Η ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον μεταφέρεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.
Μετά τις δηλώσεις που έκανε η Μαργαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια σύνταξης του RT (Russia Today) και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρωσία Σιβόντνια» (Η Ρωσία σήμερα), ότι συνεργάτες του RT στις Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν μαζικά λόγω πιέσεων που δέχονται από τις αμερικανικές αρχές, η ρωσική κυβέρνηση είναι πιθανόν να «ενεργήσει με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας» εφόσον συνεχισθούν οι πιέσεις στα ρωσικά ΜΜΕ που λειτουργούν στο εξωτερικό. Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος Tύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, σύμφωνα με τις οποίες η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας προτίθεται να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητα» μερικά ξένα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, παρότι δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες όσον αφορά στις προθέσεις της Γενικής Εισαγγελίας, είπε ότι «μια σειρά δικά μας μέσα υφίστανται πρωτοφανείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σε μια σειρά χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ». Τόνισε μάλιστα, ότι η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται εκεί από τις αρχές τα ρωσικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα το RT και το Sputnik, «έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου».
Την Πέμπτη η διευθύντρια σύνταξης του RT Μαργαρίτα Σιμονιάν, μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής που παρακολουθεί τις προερχόμενες από το εξωτερικό δραστηριότητες και σχετίζονται με παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, δήλωσε ότι στις ΗΠΑ αποχωρούν «μαζικά» εργαζόμενοι από το κανάλι RT επειδή φοβούνται, ενώ η κατάσταση έχει γίνει τόσο δύσκολη που το Russia Today «είναι δύσκολο να βρει στις ΗΠΑ ακόμη και εξωτερικούς συνεργάτες».
Στις 3 Οκτωβρίου το Bloomberg επικαλούμενο εκπρόσωπο της Google μετέδωσε ότι το RT αποκλείσθηκε από την κατηγορία των πριμοδοτούμενων βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube. Σύμφωνα με την Σιμονιάν, οι αμερικανικές αρχές ασκούν πιέσεις στο RT παρότι το κανάλι λειτουργεί στην χώρα αυτή όπως όλα τα άλλα ΜΜΕ και ποτέ δεν μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η CIA σε έκθεση της ανέφερε το όνομα της 27 φορές και το RT 100 φορές, ενώ οι αναφορές στο RT αποτελούσαν την μισή εισήγηση της έκθεσης, με επισημάνσεις ότι παρεμβαίνουμε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του RT Κιρίλ Κάρνοβιτς- Βαλουά, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του καναλιού από την λίστα των πριμοδοτούμενων βίντεο, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή με την Google ισχύει από το 2010 και είναι απαράδεκτο ότι δεν προηγήθηκε καμία απολύτως προειδοποίηση με την οποία να ενημερώνεται το κανάλι ότι η Google αλλάζει πολιτική.
Στις 28 Σεπτεμβρίου η Σιμονιάν είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από το Russia Today να κατοχυρωθεί στην αμερικανική επικράτεια με την ιδιότητα του «ξένου πράκτορα». Ο όρος αυτός είχε υιοθετηθεί από τις ρωσικές αρχές για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, αλλά είχαν σχέσεις με χώρες του εξωτερικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / zougla.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου