Εκλογές Βρετανίας - Επανεκλογή Κάμερον και πανωλεθρία Φάρατζ


Με τους Τόριδες (Συντηρητικοί) πρώτο κόμμα με διαφορά, που ξεπέρασαν όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι Εργατικοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για «αξιοθαύμαστο - εκπληκτικό θρίαμβο» γράφει ακόμη και η προσκείμενη στους Εργατικούς «Guardian». Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προσυπογράφει την προβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων από το BBC: «Οι Τόριδες δεν αποκλείεται να αποκτήσουν απόλυτη πλειοψηφία».
Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το BBC προβλέπει ότι οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 329 έδρες, οι Εργατικοί 233, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 56, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8, το κόμμα της Ουαλίας 3, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) 2, οι Πράσινοι 1 και τα υπόλοιπα κόμματα 19. Ο μαγικός αριθμός για την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι 326
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διαφαινόμενος νικητής της εκλογικής διαδικασίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παραμένει -όπως όλα δείχνουν- στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για το τελικό αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος βλέπει τις δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται και το κόμμα του να ενισχύεται σημαντικά. 
Στην ίδια δήλωση εξέφρασε και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση (ακόμα και πλειοψηφίας).

Τα εκλογικά σενάρια
Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Παράλληλα, υπάρχει πάντα στο τραπέζι το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Συντηρητικοί δεν θα έχουν την πλειοψηφία, ωστόσο θα φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδια, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει επανειλημμένα τονίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα πως επιθυμεί να προχωρήσει σε αποκέντρωση εξουσιών, ενισχύοντας -κυρίως- το σκωτσέζικο κοινοβούλιο στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος.
Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά τόσο για το Εργατικό Κόμμα όσο και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη από το 1945, κερδίζοντας τις 56 από τις 59 έδρες στη Σκωτία. Ο Εντ Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το αποτέλεσμα. «Δεν κατορθώσαμε να επιτύχουμε εκείνα που επιδιώκαμε σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία» τόνισε. Οι «Times» γράφουν ότι λόγω του εκλογικού αποτελέσματος είναι αβέβαιο το μέλλον για τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων. Είναι η δεύτερη φορά που διαψεύδονται οι δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Η προηγούμενη ήταν όταν -παρά τις αντίθετες προβλέψεις- ο Εντ Χηθ είχε νικήσει τον Εργατικό αντίπαλό του και πρωθυπουργό, Γουίλσον. Σύμφωνα με το BBC, το 66% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.

«Δυνατή βραδιά»
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μια «πολύ δυνατή βραδιά».
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Όξφορντσαϊρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.
«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό» ανέφερε.
Πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη δήλωση ως ένα «κλείσιμο» του ματιού στους Σκωτσέζους, οι οποίοι θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να στηρίξουν την κυβέρνηση Κάμερον, δίνοντας την ψήφο τους σε νομοσχέδια των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς απαραίτητα να έχουν προσχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό μαζί τους.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και κυβερνητικός εταίρος του Κάμερον, Νικ Γκλεγκ, έκανε λόγο για μια «βραδιά τιμωρίας» του κόμματός του, το οποίο φαίνεται να πληρώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι υψηλές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας δεν μεταφράζονται σε άμεσα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών.

Βουλευτής ετών... 20
Στα αξιοσημείωτα της εκλογικής διαδικασίας είναι η εκλογή της υποψήφιας του SNP Μάρε Μπλακ σε βουλευτική έδρα. Η 20χρονη κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον Ντάγκλας Αλεξάντερ -μία από τις κεντρικές μορφές του Εργατικού Κόμματος.


Πρόκειται για τη νεότερη βουλευτή που εκλέγεται από το 1667, οπότε ο Κρίστοφερ Μονκ είχε εισέλθει στο Κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης συγκέντρωσε 23.548 ψήφους έναντι 17.864 του Αλεξάντερ, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του και χαιρέτισε την «εξαίρετη εκστρατεία» την οποία διεξήγαγε η νεαρή αντίπαλός του. Η Μπλακ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τόνισε σε δηλώσεις της στο Πέισλι, κοντά στη Γλασκώβη, ότι η νίκη της θα συμβάλει στο να «ακουστεί στο Ουεστμίνστερ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φωνή αυτής της περιφέρειας και του συνόλου της Σκωτίας».
«Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω αυτήν τη φωνή όχι μόνο για να βελτιωθεί η τύχη της Σκωτίας, αλλά επίσης για να ασκηθεί μια προοδευτική πολιτική, η οποία θα ωφελήσει τους Βρετανούς στο σύνολό τους» πρόσθεσε η 20χρονη Μπλακ, εν μέσω επιδοκιμασιών.
Πηγή: zougla.gr


Τι συνέβη στο εθνικιστικό κόμμα της Βρετανίας μετά τον θρίαμβο των ευρωεκλογών;  Πώς ο Νάιτζελ Φάρατζ απέτυχε ακόμα και να εκλεγεί. 
Ήταν σχεδόν αναμενόμενο: Στην πορεία της ημέρας και με τις μισές ψήφους καταμετρημένες, ο Νάιτζελ Φάρατζ «έπαιζε» οριακά για τη μία και μόνη έδρα.
Τελικά την έχασε αφού οι βρετανοί ψηφορόφοι προτίμησαν αντί των Εθνικιστών του UKIP τους Συντηρητικούς. 


Αποδυναμωμένο το UΚΙP
Το εθνικιστικό Ukip είχε χάσει την δυναμική που κατέκτησε μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές παρ΄όλα αυτά πολλές δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστά από 10 έως 15% που μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη συμμετοχή ενός ευρύ συνασπισμού.
Στην προσπάθειά του να αλιεύσει τις ψήφους των Τόρις είχε χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τους μετανάστες. Ζητούσε «καλύτερη ποιότητα» μεταναστών επαναλαμβάνοντας το αίτημα να ανακτήσει η Βρετανία τον έλεγχο των συνόρων της «από τις Βρυξέλλες».

Πολέμιος της Ευρώπης
Το γεγονός ότι είναι όχι απλά ευρωσκεπτικιστής, αλλά πλήρως αντίθετος στην έννοια της ενωμένης Ευρώπης, σε μια χώρα μάλιστα που δυσκολεύεται να γίνει ευρωπαϊκή, του έδινε επιπλέον πόντους. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι κατάφερε να εκτοξευτεί στον πολιτικό ουρανό της Βρετανίας, όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.


Αντι-ναζί και ρατσιστής
Όταν τον ρωτούν για τους νεοναζί, ο Νάιτζελ Φάρατζ, είναι ικανός να μιλά επί ώρες για τις γερμανικές θηριωδίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και να τονίζει ότι δεν πρέπει να τις ξεχάσει κανένας. Όμως πριν από έναν χρόνο, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωσε ότι θα ανησυχούσε πολύ αν μάθαινε ότι στην γειτονιά του είχαν εγκατασταθεί Ρουμάνοι μετανάστες. Κι επειδή η σύζυγος του Φάρατζ είναι Γερμανίδα, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν Γερμανό κι έναν Ρουμάνο: «Ξέρετε την διαφορά» ήταν η απάντηση.

«Παιδί» της Θάτσερ
Γεννημένος στο Κέντ, ο Φάρατζ είναι απόγονος γερμανού προτεστάντη που μετανάστευσε στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα. Ο πατέρας του Νάιτζελ ήταν χρηματιστής στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με μια βιογραφία που είχε παρουσιαστεί από το BBC, ήταν αλκοολικός και εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Νάιτζελ ήταν μόλις 5 ετών. Μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν πήγε στο πανεπιστήμιο αλλά ασχολήθηκε κι αυτός με το χρηματιστήριο, περνώντας από διάφορες εταιρίες του Σίτι. Από παιδί ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και μάλιστα ενεργό μέλος του συντηριτικού Κόμματος, την εποχή που «βασίλευε» η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς το 1993 όταν η Βρετανία υπέγραψε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και ίδρυσε μαζί με άλλους το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP). Εξελέγη πρώτη φορά στην Ευρωβουλή το 1994 και ξανά το 2004 και το 2009, όταν το κόμμα του αναδείχθηκε δεύτερο με 16,5% μπροστά από τους εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν.
Πηγή: thetoc.gr
Πηγή: mati-gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes