Ολοένα περισσότερα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο υιοθετούν μια σχετικώς πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προς όφελος όλων να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».
«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της “βοήθειας” προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ” επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».
Η αξιοπιστία θα κριθεί
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».
«Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας.
Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung συγκρίνει το ισπανικό κίνημα Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Και τα δυο κόμματα, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν με απειλές του τύπου ότι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος. Τώρα ζητούν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους ή για τους όρους αποπληρωμής. Και για τα δύο κόμματα επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία τους – όχι μόνο στα μάτια των δανειστών αλλά και των ψηφοφόρων».
Πηγή: mati-gr.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου