Μπάνιο στην πισίνα: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί


Η πισίνα αποτελεί μια καλή λύση για άθληση, διασκέδαση και χαλάρωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα απόδρασης σε κοντινή παραλία.

Πόσο ασφαλής επιλογή είναι όμως;
Η απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται κατά βάση στις πισίνες είναι το χλώριο, το οποίο απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το χλώριο ενοχοποιείται για διάφορες μορφές καρκίνου, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα. Χωρίς τη χλωρίωση του νερού όμως, οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθος μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Μια άλλη μέθοδος απολύμανσης είναι το όζον. Είναι πιο υγιεινός τρόπος από το χλώριο και δεν επιφέρει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό. Οι πισίνες που καθαρίζονται αποκλειστικά με όζον όμως σπανίζουν στη χώρα μας. Συχνά γίνεται συνδυασμός των δύο μεθόδων.
Η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η διαδικασία μεταβολισμού του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση από κάποιο στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές. Είναι όμως σπάνιο να προσβληθεί κάποιος από στέλεχος του ιού που προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον τύπο της πισίνας. Στις κλειστές πισίνες όπου δεν υπάρχει σύστημα ευθείας ροής για να ανανεώνεται ο αέρας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ιών, όπως π.χ. αυτός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Ο βήχας και το φτέρνισμα που διασπείρει σταγονίδια στον αέρα χωρίς να υπάρχει οδός διαφυγής τους ή το συνάχι που μπορεί να μολύνει το νερό είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδιαίτερα από τις έγκυες γυναίκες.

Πώς θα προστατευθείτε

  • Ντους πριν μπείτε στην πισίνα
  • Τα παιδιά να έχουν πάει τουαλέτα πριν μπουν στην πισίνα
  • Μετά την τουαλέτα να πλένετε πάντα τα χέρια σας
  • Μετά την πισίνα να κάνετε ντους για την απομάκρυνση του χλωρίου
  • Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό και προϊόντα μακιγιάζ όταν πρόκειται να μπείτε στην πισίνα.
  • Μην χρησιμοποιείτε την πισίνα αν πάσχετε από κάποια λοίμωξη.
  • Αποφύγετε τις πισίνες αν είστε έγκυος
  • Μην κάνετε μπάνιο σε πισίνα αν έχετε άσθμα.

Πηγή: onmed.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes