Τουρκία: Σύλληψη υπαλλήλου των ΗΠΑ για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

"Βαθιά αναστατωμένη" είναι η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας στην Άγκυρα

Στη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, κατηγορώντας για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρούν, οργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 20016.

Με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι  πως «είναι βαθιά αναστατωμένη από τη σύλληψη στις 4 Οκτωβρίου ενός ντόπιου εργαζομένου του γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη».

«Αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας υπονομεύουν και απαξιώνουν την μακροχρόνια σύμπραξη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της και απορρίπτει τις κατηγορίες ως «παντελώς άνευ αξίας».

Ο εν λόγω εργαζόμενος προφυλακίσθηκε επισήμως χθες το βράδυ από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορείται κυρίως για «κατασκοπεία», απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και σχέσεις με τα δίκτυα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας εκφράζεται λύπη για τις διαρροές «από τουρκικές κυβερνητικές πηγές» στον Τύπο σχετικά με τη σύλληψη του εργαζομένου και εκτιμάται πως αυτό ισοδυναμεί «με το να δικάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και όχι ενώπιον δικαστηρίου».

«Πιστεύουμε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι», προστίθεται στο κείμενο.

Η άρνηση των ΗΠΑ να κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας να της εκδώσει τον Γκιουλέν αποτελεί πηγή μόνιμης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / news247.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes