Η Κομισιόν επανεξετάζει τη δραστηριότητα Μπαρόζο ως συνεργάτη της Goldman Sachs


Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν την επανεξέταση «του ζητήματος της επαγγελματικής δραστηριότητας» του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος απασχολείται πλέον στην Goldman Sachs και θεωρείται ύποπτος για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες.

Η Εμιλι Ο’Ράιλι διατύπωσε το αίτημα «με δεδομένο ότι η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής Ηθικής βασιζόταν στη δέσμευση του κ. Μπαρόζο να μην κάνει λόμπινγκ προς την Κομισιόν» και αυτή η δέσμευση έχει τεθεί σε αμφισβήτηση «από μία συνάντηση» ανάμεσα στον ίδιο και τον «αντιπρόεδρο της Κομισιόν», Φινλανδό Γιούρκι Κατάινεν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν έχω κάνει λόμπινγκ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα κάνω», έσπευσε να δηλώσει με ένα tweet ο κ. Μπαρόζο.

Η συνάντηση στην οποία αναφέρεται η Εμιλι Ο’Ράιλι πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

«Αυτή η συνάντηση καταγράφηκε ως συνάντηση από την Goldman Sachs και κατά συνέπεια θεωρήθηκε συνάντηση για λόγους άσκησης λόμπινγκ», ακόμη και αν «ο κ. Μπαρόζο και ο αντιπρόεδρος δήλωσαν στη συνέχεια» ότι επρόκειτο «για ιδιωτική και προσωπική συνάντηση», εξηγεί η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής.

Αυτή η συνάντηση «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες», κυρίως διότι ήταν δημόσια, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο για το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είναι τίποτε», είχε πει.

«Δεν είχαμε πει ποτέ ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν μπορούσε να συναντήσει επιτρόπους», επέμεινε τότε ο κ. Γιούνκερ.

«Ρήτρα ακεραιότητας»

Η πρόσληψη του κ. Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα το 2016, έπειτα από 10ετή θητεία στη προεδρία της Επιτροπής (2004-2014) είχε δημιουργήσει σφοδρή πολεμική, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος είχε διαβεβαιώσει με επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ ότι «δεν προσελήφθη για να κάνει λόμπινγκ, ούτε έχει τέτοια πρόθεση».

Η Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν είχε συνέλθει τότε και, παρά το ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του Πορτογάλου, είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει παραβίαση των ισχυόντων κανόνων.

«Η δέσμευση του κ. Μπαρόζο να μην ασκήσει λόμπινγκ εκ μέρους της Goldman Sachs ανταποκρίνεται στη ρήτρα ακεραιότητας και διακριτικότητας που επιβάλλει η συνθήκη», είχε συμπεράνει η Επιτροπή Ηθικής.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια εξηγεί ότι έρευνα έχει ξεκινήσει για τον κ. Μπαρόζο από τον Φεβρουάριο 2017, δηλαδή πριν από την συνάντηση με τον Γ. Κατάινεν, έπειτα από σειρά προσφυγών, ανάμεσά τους και μίας προσφυγής η οποία προέρχεται από «ομάδα πρώην και νυν μελών του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί πρόσφατα σφοδρές επικρίσεις και για τον διορισμό του Γερμανού Μάρτιν Σελμάιερ, ο οποίος υπήρξε δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πόστο – κλειδί του γενικού γραμματέα της Κομισιόν.

Πηγή: AZ News

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes