Δύο τύπους νέων ομολόγων προτείνει η κυβέρνηση - Ο 'Ελληνας ΥΠΟΙΚ ζήτησε επιπλέον έκδοση εντόκων €10 δισ. - Τσακαλώτος: Η επιμήκυνση, που μας είχαν προτείνει, είναι επί της ουσίας κούρεμα
Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τις δηλώσεις του στο Λονδίνο, μετά το δημοσίευμα των Financial Times για διευθέτηση του χρέους, μέσω αντικατάστασής του με νέα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή perpetual bonds, τονίζοντας ότι η πρότασή του ερμηνεύθηκε εσφαλμένα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα η ΓΓ Ενημέρωσης, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες και διαβεβαιώνει πως θα γίνει ότι πρέπει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «χρεοδουλοπαροικία» καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει πραγματικά βιώσιμο.
Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».
Μιλώντας νωρίτερα στους Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει διαγραφή του χρέους αλλά «ανταλλαγή» του.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του και από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης της Ελλάδας από έντοκα γραμμάτια στα 25 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την τελική συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη στο όριο εκδόσεων, τα 15 δισ. ευρώ, και ζητά επιπλέον 10 δισ. ευρώ, κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται διστακτικοί. Ο κ. Βαρουφάκης, ζήτησε επίσης, την άμεση επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δίνονταν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds», δηλαδή ομόλογα που ποτέ δεν αποπληρώνεται το κεφάλαιο), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Υποστήριξε ακόμη ότι η ανταλλαγή χρέους θα αποτελέσει ένα έξυπνο τρόπο να υπάρξει κινητικότητα για το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η χρήση του όρου «κούρεμα», ο οποίος είναι μη αποδεκτός στη Γερμανία αλλά και σε άλλες πιστώτριες χώρες, καθώς υπονοεί ότι οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν απώλειες.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Θα πω: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας το δημοσιονομικό χώρο να το πράξουμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και να μη μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε»».
Επίσης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα από 1% έως 1,5% του ΑΕΠ, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από τους πλούσιους Έλληνες.
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου