Πλήρη απαγόρευση της γλυφοσάτης έως το 2022 ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου η  γλυφοσάτη πρέπει να απαγορευθεί πλήρως στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, με τη λήψη των απαραίτητων ενδιάμεσων μέτρων.

Την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το Δεκέμβριο του 2022 και την εφαρμογή άμεσων περιορισμών στη χρήση της εν λόγω δραστικής ουσίας.

Το ΕΚ με το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της αμφιλεγόμενης άδειας κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη για δέκα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ χρειάζεται να καταργήσει σταδιακά την εν λόγω ουσία, ξεκινώντας με την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της σε οικιακά προϊόντα καθώς και την απαγόρευση της χρήσης της στις καλλιέργειες, όταν υπάρχουν βιολογικές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. «ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών») οι οποίες λειτουργούν καλά στην καταπολέμηση των ζιζανίων. 

Η γλυφοσάτη πρέπει να απαγορευθεί πλήρως στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, με τη λήψη των απαραίτητων ενδιάμεσων μέτρων, συμπληρώνει το ψήφισμα του ΕΚ.

Ανησυχίες σχετικά με τα επιστημονικά ευρήματα για το glyphosate

Η διαδικασία της ΕΕ για την αξιολόγηση των κινδύνων πριν από την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της ουσίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς ο διεθνής οργανισμός ερευνών για τον καρκίνο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων και τα χημικά προϊόντα κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της γλυφοσάτης.

Επιπλέον, η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup®, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

«Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα του ΕΚ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν επαρκείς πόροι στους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Τετάρτη επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης.

Μία πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών που ζητά την πλήρη απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου μάζεψε σε λιγότερο από ένα χρόνο ένα εκατομμύριο υπογραφές. Κατά συνέπεια θα πραγματοποιηθεί για την εν λόγω πρωτοβουλία δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

Τι είναι η γλυφοσάτη

Η γλυφοσάτη (Διεθνώς Gluphosate) (N-(phosphonomethyl)glycine) είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και μία οργανοφωσφορική ένωση, ειδικότερα είναι ένα φωσφονικό (phosphonate). 

Χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύσει ζιζάνια και αγριόχορτα, ειδικότερα τα πλατύφυλλα ετήσια ζιζάνια και το γρασίδι που ανταγωνίζονται την καλλιεργήσιμη σοδειά. Έχει κατηγορηθεί ως πιθανό καρκινογόνο.

Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, δήλωσε τον Αύγουστο του 2015 ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.
Πηγή: protothema.gr




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes