Στα πλοκάμια της Νέας Τάξης: Η περίπτωση του Άλεξ Ρόντος...


Παρακάτω αναδημοσιεύουμε μερικά χρήσιμα άρθρα για τον Άλεξ Ρόντος ...και θα καταλάβετε πολλά για τις «αυθόρμητες» επαναστάσεις, για τον Δεκέμβρη του 2008...

Δημοσίευσε το "NEWSBOMB" στις 26.06.2015:


Ούτε ο συγγραφέας του πιο ευφάνταστου κατασκοπευτικού θρίλερ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τα όσα διαδραματίστηκαν στο «σκοτεινό παρασκήνιο», την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και μετέπειτα από κύκλους που δρούσαν στις παρυφές του πολιτικού συστήματος!
Η πολυετής έρευνα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα έφτασε στο τέλος της και ο δικαστικός λειτουργός παρέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα-φωτιά στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει την περαιτέρω τύχη της δικογραφίας.
Στο πόρισμα φωτιά γίνονται αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε τηλεγραφήματα του Wikileaks, στο ρόλο συγκεκριμένων πρακτόρων, σε πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα-φωτιά του ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, αναφέρεται πως στο πλαίσιο της έρευνας κρίθηκε αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου (πρώην στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έχει καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας). Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε πως ο κ. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία, Julio Salinas Price, σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ανδρών κατέληξαν στην έλευση του Μεξικανού επιχειρηματία στην Ελλάδα με σκοπό, όπως επισημαίνεται κατά πληροφορίες στο πόρισμα του ανακριτή: «την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας». Στο πόρισμα, κατά πληροφορίες, επίσης, αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών». Σύμφωνα με τον ανακριτή, πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.
Από την πολυετή έρευνα του ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, προέκυψαν στοιχεία για την ύπαρξη σχεδίου που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και ασκήθηκε δίωξη κατά αγνώστων δραστών.
Μεταξύ των ενεργειών ήταν και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία, που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών». Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας, αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.
Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων, «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι... Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών».
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13». Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται, σε σχέση με τις αμερικανικές αντιδράσεις για τους αγωγούς ότι: «Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία».
Παράλληλα, ο ανακριτής ανακάλυψε την ταυτότητα του Γουίλιαμ Μπέιζιλ (William Basil), πράκτορα της CIA και καταζητούμενου για το έγκλημα της διακεκριμένης κατασκοπείας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Πράκτορας προς ανακριτή: Σταμάτα την έρευνα

Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Το ιστολόγιο "PROVOCATEUR" έγραφε στις 11.05.2014

Διπλωμάτης, σύμβουλος, πράκτορας, ειδικός απεσταλμένος, συνομιλητής του Τζορτζ Σόρος... ο ίδιος καμαρώνει για ένα: Την ανατροπή του Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς.

Είχε πάντα στα χείλη του ένα ευγενικά παγωμένο χαμόγελο, ενώ πίσω από τα μεγάλα μυωπικά γυαλιά το βλέμμα του χανόταν στο άπειρο. Συνήθως τα χέρια του ήταν στις τσέπες του παντελονιού του και προτιμούσε να περπατά με το κεφάλι του σκυφτό, προφανώς για να μη γίνεται στόχος αδιάκριτων και περίεργων διπλωματών ή δημοσιογράφων. Περπατούσε, μάλλον αθόρυβα, σαν γάτα, και πρόσεχε τα νώτα του, όταν έκλεινε πίσω του μια πόρτα του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Άλεξ Ρόντος -ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα- μονοπωλούσε το ενδιαφέρον πολλών για αρκετά  χρόνια, αφού ήταν ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου που λίγοι τον γνώριζαν πραγματικά και ακόμα πιο λίγοι τον έκαναν παρέα. Ελάχιστοι γνώριζαν τη δράση του, τις επαφές του και την πραγματική ενασχόλησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι χαρακτηρισμοί που τον συνόδευαν πολλοί και αντιφατικοί. Επικίνδυνος πράκτορας, μυστηριώδης, παρεξηγημένος, ικανός, άνθρωπος των Αμερικανών και ίσως και πολλών άλλων κυβερνήσεων, ευφυής, δολοπλόκος, ήταν κάποια από τα επίθετα που του είχαν αποδώσει φίλοι και εχθροί τα χρόνια που πέρασαν. Ο ίδιος έλεγε απλώς με αυταρέσκεια ότι ήταν ο άνθρωπος που έριξε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διεμβολίζοντας εκ των έσω την κυβέρνησή του. Ο Άλεξ Ρόντος, ή Αλεξάντερ για τους πολύ  φίλους και συνοδοιπόρους του, γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στην Τανζανία και οι γονείς του ήταν  Έλληνες ομογενείς. Μεγάλωσε στην Κένυα απ’ όπου έφυγε για σπουδές στην Οξφόρδη όπου σπούδασε Ιστορία. 


Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε ως ρεπόρτερ. Τη δεκαετία του 1980 μάλιστα έστρεψε τη δραστηριότητά του στη μεγάλη του αγάπη, την Αφρική, αφού επισκέφθηκε πολλές φορές  την Αιθιοπία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, το Μαρόκο. Πάντα με διαφορετικές ιδιότητες. Άλλες φορές ως ανταποκριτής της εφημερίδας «West Africa», άλλοτε ως εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και για ένα διάστημα ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου λέγεται ότι γνωρίστηκε με τον Τζορτζ Σόρος. Στην αρχή της επόμενη δεκαετίας, δηλαδή το 1992, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής, Ιάκωβος, του ζητάει να δημιουργήσει τη ΜΚΟ International Orthodox Clristian Charity με σκοπό να κάνει έργο στην Αφρική.Ήταν ίσως η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του, αφού μέσω αυτής της ιδιότητας γίνεται τακτικός θαμώνας στις συνευρέσεις του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ. 
Το 1998 έρχεται στην Ελλάδα  μαζί με τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Άντριου Άθενς προκειμένου να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους Έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας. 
Τότε γνωρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάτω από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ως μητρικής, η ίδια αντίληψη και κουλτούρα των δύο ανδρών σε πολλά θέματα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα σχέση τους. Ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους ο Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται από υπουργός λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν και τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και μια πληθώρα συμβούλων. Ανάμεσά τους είναι και ο Άλεξ Ρόντος. Πολύ γρήγορα η παρουσία του μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με το εν λόγω υπουργείο, αφού παίρνει τον τίτλο του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και αναλαμβάνει την υπηρεσία  Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) – άλλωστε εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του καλείται σήμερα στη Δικαιοσύνη. 
Παράλληλα λέγεται ότι διαχειρίζεται και τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ασκήσει διπλωματική πολιτική στα Βαλκάνια τα οποία φλέγονται. Η δραστηριότητά του ενοχλεί, όπως είναι φυσικό, αρκετούς διπλωμάτες αλλά και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν αντιλαμβάνονται τον ακριβή ρόλο του στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου στα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλά με χλευασμό «για τους συμβούλους του Γιώργου που δεν μιλούν ελληνικά». Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είναι το αγαπημένο του κεφάλαιο  στην παρασκηνιακή πορεία της ζωής του, αφού έρχεται σε επαφή με την αντιπολίτευση προκειμένου να ρίξει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.  Εγκαθίσταται σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου και από εκεί καθοδηγεί τα κόμματα και τους παράγοντες της αντιπολίτευσης για το πώς θα κινηθούν. Καραβάνια βοήθειας φτάνουν από την Ελλάδα με σκοπό να πείσει τους συνομιλητές του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι με το πλευρό τους. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κουβαλά ο ίδιος τις κούτες με τα τρόφιμα για να πάνε στα σωστά χέρια. Με το δίκιο του, λοιπόν, ισχυριζόταν συχνά πυκνά ότι αυτός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει θέση η Ελλάδα έναντι του Μιλόσεβιτς και της σερβικής κυβέρνησης.


Ταυτόχρονα η δράση του επεκτείνεται και στην Πρίστινα, όπου εκεί εμπνέεται τη συνάντηση της σερβικής αντιπολίτευσης στο Καβούρι. Έχοντας προφανώς άγνοια κινδύνου, προσκάλεσε το «διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας» Καραγεόργεβιτς τον οποίο μάλιστα προσφώνησε «μεγαλειότατο». Η αντίδραση των ΜΜΕ αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το ατόπημα  τον έκανε να δώσει την παραίτησή του στον Γιώργο Παπανδρέου η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Ο τότε υπουργός επέλεξε να μην παραστεί δίπλα στο…μεγαλειότατο, λέγεται όμως ότι τότε αποφασίστηκε ο επόμενος πρόεδρος της Σερβίας να είναι ο Κοστούνιτσα. Λέγεται ακόμα ότι έπαιξε ρόλο και στο Σκοπιανό, ερήμην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. 
Το  2010 ήρθε σε ρήξη με τον τότε υπουργό ∆ημήτρη ∆ρούτσα, ο οποίος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ρόλο του Ρόντου είπε: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών. ∆εν έχει, όμως, καμία θεσμική θέση».
Τα χρόνια της κρίσης ο Άλεξ Ρόντος ήταν κάπου... εδώ, αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν ήξερε πού ήταν. Οι ανύπαρκτοι δεσμοί του με το ΠΑΣΟΚ και με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διέλυσαν κάθε ελπίδα να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Λακωνία, όπως επιθυμούσε. Έτσι, βρέθηκε να δίνει συμβουλές στον Σαακασβίλι. Και εκεί που όλοι περίμεναν ότι η λαμπρή πορεία του στην άτυπη διπλωματία τελείωσε, σήμερα εμφανίζεται να βρίσκεται στο Σουδάν, που σπαράσσεται από εμφύλιο, ως ειδικός απεσταλμένος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών από την Ειδική Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως φαίνεται οι κυβερνήσεις πέφτουνε, µα ο Αλεξ Ρόντος µένει!



Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό που λέγεται ότι είπε ο υπεύθυνος για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Φρίντμαν, στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφερόμενος στον Άλεξ Ρόντο. «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια, και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς»… Πέρα, λοιπόν, από τις οποίες προκαταλήψεις ή εμπάθειες, κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει τι είναι τελικά ο Άλεξ Ρόντος. Ένας χρήσιμος άνθρωπος για τις απανταχού κυβερνήσεις, ένας πράκτορας που απλώς κάνει καλά τη δουλειά του ή ένας ιδεολόγος του παρασκηνίου… Η ιστορία θα δείξει.

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό:

















Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes