Έρχεται το «πληρώνω όσα πετάω»

Νύχτα-μέρα σκέφτονται τρόπους να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας. Από φιλανθρωπικές παπαριές ...μέχρι περιβαλλοντικές ενοχές. Κι όλα φυσικά πάντα μεταφράζονται σε χρήμα ...σε μετρητά ...σε μικρά πρόστιμα που τιμωρούν εμάς τους βρωμιάρηδες, εμάς που μολύνουμε το περιβάλλον. 

Δεν απαγορεύουν την παραγωγή προϊόντων που μολύνουν αλλά προσπαθούν με πρόσχημα τη χρήση αυτών των προϊόντων να δημιουργήσουν νέα έσοδα συνεχόμενης ροής. 


Ξέρουν τις συνήθειές μας, τις συμπεριφορές μας και με τη βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ θα νομιμοποιήσουν νέα επίθεση στα εισοδήματά μας ...με πρόσχημα την αγάπη τους για το περιβάλλον... 

Χωρίς να το αντιληφθούμε έχουμε στείλει στην εξουσία... «ειλικρινείς» οικολόγους... «σωτήρες» των αδυνάμων... «προστάτες» των μεταναστών, «φύλακες» της Δημοκρατίας, «φρουρούς» της Δικαιοσύνης... 

Γκάνγκστερ ψηφίζουμε... άγιοι μας κυβερνούν... 

Μιλάμε για αμέτρητα θαύματα...

Την Παρασκευή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση.

Μόνο 4,7% είναι ο συντελεστής κατά βάρος ανακύκλωσης, από όλες τις δράσεις ανακύκλωσης στην Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων. Σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 81% των απορριμμάτων τα οποία παράγονται καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης -όχι μιας χώρας της καλύτερης- είναι 31%. Επίσης, μόνο το 16% ανακυκλώνεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα και μόνο το 3% λιπασματοποιείται. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσοστό 19%, ενώ στην Ευρώπη, ο αντίστοιχος μ.ο. Ξεπερνάει το 42%. Τα στοιχεία αυτά είναι μερικά μόνο από όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος στη συνέντευξη τύπου, που έγινε στο Υπουργείο και στην οποία παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Στοιχεία που δείχνουν πόσο πίσω είμαστε ως χώρα στον Τομέα της Ανακύκλωσης.

Το σχέδιο νόμου κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή και αποτελεί τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ν. 2239/2001. Είναι το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών και περιλαμβάνει τους όρους και το βασικό θεσμικό εργαλείο για την οργάνωση της ανακύκλωσης. Στόχος του είναι το 2017 να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, να έχουν εκδοθεί και οι κανονισμοί καθαριότητας από την πλευρά των δήμων και, μέχρι το τέλος του 2018, να έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα αποκομιδής, τα συστήματα διαλογής, τα πράσινα σημεία και, γενικά, να λειτουργήσει το σύστημα σε επίπεδο δήμων.

Συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο σχέδιο και, από εκεί και στο εξής, το βάρος θα πέσει στους δήμους για το πότε και με ποιον τρόπο θα εξυπηρετήσουν του στόχους με βάση το τοπικό και το Εθνικό σχέδιο.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, από την ΚΕΔΕ έχει ζητηθεί το νέο σύστημα ανακύκλωσης να λειτουργήσει και σε επίπεδο δημοτών, έτσι ώστε, στην πλήρη λειτουργία του από το 2020 και μετά, και εφόσον όλα πάνε καλά, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δημοτικά τέλη ανάλογα με τα απορρίμματα που θα πετούν, δηλαδή με βάση το σχήμα "Πληρώνω όσο πετάω". Όσο λιγότερα απόβλητα ρίχνει στους κάδους (ή σε όποιο άλλο σύστημα επιλεγεί από τον δήμο) ένας δημότης τόσο και λιγότερα θα είναι τα δημοτικά τέλη που θα χρεώνεται από τον οικείο Δήμο.

Την αρμοδιότητα για την πλήρη εποπτεία και οργάνωση του συστήματος, από την πλευρά της πολιτείας αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ανακύκλωσης. Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Σωκράτης Φάμελλος, "ως κοινωνία χρειαζόμαστε προσπάθεια να αυξήσουμε από διπλάσια έως και οκταπλάσια τα ποσοστά ανάκτησης υλικών.

Ο ρόλος των δήμων στο νέο σύστημα θα είναι αναβαθμισμένος, οι δήμοι όμως θα κρίνονται για τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν το νέο σύστημα και οι δημότες τους υα επιβαρυνονται, αναλόγως, τα δημοτικά τέλη. Ουσιαστικά, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλάμε για μία νέα συμφωνία ανακύκλωσης στη Χώρα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει και συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, όπως φάνηκε και στην ευρεία διαβούλευση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα

Μέχρι σήμερα η χώρα δεν είχε ούτε αξιόπιστα στοιχεία για την παραγωγή στερεών αποβλήτων, μία υποχρέωση που αναλαμβάνει, πλέον, ο ΕΟΑΝ. "Στοχεύουμε ιδιαίτερα στην παραγωγή οικονομίας και εργασίας" είπε στις δηλώσεις του ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη ποσοτικοποίηση με πρόβλεψη για πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από το νέο σύστημα ανακύκλωσης, κάτι, ωστόσο, που μένει να αποδειχθεί στην πράξη

Οι δήμοι, πλέον, θα μπορούν να εμπορεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να έχουν και πόρους από την ανακύκλωση, ανταποδίδοντας την προσπάθεια αυτή στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με τη μείωση των τελών.

Βασικοί στόχοι του νέου συστήματος είναι:

  1. η μείωση της ταφής,
  2. η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων,
  3. η χρήση των πόρων προς όφελος της ανακύκλωσης
  4. η ομαλή λειτουργία της αγοράς η μη εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης όπως σας είπα,
  5. η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η δίκαιη κατανομή της ευθύνης,
  6. η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Ανακύκλωσης,
  7. η εντατικοποίηση των ελέγχων και τα ειδικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, “η πολιτική αλλαγή που έγινε στη χώρα μας το 2015 αποτέλεσε τη βάση και για μια αλλαγή στροφής στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που ήταν απαραίτητη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά δεν είχε υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία περιβάλλοντος”. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν εκπονηθεί 13 περιφερειακά σχέδια, έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους και έχουν κυρωθεί με τις απαραίτητες στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ήδη έχουν ενταχθεί πάρα πολλά σημαντικά έργα σε χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο δίμηνο για έργα πολλά που έχουν υποβληθεί στο Ε.Π. ΠΕΡΑΑ, αλλά πλέον και στα ΠΕΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τα ΜΜΕ και από όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην Κοινή Γνώμη να βοηθήσουν, έτσι ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για καλύτερη πληροφόρηση του κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά για το νέο σύστημα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να αλλάξουμε στάση ζωής. “Θεωρούμε ότι η Κυκλική Οικονομία είναι ένα συστατικό στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη” πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

Στην πρώτη γραμμή με διευρυμένες αρμοδιότητες ο ΕΟΑΝ


Στην ανάγκη στελέχωσης του ΕΟΑΝ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Για τη λειτουργία του συστήματος με τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει, υπάρχει ανάγκη- πρόβλεψη για 54 άτομα προσωπικό, ενώ, αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΑΝ έχει μόλις τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους και 7 με σύμβαση.

Ο ΕΟΑΝ, για πρώτη φορά, δεν θα εισηγείται απλά πρόστιμα αλλά θα έχει τη δυνατότητα και να τα επιβάλει. Έτσι θα γίνει και μια πολύ σημαντική προσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής στον κλάδο την ανακύκλωσης, την οποία ο κ. Πολιτόπουλος εκτιμά ότι αγγίζει το 40% μόνο στον τομέα των συσκευασιών. Μιλάμε για ένα ποσό εισφοροδιαφυγής περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ

Με το νέο σύστημα ανακύκλωσης είναι υποχρεωμένοι και οι παραγωγοί συσκευασιών να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ΕΜΠΑ. Θα πρέπει να υπάρχει ο αριθμός μητρώου του παραγωγού σε κάθε παραστατικό. Εάν δεν υπάρχει, δεν θα μπορεί να διακινεί προϊόντα και θα επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις.

Δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου από τον ΕΟΑΝ, που θα συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα υπάρξει εβδομάδα πρόληψης, από τις 18 έως τις 26 Νοεμβρίου, ενώ σύντομα, στις αρχές του επόμενου μήνα, θα γίνουν δύο συναντήσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τα επιμελητήρια για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις υποχρεώσεις τους, από δω και στο εξής, σε σχέση με την εγγραφή τους στα μητρώα και την τήρηση των κανόνων σε σχέση με την ανακύκλωση των συσκευασιών. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι ο κάθε πολίτης να ανακυκλώνει και να πληρώνει δημοτικά τέλη ανάλογα με την περιβαλλοντική του συνείδηση, καθώς το σύστημα δημοτικών τελών με βάση τα τετραγωνικά κρίνεται αναχρονιστικό. Τέλος, θα υπάρχει και πρόβλεψη για πρόστιμα και στους πολίτες που θα αδιαφορούν και θα πετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε λάθος κάδους.
Πηγή: news247.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes