν να ξαναδικαστούν. Πεντακάθαροι όλοι τους και μάλιστα με δικαστική απόφαση ...γιατί οι τοκογλύφοι λατρεύουν να προστατεύονται από τον ίδιο τον Νόμο για τις τεράστιες απάνθρωπες απάτες τους.


Πηγή: sofokleousin.gr
Ενώ ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής και σκανδαλολογίας, ο προκάτοχος του Γιώργος Προβόπουλος ανοίγει «λογαριασμούς» με τη δικαιοσύνη, κατηγορούμενος ότι όχι μόνον δεν φρόντισε – ως όφειλε – να προστατεύσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά διευκόλυνε το «κούρεμα» τους προκειμένου να «γλιτώσει» μια ιδιωτική τράπεζα.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, για τον οποίο η εισαγγελία έχει ανοίξει ήδη «λογαριασμό», ζητώντας την ποινική του δίωξη με την κατηγορία ότι αγόραζε ακίνητα που ενδιέφεραν την τράπεζα και εν συνεχεία της τα μεταπωλούσε μέσω παρένθετων προσώπων, αποκομίζοντας μεγάλο κέρδος.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα, για ενέργειες που έβλαψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων το 2009.
Μαζί με τους διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ των οποίων ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ της και νυν διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.
Η δίωξη παραγγέλθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου. Στο πόρισμα της η εισαγγελέας καταλογίζει στην ΤτΕ ότι δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.
Αφορμή για την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχαν αποτελέσει προσφυγές Ασφαλιστικών Φορέων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα διαθέσιμα των οποίων διαχειρίζεται η ΤτΕ ως Κοινό Κεφάλαιο.
Η εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που ορίζουν νόμος και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας της. Η παράβαση αυτή έγινε μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία υπήρχε κίνδυνος να υποστούν «κούρεμα» - όπως τελικά έγινε.
Η κ. Μιχαλοπούλου επισημαίνει πως η ΤτΕ προέβη σε αγορές-πωλήσεις χρεογράφων μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς. Ετσι η Τρ. Πειραιώς αναδιάρθρωσε το χαρτοφυλάκιο της, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ.
Στη συνέχεια, όταν έγινε το επίσημο «κούρεμα» (PSI), τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ ζημιώθηκαν επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε, αφού τα ομόλογα που πήρε δεν μπήκαν στο PSI. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το παρακάτω άρθρο που δημοσίευσε "ΤΟ ΒΗΜΑ":

Πηγή: tovima.gr
Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.
Τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα  κ. Παναγιώτη Αθανασίου και εδράζεται στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, (βαρύνεται ο κ. Προβόπουλος) και σε αυτό της ηθικής αυτουργίας (ο κ. Σάλλας).
Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια, προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.
Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.
Παράλληλα η δίωξη στρέφεται σε βάρος του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ως αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους την επίμαχη περίοδο, κ. Αθανάσιου Αρβανίτη.

Το πόρισμα

Η δίωξη βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως κυρίας Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ).
Σύμφωνα πάντα με το δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος, η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ.
Τα παραπάνω -τονίζεται- συνέβησαν και σε μια περίοδο κατά την οποία η ΤτΕ γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα ΟΕΔ, που από τη φύση τους είναι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι κι η εικόνα αυτή απεικονίστηκε άμεσα στις υψηλές αποδόσεις, κατά την επίδικη περίοδο, των 10ετών ΟΕΔ και στη πτωτική πορεία στις αγορές. Παρόλα αυτά προέβη στις επίδικες αγορές-πωλήσεις μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα την ευνοική τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ.
Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.
Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απάντηση του Μιχάλη Σάλλα

«Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου, ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το έτος 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς. 
Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων. 

Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα, ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης». 


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes