Πορτογαλία: «Νομίσαμε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου»



Δεκάδες νεκροί, κατεστραμμένα χωριά, καμμένα αυτοκίνητα, είναι μερικές από τις εικόνες μιας ανείπωτης τραγωδίας στην Πορτογαλία. Αιτία η ξηρασία και οι σφοδροί άνεμοι. Οι εγκληματικές πράξεις αποκλείστηκαν.






Σε πένθος βρίσκεται σήμερα Δευτέρα η Πορτογαλία μετά από μια ανθρώπινη τραγωδία, που παρόμοια δεν έχει ζήσει η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της. Όλα ξεκίνησαν από έναν κεραυνό που προκάλεσε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πετρογκάο Γκράντε, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας. Η φωτιά μεταδόθηκε αστραπιαία λόγω των σφοδρών ανέμων. Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 62 τραυματίστηκαν.

Είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα σώσουν τα σπίτια τους

«Περάσαμε δραματικές ώρες», διηγείται με δάκρυα στα μάτια μια κάτοικος της περιοχής. «Ο αέρας έμοιαζε με θύελλα και είπαμε με τον άνδρα μου ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Έβαλα το αυτοκίνητο μέσα, πήγα στο μπάνιο, ξάπλωσα στο έδαφος με μάσκες στη μύτη και το στόμα και βγήκα μόνο πολύ αργότερα».

Είναι μια από τις πολλές συγκλονιστικές μαρτυρίες που διηγούνται οι κάτοικοι για τις τραγικές ώρες που πέρασαν. Όσοι γλύτωσαν, είχαν τύχη. Για δεκάδες άλλους κάθε βοήθεια ήρθε πολύ αργά, μιας και όλα εκτυλίχθηκαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα σπίτια και στα αυτοκίνητα τους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να τα διασώσουν.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε δυσάρεστα νέα στη πρόχειρη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων. «Φαίνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι 62 αλλά 61, μιας και ένα θύμα μετρήθηκε δύο φορές. Αυτός δεν είναι λόγος να χαιρόμαστε, είναι βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα, όσο προχωρούμε τις επιχειρήσεις μας».

Αποκλείστηκε η εγκληματική πράξη

Ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος. «Διακατεχόμαστε από το συναίσθημα της αδικίας, γιατί αυτή η τραγωδία έπληξε μια περιοχή της Πορτογαλίας αγροτική και απομονωμένη» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να καταγράψει το μέγεθος της ανθρώπινης και φυσικής καταστροφής, όπως επιβεβαίωσε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός. «Δυστυχώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, η πυρκαγιά συνεχίζεται, ο αέρας όπως βλέπετε και εσείς έχει ξαναρχίσει σε μερικά από τα μέτωπα. Παράλληλα συνεχίζεται αυτή η δραματική διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, χωριό με χωριό».

900 πυροσβέστες, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα και βοήθεια από το εξωτερικό δίνουν τη μάχη με το χρόνο με αντίπαλο τη ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς και τους θυελλώδεις ανέμους. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής πράξης.
Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου / Reuters, dpa, afp
Πηγή: aznews.site

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes