Ξεσπά νέο πολεμικό μέτωπο στη Μ. Ανατολή


Πέντε φιλοϊσραηλινά Αραβικά κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τις ευλογίες του νομπελίστα Ομπάμα, και ξεκινούν πολεμικές επιχειρήσεις ώστε να στηρίξουν τη "νόμιμη" κυβέρνηση της Υεμένης που κινδυνεύει από φιλοϊρανούς αντικαθεστωτικούς.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από εσωτερική βία και της οποίας η πρωτεύουσα Σανάα ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,5 δολ. υψηλότερα, κοντά στα 58 δολ. το βαρέλι.
Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από κατοίκους της πόλης.



Όπως έγινε γνωστό η Σαουδική Αραβία ήταν σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σε «ανώτατο επίπεδο» πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τη μορφή αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι στην Υεμένη, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενήμερος και γνώρισε το σχεδιασμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την στήριξή της προς τη στρατιωτική εκστρατεία, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Πέντε κράτη του Περσικού Κόλπου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απαντήσουν θετικά στην έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει τη σιιτική εξέγερση των ανταρτών Χούτι. Οι σιίτες πολιτοφύλακες κατέχουν τη πρωτεύουσα Σαναά και προελαύνουν προς το Άντεν, όπου ο πρόεδρος της Υεμένης έχει βρει καταφύγιο.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι «έχουν αποφασίσει να δεχτούν την έκκληση για βοήθεια του προέδρου Χάντι ώστε να προστατευτεί η Υεμένη και ο λαός της που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της πολιτοφυλακής των σιιτών Χούτι».



«Οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση» του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από το Ριάντ ώστε να αντιμετωπιστούν οι σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο αλ-Αντέλ Τζουμπέρ πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ένας ανώτερος ηγέτης του υποστηριζόμενου από Ιράν κινήματος των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης, θα πυροδοτήσει ένα «γενικότερο πόλεμο» στην περιοχή, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



«Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο» προειδοποίησε το στέλεχος των Χούτι.

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα περιεχόμενα του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes