Τιμωρία των υπεύθυνων για τα μνημόνια, μόνο με ανατροπή του Συντάγματος μπορεί να γίνει
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες, αποφασίστηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα έτη από 2009 μέχρι 2014, με αντικείμενο το πώς εισήλθε η Ελλάδα στα μνημόνια.
Επίσης αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της χώρας στην μνημονιακή επιτροπεία αλλά και με ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το PSI και την 1η και 2η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Για όσους αναγνώστες πιστέψουν ότι επιτέλους θα καταδικαστούν οι υπεύθυνοι πολιτικοί, τους λέμε να το ξεχάσουν. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδ. 2 του Συντάγματος, όλα τα αδικήματα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, παραγράφηκαν πέρυσι τον Μάϊο, όταν ο Σαμαράς έκλεισε τη δεύτερη τακτική σύνοδο της προηγούμενης Βουλής. Επομένως, η εξεταστική επιτροπή που θα γίνει, θα έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα. Αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί είναι μόνο όσα τυχόν διαπράχτηκαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά.
Αυτό ακριβώς λέει το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο και προστατεύει τους υπεύθυνους πολιτικούς των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είχαν ποινικές ευθύνες.
Για να τιμωρηθούν τυχόν υπεύθυνοι αυτών των κυβερνήσεων, αλλά ακόμα και προηγούμενων κυβερνήσεων, θα πρέπει να θεσπιστεί νέο εξ υπαρχής Σύνταγμα, το οποίο θα πρέπει να έχει και ρήτρα αναδρομικότητας. Κάθε νέο Σύνταγμα (και όχι αναθεώρηση του παλιού) δημιουργεί πρωτογενές δίκαιο το οποίο δεν δεσμεύεται από το προηγούμενο Σύνταγμα. Αντίθετα η αναθεώρηση του Συντάγματος διατηρεί σε απόλυτη ισχύ το υπάρχον Σύνταγμα και απλά του αλλάζει κάποιες διατάξεις, οι οποίες όμως ισχύουν για το μέλλον και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Έτσι, στην περίπτωση νέου Συντάγματος, ισχύουν οι παραγραφές του απλού ποινικού δικαίου που ισχύουν για όλους του πολίτες και μάλιστα εδώ μπορεί να θεωρηθεί ότι τελούσαν σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας. Δηλαδή λόγω ενός αντιδημοκρατικού Συντάγματος που εμπόδιζε τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους υπεύθυνους πολιτικούς. Κάτι παρόμοιο έγινε και με την τιμωρία των πρωταιτίων της χούντας.
Αν και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος προτείνει θέσπιση νέου Συντάγματος και μάλιστα φτιαγμένο από τον ίδιο το λαό και όχι το πολιτικό προσωπικό, αντίθετα ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα συστημικός, επιμένοντας μόνο σε αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, που φυσικά καλύπτει και τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών. Μάλιστα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του μέσα στη Βουλή, δήλωσε πως ο ίδιος αποτελείται από κάθε λέξη του ισχύοντος Συντάγματος και προφανώς και από το άρθρο 86 που προστατεύει τους πολιτικούς.
Η δημιουργία νέου Συντάγματος δικαιολογείται συνήθως σε έκτακτες καταστάσεις που δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο λαϊκό συμβόλαιο, ένα νέο καταστατικό χάρτη του κράτους. Αναρωτιόμαστε όμως: Είναι ή όχι έκτακτη κατάσταση η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και μάλιστα κάτω από την εφαρμογή επί 40 χρόνια του ισχύοντος Συντάγματος; Αν νομίζετε ότι δεν φταίει το Σύνταγμα αλλά οι πολιτικοί που το εφαρμόζουν, ορίστε λοιπόν, τώρα εκλέξαμε την αριστερά και νέα άφθαρτα πρόσωπα. Περιμένετε λοιπόν και θα δείτε την κατάληξη.
Πηγές: hassapis-peter/kostasxan
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου