Αλβανία: Ο βρετανικός βομβαρδισμός πριν 73 χρόνια στη Φοινίκη


Πριν από 73 χρόνια, Απρίλιο μήνα, το Πάσχα του 1944, βρετανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Εκκλησία της Παναγίας στη Φοινίκη. Τη στιγμή του βομβαρδισμού η ελληνική μειονότητα χόρευε για το Πάσχα. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν περίπου 15 γυναίκες και δύο παιδιά, γράφει ο Αλβανός ιστορικός Άρμπεν Λάλα,  στην ιστοσελίδα των τσάμηδων «27.al».

Αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο έπρεπε να τιμηθεί- συνεχίζει το αλβανικό κείμενο- πέρασε μέσα στη σιωπή και από τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ελληνικών οργανώσεων στην Αλβανία, αφού δεν συμμετείχε ούτε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλε.
Αισθητή ήταν η απουσία των Ελλήνων διαπιστευμένων διπλωματών στην Αλβανία, οι οποίοι προστρέχουν σε κάθε γωνιά στο Νότο, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις που προκαλούν τους Αλβανούς, όπως είναι η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.


Στις 19 Απριλίου στο δημαρχείο της Φοινίκης έγινε μια εκδήλωση στην μνήμη  του τραγικού γεγονότος, του βομβαρδισμού της Εκκλησίας από τους Βρετανούς.
Σε αυτήν την εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρο της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παπάς, ο πρόεδρος του κόμματος της ελληνικής μειονότητας MEGA, Χρήστος Κίτσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φοινίκης, Λεωνίδας Χρήστου, ο αντιπρόεδρος Ζήσος Λούτσης και άλλοι.


Το περίεργο είναι ότι σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος οι συμμετέχοντες δεν κρατούσαν την ελληνική σημαία.
Αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί στις ελληνικές εθνικές εορτές όπως την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, σε επετείους για την αυτονομία της νότιας Αλβανίας ή σε ανάμνηση των ελληνικών φαντασμάτων που διέπραξαν αγριότητες εναντίον των Αλβανών.
Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Λεωνίδα Παππά, τον Βαγγέλη Ντούλε, τον Χρήστο Κίτσο με τους φίλους τους να κρατούν την ελληνική σημαία και τη σημαία προσάρτησης της νότιας Αλβανίας.



Αυτό δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας έχουν δύο όψεις, η  μία είναι όταν προκαλούν τους Αλβανούς κρατώντας την ελληνική σημαία και τη σημαία της προσάρτησης και η άλλη, όταν τιμούν τα τραγικά γεγονότα του Β΄ παγκόσμιου πολέμου που σκοτώθηκαν απλοί άνθρωποι βάζοντας τα χέρια τους στις τσέπες σαν να πρόκειται να πάνε για βόλτα… γράφει επικριτικά το δημοσίευμα.

Πηγή: 27.al



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes