Μπουτάρης: «Μάζεψε» τις δηλώσεις του για την μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία»


Εξηγήσεις για την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε σάλο σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του ΚΤΕΛ.

Επανήλθε μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε σάλο για το θέμα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προτείνοντας μάλιστα να μετονομαστεί σε «Ν. Γκάλης».


Μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και των ΚΤΕΛ, απλά, όπως ανέφερε, αναρωτήθηκε, τι πρέπει να γίνει.


«Δεν είπα να αλλάξουμε το όνομα, αναρωτήθηκα τι πρέπει να γίνει, οι ξένοι μπερδεύονται όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο. Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα «Μακεδονία» έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει», τόνισε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αν τίθεται θέμα μετονομασίας, θα έλεγα να το βγάλουμε Νίκος Γκάλης, είναι μια φυσιογνωμία διεθνής».


Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τη φράση του ότι «χάσαμε» στο Μακεδονικό, καθώς όλος ο κόσμος αποκαλεί τα Σκόπια, «Μακεδονία».


Κάλεσε, παράλληλα, να μην ξύνουμε πληγές καθώς η κατάσταση με τη διαπραγμάτευση είναι σε μια κρίσιμη φάση. «Δεν υπάρχει αλυτρωτική διάθεση απο τους γείτονες, το είπε και ο δήμαρχος των Σκοπίων», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «οι Σκοπιανοί είναι σε απελπιστική φάση, καθώς ξέρουν ότι πρέπει να υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας».


Στη συνέντευξή του αναρωτήθηκε: «Τι μάχη δίνουμε, μην μας κλέψουν την Θεσσαλονίκη; Να κατεβούν να πάρουν την Θεσσαλονίκη, αυτή τη μάχη δίνουμε; Είναι ντροπή να οξύνουμε την κατάσταση σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη». Όπως εκτίμησε «το πρόβλημα για τα Σκόπια δεν είμαστε εμείς, είναι η Τουρκία».


Υπενθυμίζεται ότι χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης έθεσε το θέμα της αλλαγής της ονομασίας του αεροδρόμιου Μακεδονία εμμέσως πλην σαφώς, κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το Alexander the Great και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όμως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν οτι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.


Όπως ήταν φυσιολογικό η συγκεκριμένη τοποθέτηση του προκάλεσε αντιδράσεις και έτσι με δηλώσεις του προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις: «Από τη χθεσινή κουβέντα που κάναμε στο Δημοτικό συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν κάποιες δηλώσεις μου. Απομονώθηκε μία φράση από ένα σύνολο πραγμάτων που λέχθηκαν χτες με αφορμή τη συζήτηση για το Μακεδονικό. Πάρθηκε ένα κομμάτι το οποίο μπορεί να παρερμηνευτεί. Μπορεί να δείτε τα πρακτικά και την ομιλία που έκανα χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω να τονίσω πως σε ότι είπα ήταν μπροστά όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Κανένας δεν αντέδρασε σε αυτά που είπα.


Ξαφνικά σήμερα το πρωί με πήραν στο τηλέφωνο από τον ΣΚΑΙ και κοιμόμουν. Μου πέταξαν ένα πράγμα το οποίο με μπέρδεψε εάν θέλετε. Δεν ζήτησα ποτέ αλλαγή του ονόματος Μακεδονία. Προβληματίστηκα και είναι απολύτως ξεκάθαρο. Με ρώτησαν ποιο όνομα θα προτείνατε εάν προχωρούσε η αλλαγή ονόματος και φυσικά είπα Νίκος Γκάλης. Ο Νίκος Γκάλης είμαι διεθνής προσωπικότητα η οποία προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ο μοναδικός που έχει μπει στο Hall of Fame του μπάσκετ».


Στη συνέχεια επεσήμανε: «Αυτό που είπα και δεν παίρνω πίσω είναι ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, αφού ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαι ο μόνος που έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τούς και όλοι οι εθνολαϊκιστές που σήμερα βγαίνουν και με κατηγορούν είναι αυτοί που ευθύνονται για την ήττα αυτή. Ας το σκεφτούν αυτό όλοι όσοι συνήθισαν να λένε άλλα μέσα κι άλλα έξω φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και την απώλεια της θέσης τους στο κοινοβούλιο. Και παρά τις συνέπειες που υφίσταται η χώρα συνεχίζουν να ομφαλοσκοπούν. Αυτοί που επιμένουν να μη βρεθεί συμβιβαστική λύση βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Το κλίμα σήμερα είναι φορτισμένο και πρέπει να το αποφορτίσούμε. Πρέπει να αφήσουμε τους διχασμούς και να δούμε νηφάλια την κατάσταση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια».


Δείτε το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων Μπουτάρη.Βίντεο: thestival

, AZ News

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes