Και η Υεμένη θέλησε να έχει αυτοδιάθεση και να ξεφορτωθεί τους προδότες πολιτικούς όπως η Καταλονία, αλλά οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν συμφώνησαν κι άρχισαν να σκοτώνουν μικρά παιδιά, όπως έκαναν στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στη Συρία και σ' άλλες χώρες.
Μια βόμβα αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή παιδιών κι άφησε ορφανό ένα κοριτσάκι στη Σαναά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία.Η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανέλυσε τα απομεινάρια της βόμβας στον τόπο της επιδρομής η οποία κατέστρεψε την 25η Αυγούστου δύο κτίρια στη Φαζ Ατάν, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Υεμένης και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά παιδιά.
«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η βόμβα που σκότωσε τους γονείς της Μπουθάινας, τους αδελφούς και τις αδελφές της, καθώς και άλλους άμαχους, είχε κατασκευαστεί στις ΗΠΑ», τόνισε η Λιν Μααλούφ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες της ΜΚΟ στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόταν σε ένα κοριτσάκι πέντε ετών, την Μπουθάινα, η φωτογραφία της διάσωσης της οποίας έκανε τον γύρο του κόσμου μετά τον θάνατο των γονιών της και πέντε αδελφιών της στην επιδρομή εκείνη.
Την επομένη της πολύνεκρης επιδρομής, η συμμαχία είχε αναγνωρίσει πως εκείνη ευθυνόταν για την επίθεση κι έκανε λόγο για ένα «τεχνικό σφάλμα».
Από την επέμβαση της αραβικής συμμαχίας τον Μάρτιο του 2015 υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων κι εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα, στη νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.500 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.700 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η συμμαχία αραβικών κρατών έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζει στο στόχαστρο άμαχους στους αεροπορικούς της βομβαρδισμούς.
Τον Δεκέμβριο του 2016 οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να ακυρώσουν την παράδοση ενός πακέτου κιτ μετατροπής βομβών ώστε να κατευθύνονται με λέιζερ στη Σαουδική Αραβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έκτοτε αύξησε τη στρατιωτική υποστήριξη στο Ριάντ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκαν διμερείς συμβάσεις για την αγορά όπλων και πυρομαχικών αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε στα δεινά των αμάχων στην Υεμένη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Οι γειτονικές χώρες και οι περιφερειακές δυνάμεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά ενώ οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα του πολέμου», κατήγγειλε ο Γιαν Έγκελαντ.
Πηγή: skai.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου