Έρχονται οι περιούσιοι «σωτήρες» της Ελληνικής Οικονομίας


Έρχονται οι «σωτήρες» της Ελληνικής Οικονομίας. Τα λαμόγια της Βουλής έστρωσαν το τραπέζι και ξεκινάει το δωρεάν φαγοπότι.

Δημοσιεύει σχετικά η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ":


Μεγάλα ξένα funds και άλλες εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται στον προθάλαμο της νέας, δευτερογενούς, αγοράς «κόκκινων» δανείων που πρόκειται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες. Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που θα βασίζεται στην Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, τις προϋποθέσεις, τις δυνατότητες και το εποπτικό πλαίσιο των εταιρειών διαχείρισης, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο.
Πάνω από 80 δισ. ευρώ (αυτά που μένουν δηλαδή αν αφαιρεθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας τα οποία δεν πρόκειται να πωληθούν) υπολογίζονται τα «κόκκινα» δάνεια που προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η απελευθέρωση της πώλησης συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμων χορηγήσεων και η δραστηριοποίηση των εταιρειών διαχείρισης, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και για την ΤτΕ και για τις τράπεζες αλλά και για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που φάνηκε κατά την προχθεσινή ημερίδα για τα «κόκκινα» δάνεια που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί συζητήθηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και εντοπίστηκαν οι διαφοροποιημένες απόψεις για την αποτελεσματική λειτουργία των νέων δομών που ετοιμάζονται. Στην εκδήλωση αυτή αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον όλων των μερών που εμπλέκονται στην αγορά ιδιωτικού χρέους με την παρουσία πολλών εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity Funds) εταιρειών ενεργούς διαχείρισης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, και εκπροσσώπων των τμημάτων ωρίμασης χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών. Αναλυτική συζήτηση έγινε για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων από τις τράπεζες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από funds σε ό,τι αφορά portfolia «κόκκινων» δανείων μολονότι ακόμη δεν έχει πλήρως ρυθμιστεί το πλαίσιο που θα απελευθερώνει την πώλησή τους.

Δύσκολη άσκηση
Είναι δεδομένο πως οι ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να προστατευθούν, πλην όμως ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συντελεσθεί έχει μεγάλη σημασία για τις τράπεζες. Μεγάλα funds βολιδοσκοπούν την αγορά και αναζητούν «κόκκινα» δάνεια που τους ενδιαφέρουν. Πλην, όμως, τούτο δεν σημαίνει πως οι πωλήσεις τέτοιων δανείων ακόμη και επιχειρηματικών αποτελούν μια εύκολη υπόθεση. Και τούτο διότι και τα πιστωτικά ιδρύματα αν κρίνουν πως μπορούν να αναβιώσουν κάποια δάνεια θα το πράξουν και δεν θα αφήσουν την ευκαιρία στα funds να αποκομίσουν υπεραξίες που θα μπορούσαν οι ίδιες οι τράπεζες να τις αποκομίσουν. Συγχρόνως θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί ο συνδυαστικός χαρακτήρας των εταιρειών διαχείρισης. Ορισμένα από τα funds που ενδιαφέρονται σ' αυτή τη φάση για τη συγκεκριμένη αγορά είναι τα Sankaty, KKR, Cerberus Appolo.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη χθεσινή «κλειστή» ημερίδα της ΤτΕ και της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) κατακλύστηκε αίθουσα του κτιρίου της οδού Αμερικής με εκπροσώπους ξένων funds κι όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραβρέθηκαν στελέχη από τις εταιρείες: Pillarstone, Clifford Chance, Alvarez and Marsal, Oliver Wyman, Global, Centerbridge Partners, Kaican, PWC, BlackRock Solutions. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι απ' όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, από την Ernst & Young, Deloitte, καθηγητές πανεπιστημίου, managers, στελέχη του τραπεζικού κλάδου, αλλά και εκπρόσωποι νομικών εταιρειών.
Το κουαρτέτο των Θεσμών και τραπεζικοί παράγοντες, γνωρίζουν ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο μόνος σύντομος δρόμος για την ανάκτηση ικανής ρευστότητας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, είναι η πώληση δανείων. Ωστόσο η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς και κοινωνικούς επιθυμεί και επιδιώκει να αδυνατίσει την προαναφερόμενη εικόνα και ο μόνος διαθέσιμος τρόπος που φέρεται να έχει στη διάθεσή της είναι σε μία τυχόν «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης να καθυστερήσει την εν λόγω εξέλιξη. Κάτι τέτοιο, όμως, θα δημιουργήσει σύντομα σημαντικά προβλήματα στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δουλεύουν προς την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να διογκωθεί, καθώς οι τράπεζες πλέον δεν επιτρέπουν να μείνει δάνειο αρρύθμιστο.

Πώληση από 2% έως 30%
Χαμηλές τιμές... άρα και ζημίες

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμές πολύ χαμηλές, οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν πιθανόν κάποιες κεφαλαιακές ζημίες κάτι που δεν επιθυμούν να πράξουν πριν η οικονομία περάσει από ύφεση σε ανάπτυξη, οπότε θα μπορούν μέσω τραπεζικών εργασιών να αντισταθμίσουν τις ζημίες αυτές. Αλλωστε, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη προβλέψει πως κατά την τρέχουσα χρήση θα περάσουν σε κερδοφορία. Αναλυτές σημειώνουν ότι μέσα στο πνεύμα της ανάγκης απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών πρέπει να είναι και η πώληση ενήμερων δανείων που θα απελευθέρωναν εποπτικά κεφάλαια δίχως να εγγραφούν ζημίες, για να αντισταθμισθούν πιθανές ζημίες που θα υπάρξουν από πώληση των κόκκινων δανείων, κάτι που επίσης δεν είναι εξαιρετικά επιθυμητό στην κυβέρνηση. Οι τιμές που φαίνεται να προσφέρουν οι ξένοι για τα κόκκινα δάνεια κυμαίνονται από 2% της αξίας ενός δανείου, έως και 30%. Το εύρος των τιμών που προσφέρουν τα διεθνή Funds εξαρτάται από το αν έχει εξασφαλίσεις ένα δάνειο, το σύνολο της αξίας των εξασφαλίσεων που έχει, από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά κυρίως από το αν έχουν πελάτες ως αγοραστές για τα δάνεια αυτά.

Ότι πρόκειται για περιούσιους μπορείτε να το δείτε εδώ:



Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes