O Καλογρίτσας θα πληρώσει την άδεια για το τηλεοπτικό κανάλι με κάποιο δάνειο που θα πάρει ...με εγγύηση κάτι βοσκοτόπια που έχει ένας φίλος του στην Ιθάκη. Και γιατί όχι;
Άλλοι πήραν δάνεια με εγγύηση τα σήριαλ του 1998, κάποιοι άλλοι με εγγύηση την ιστορικότητα του τίτλου της εφημερίδας και κάποιοι περιούσιοι αντιδήμαρχοι έβαλαν εγγύηση μηδενισμένες μετοχές της Πειραιώς κι άρπαξαν εκατομμύρια ευρώ που φυσικά πληρώσαμε ...εμείς. Πολιτικός έβαλε εταιρία-φούσκα στο χρηματιστήριο με εγγύηση ένα παλιό μη αξιοποιήσιμο ορυχείο στη Μύκονο μηδενικής εμπορικής αξίας.
Έτσι θα γίνουν και οι ιδιωτικοποιήσεις... όχι μόνο δεν θα μπουν λεφτά στα Δημόσια Ταμεία... αλλά θα μας κλέψουν κι άλλα τόσα προκειμένου να μας απαλλάξουν από τη Δημόσια Περιουσία. Τα λαμόγια και οι «ακάλυπτοι» θησαυρίζουν χωρίς να ρισκάρουν ούτε μισό ευρώ.
Διαβάστε παρακάτω τι αποκαλύπτει ο "STAR":
Οικογενειακές και φιλικές εξυπηρετήσεις της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταγράφονται στην προσπάθεια του Ιωάννη Καλογρίτσα να δικαιολογήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας τηλεοπτικού σταθμού.
Mία σειρά από σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τα στοιχεία που είδαν σήμερα για 30 ολόκληρα λεπτά, αφού τόσο τους επιτράπηκε από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εταιριών που δεν αδειοδοτήθηκαν. Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας εμφανίζεται να πουλάει μετοχές εταιριών του πατέρα του σε εταιρίες του πατέρα του και να εισπράττει εκατομμύρια για τα οποία όμως δεν προσκόμισε ούτε ένα καταθετήριο σε τραπεζικό του λογαριασμό.
Στην πρώτη περίπτωση ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρίας ΜΙΚΗ, η οποία είναι συμφερόντων του πατέρα του στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ που επίσης είναι του πατέρα του. Εισπράττει 9 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά όμως πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ σε χρέη προς την εφορία. Τα υπόλοιπα 3,6 εκατ. ευρώ υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς όμως να υπάρχει έγγραφο που να το επιβεβαιώνει.
Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποκαλύπτει και μια άλλη παράμετρο. Τα 5,3 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της εφορίας για να εξοφληθούν φόροι για τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 και 2012 και ο ΕΝΦΙΑ του 2015.
Δηλαδή ο επιχειρηματίας δεν πλήρωνε αλλά ρύθμιζε τα χρέη του προς το δημόσιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο.
Στη δεύτερη συναλλαγή που θα έπρεπε να ελεγχθεί, ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρίας ΜΙΚΗ του πατέρα του στην ίδια την εταιρία. Εισπράττει 5,5 εκατ. ευρώ αλλά πάλι δεν προσκομίζει καταθετήριο σε τράπεζα.
Από το σύνολο των αγοραπωλησιών μετοχών ο επιχειρηματίας φέρεται να συγκεντρώνει σχεδόν 9,1 εκατ. ευρώ. Μπορεί να καλύπτει το μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση τηλεοπτικού σταθμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να καλύπτει το τίμημα της άδειας συγκεντρώνοντας σχεδόν το μισό της πρώτης δόσης.
Χωρίς φυσικά να προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν τα χρήματα για το στήσιμο και τη λειτουργία του καναλιού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει.
«Εύχομαι αυτός που προσκόμισε όλα αυτά τα καταπληκτικά στοιχεία να είναι σε θέση να αποδείξει και την καταγωγή του εισοδήματος που χρησιμοποίησε γι’ αυτό το λόγο» επισήμανε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Σπύρος Κλαδάς.
Αρκετές μέρες μετά τη ρουλέτα των αδειών στην οποία ο Ιωάννης Καλογρίτσας είχε ρίξει 52,6 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας τη 1 από τις 4 άδειες φέρεται να προσπαθεί να βρει τα χρήματα που έταξε στο ελληνικό δημόσιο. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος εμφανίζεται όχι μόνο παραχωρεί τις μετοχές της εταιρίας του χωρίς αντάλλαγμα αλλά και τρία ακίνητα προκειμένου ο υπερθεματιστής να μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό.
Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Σπύρος Καραμπάτσος, πρόεδρος της εταιρίας ΑΓΥΙΑ ΑΕ Γεωργικές και Κτηνοτροφικές Επιχειρήσεις παραχωρεί το δικαίωμα ενεχύρου για το 80,2% των μετοχών της εταιρίας του στον Ιωάννη Καλογρίτσα. Από το φάκελο του επιχειρηματία δεν προκύπτει ότι πλήρωσε κάποιο αντίτιμο για αυτή τη συναλλαγή. Η εξυπηρέτηση όμως δεν σταματά εδώ. Ο ίδιος επιχειρηματίας παραχωρεί στον Ιωάννη Καλογρίτσα και τρία ακίνητα στην Ιθάκη. Βάσει πληρεξουσίου ο υπερθεματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια για να λάβει δάνειο από τράπεζα προκειμένου να πληρώσει την άδεια.
«Σε μια χώρα που πληρώνει τόσους φόρους δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ισχυρίζονται με τέτοια ευκολία ότι τίθενται στη διάθεσή τους πάγια στοιχεία τεράστιας αξίας χωρίς πρώτα να δει κάποιος πόθεν για όλα αυτά τα στοιχεία και γιατί. Γιατί εν πάση περιπτώσει τα θέτει κάποιος στη διάθεση κάποιου που αποκτά έλεγχο ενός μέσου ενημέρωσης» τονίζει ο κ.Κλαδάς.
Μάλιστα, στο φάκελο αναφέρεται ότι το ένα από τα ακίνητα αποτιμήθηκε από τράπεζα για 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από πέντε χρόνια και η ίδια η τράπεζα επισημαίνει:
«Την αγορά ακινήτων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η έλλειψη ρευστότητας. Είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μια πώληση του ακινήτου σε σύντομο χρόνο και προτείνεται η εκτίμηση της αξίας να αναθεωρείται συχνά».
Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα στα οποία κατ' αρχήν πρέπει να απαντήσει η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού που υποτίθεται ότι ήλεγξε τα πόθεν έσχες και έδωσε το πράσινο φως για να χορηγηθούν οι άδειες.
Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι ούτε το πόθεν ελέγχθηκε αλλά ούτε και το έσχες, αφού τα χρήματα μεταφράζονται σε μια προσδοκία για ένα δάνειο που θα έρθει στο μέλλον από κάποια τράπεζα που θα δεχτεί ως εγγύηση κάποια χωράφια στην Ιθάκη!
Ακόμα και αν ισχύει αυτό όμως, τότε η τηλεοπτική άδεια αποκτάται με οικονομικά μέσα μιας άλλης εταιρίας που ανήκει σε έναν άλλο επιχειρηματία, ο οποίος ποτέ δεν ελέγχθηκε που βρήκε τα περιουσιακά στοιχεία, όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου