Υποτροφίες "μίσους" του κληροδοτήματος Κ. Βέλλιου


Ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Δημητρίου Βέλλιος (1772-1838) κληροδότησε υποτροφίες ΜΟΝΟ σε απόρους Μακεδόνες φοιτητές... χωρίς κανένας σημερινός πολιτικός, κρατικός ή άλλος παράγοντας να τον κατονομάσει "ρατσιστή"! Αυτά που κάποτε ήταν αυτονόητα... σήμερα προσπαθεί το σύστημα με παντοίους τρόπους να τα βαπτίσει αφύσικα και ρατσιστικά! 


Ο Κωνσταντίνος Βέλλιος που γεννήθηκε στη Βλάστη του νομού Κοζάνης και πέθανε στη Βιέννη υπήρξε μέγας πατριώτης, μεγάλης πνευματικής καλλιέργειας και μεγαλέμπορος, διαθέτοντας τεράστια ποσά για την αναγέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με τις εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις του.

  • Ιδρύει το Βελίειον κληροδότημα, χορήγηση υποτροφιών σε Μακεδόνες από τη Βλάστη, τη Σιάτιστα, την Καστοριά ή άλλη πόλη της Μακεδονίας και από τη Νέα Πέλλα Αταλάντης.
  • Ιδρύει την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα το 1837 μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της περιόδου.
  • Ιδρύει το δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»
  • Ιδρύει τον οικισμό Νέας Πέλλας Αταλάντης Λοκρίδος.
  • Διεξάγει εράνους στο Βουκουρέστι και την Βιέννη συγκεντρώνοντας σεβαστά ποσά που έστελνε στην ελληνική κυβέρνηση για ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων.
  • Δωρίζει 1837 σπάνια βιβλία για τη Νέα Πέλλα, τα οποία αφέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα.
  • Δωρίζει το πρώτο χρηματοκιβώτιο στην ελληνική κυβέρνηση το 1836.
  • Ενισχύει οικονομικά την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το 1837.

Έκανε πολλές δωρεές στη Βιέννη, και ενίσχυσε οικονομικά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερα δε, βοήθησε τους επαναστάτες στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μακεδονία. Το 1836 ο Βαρώνος Κωνσταντίνος Βέλλιος έγινε δεκτός με τιμές από των Όθωνα, στην Αθήνα.
Εκεί ο Βέλλιος γνωρίστηκε με τον Κυριακό Πιττάκη, ο οποίος ήταν Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η συνάντησή του με τον Κυριακό Πιττακή και η περιήγησή του στα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας τον συγκίνησαν και αποφάσισε την ίδρυση και την οικονομική υποστήριξη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας,το 1837. Στην Αθήνα παρέμεινε περίπου τρεις μήνες, όπως συνάγεται από το ημερολόγιό του (2 Δεκεμβρίου 1836 αφίχθηκε στην Πάτρα και η 4η Μαρτίου 1837, Ημέρα Παρασκευή είναι και η τελευταία σημείωσή του).

Στις ευεργεσίες του συγκαταλέγονται η Βιέννη, η Μακεδονία και ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίον, εκτός των άλλων, δώρισε οικόπεδα αξίας 70.000 δρχ της εποχής εκείνης. Πέθανε στη Βιέννη το 1838. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής υπάρχει προτομή του, όπου αναγράφεται "Βαρώνος Κωνσταντίνος Δ. Βέλιος 1772 - 1837 Ευεργέτης των Μακεδόνων Αγωνιστών του 1821".
Αντίθετα ο συνώνυμος του παραπάνω πατριώτη, πρόσφατα ευθανών αυτόχειρας Αλέξανδρος Βέλλιος μέχρι και την ύστατη στιγμή προώθησε και έκανε προσωπική business το δικαίωμα στο θάνατο, χωρίς να αφήσει ως κληρονομιά τίποτα στα άπορα ελληνόπουλα, που κι αυτά έχουν το δικαίωμα στη ζωή...
Ο δεύτερος έγινε γνωστός σ' ολόκληρο το πανελλήνιο... ενώ ο πρώτος παραμένει παντελώς άγνωστος για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών αυτής της χώρας.
Εάν, από την άλλη, έβγαινε σήμερα η Χρυσή Αυγή και μοίραζε υποτροφίες ΜΟΝΟ σε Έλληνες... θα ξεσηκώνονταν σύσσωμα τα συστημικά πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, οι ΜΚΟ και λοιποί παρακρατικοί/τρομοκρατικοί οργανισμοί και θα χάλαγε ο κόσμος για τις ρατσιστικές "υποτροφίες μίσους"... Αρκεί να θυμηθούμε το μπλόκο που έφαγε σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση της Χρυσής Αυγής... όσο και τα "συσσίτια μίσους" στους άπορους, άνεργους και πολύτεκνους Έλληνες συμπολίτες μας.




Ο λόγος που δημοσιοποιούμε το θέμα είναι για να δείτε πόσο εύκολα το σύστημα ηρωοποιεί ή δαιμονοποιεί τις πράξεις στήριξης μόνο για Έλληνες και εν γένει χρησιμοποιεί για τα πάντα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και για να μην υπάρξουν παρανοήσεις ή παρερμηνείες, εμείς η δημοσιογραφική ομάδα του AntiZiTro, δηλώνουμε υπέρ των πολιτικών και λοιπών πράξεων αλληλεγγύης που αποδέκτες τους είναι αποκλειστικά οι Έλληνες πολίτες.

Ακολουθεί η προκήρυξη δύο (2) διαγωνισμών ανάδειξης τεσσάρων (4) υποτρόφων, για σπουδές Δεύτερου Κύκλου (μεταπτυχιακές) και σπουδές Τρίτου Κύκλου (διδακτορικές) στην αλλοδαπή, ακαδ. έτους 2013-2014, από τα έσοδα του κληροδοτήματος "Κωνσταντίνου Βέλλιου", που υπάγεται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών.



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes