Τον ερχόμενο Απρίλιο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μπαίνει στη ζωή 8.500.000 φορολογουμένων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσα της εκλογικής κάλπης.
Οποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, θα κληθεί να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο νόμο, που έχει ψηφιστεί από το 2010. Με πέντε χρόνια καθυστέρηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει ένα καθεστώς που θα «φακελώνει» την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών!Επίσης, οι μεταβολές και η αξία των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων θα συσχετίζονται με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεών τους, προκειμένου να αποκαλύπτεται με ευκολότερο τρόπο το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.
Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιληφθούν αναλυτικά για:
Την κινητή περιουσία, δηλαδή καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, συμμετοχές σε εταιρίες, λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις, Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής και λοιπά κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας που έχει στο όνομά του κάθε φορολογούμενος.- Την ακίνητη περιουσία, δηλαδή τα κτίσματα, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχει κάθε φορολογούμενος.Τα στοιχεία για την κινητή περιουσία των Ελλήνων πολιτών θα προέρχονται από πληροφοριακά δεδομένα τα οποία θα έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τράπεζες, υπουργεία και λοιποί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει καταθέσεις, οι τράπεζες θα ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα ποσά. Τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία θα συλλεχθούν από τις δηλώσεις ακινήτων Ε9.
Ηλεκτρονική βάση
Ολα αυτά τα στοιχεία θα καταχωρηθούν σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων και θα αξιοποιούνται, για την πραγματοποίηση διασταυρώσεων με τα όσα αναγράφουν οι φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να εντοπίζονται και να ελέγχονται εξονυχιστικά και άμεσα οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της περιουσίας αναντίστοιχη των μεταβολών στα ετήσια εισοδήματα.Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:
Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά! Αυτό σημαίνει ότι, όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο σε μια μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.), η Εφορία θα μπορεί να τα «μπλοκάρει» ως προϊόν παράνομου πλουτισμού σαν «μαύρο» χρήμα, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει στη διάθεσή του πλέον το υπουργείο Οικονομικών.
Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδος (π.χ. στο Λονδίνο), στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο ίντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και με σε ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.
Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν έως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης), θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά! Π.χ. για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες, για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
Πώς θα δηλώνονται κοσμήματα και θυρίδες
Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλο πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατανομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
Τιμαλφή και έργα τέχνης:
Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλο πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.) αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.
Πηγή: cretablog.gr
Δημοσίευση σχολίου