ΙΣΡΑΗΛ: Αρνήθηκαν να πάρουν αίμα από βουλευτίνα γιατί είναι αιθιοπικής καταγωγής!


Ισραηλινοί βουλευτές ζήτησαν την εξέταση των πολιτικών αιμοδοσίας του Magen David Adom, (σημαίνει ‘Κόκκινο Αστέρι του Δαβίδ’ και είναι το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ) μετά την απόρριψη ενός γεννημένου στην Αιθιοπία μέλους της Κνεσέτ (Βουλή του Ισραήλ) ως δότη.

Η Pnina Tamano - Shata του κόμματος ‘Yesh Atid’ προσπάθησε να δώσει αίμα, κατά τη διάρκεια ειδικής ημέρας αιμοδοσίας την Τετάρτη στη Κνεσέτ, αλλά της είπαν ότι δεν μπορούσε, γιατί είχε «το ιδιαίτερο είδος του Εβραιο-Αιθιοπικού αίματος», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet, η οποία έφερε για πρώτη φορά στο φως την ιστορία.
Στη συνέχεια είπαν στην Tamano - Shata ότι θα μπορούσε να δωρίσει αίμα, αλλά αυτό θα το πάγωναν και δεν θα το χρησιμοποιούσαν ποτέ.
«Είμαι αρκετά καλή για να υπηρετώ το κράτος και την Κνεσέτ», είπε η Tamano - Shata στο Ynet. «Αλλά για κάποιο λόγο για να δώσω αίμα δεν είμαι αρκετά καλή. Αυτό είναι προσβλητικό».
Η Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Υγείας της Knesset θα συναντηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσει το θέμα.


Η Tamano - Shata που είνι δικηγόρος, ζει στο Ισραήλ από τότε που ήταν 3 χρονών και υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό. Σε νεαρή ηλικία, είχε διαμαρτυρηθεί για την πρακτική του Magen David Adom (MDA) να απορρίπτει δωρεές αίματος από Αιθίοπες, σύμφωνα με το Ynet.
Ο Eilat Shinar, διευθυντής υπηρεσιών του αίματος του MDA, είπε στο Ynet ότι «οι κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας δεν επιτρέπουν τη χρήση έγχυσης αίματος από κάποιον που γεννήθηκε ή έζησε για περισσότερο από ένα χρόνο από το 1977 σε μία χώρα που είναι διαδεδομένος ο ιός HIV, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών της Καραϊβικής».
Στον απόηχο του περιστατικού της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος της Knesset, Yuli Edelstein, απαγόρευσε περαιτέρω αιμοδοσίες για το MDA στο κοινοβούλιο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε με την Tamano - Shata και είπε ότι θα διεξάγει μια έρευνα σχετικά με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
«Δεν μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ του ενός αίματος και του άλλου στο κράτος του Ισραήλ», είπε ο ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες στο Ynet.
Ο υπουργός Υγείας Yael German είπε στο Ynet, «Το βρίσκω παράλογο ότι στο Ισραήλ του 2013, οι άνθρωποι με καταγωγή από την Αιθιοπία που ήρθαν στο Ισραήλ εδώ και 25 χρόνια δεν μπορούν ακόμη να δώσουν αίμα».


«Σαφώς, τα δείγματα αίματός μου έχουν ελεγχθεί και δεν υπήρξε ποτέ οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας ... παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια στάση να μην μπαίνει κανείς στον κόπο να ελέγξει (τους αιμοδότες Αιθίοπες μετανάστες), ακόμη και αν ξέρουν ότι ταπεινώνεται μια ολόκληρη κοινότητα», είπε στο Κανάλι 10.
Η Tamano - Shata δήλωσε ότι η απόρριψη αποτελεί «μια ακόμη απόδειξη ότι τα “ίσα δικαιώματα” για τους Αιθίοπες στο Ισραήλ είναι ένα ωραίο σύνθημα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα».
Το 1996, χιλιάδες Αιθίοπες της κοινότητας του Ισραήλ πολιόρκησαν το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Πέρες σε μια βίαιη διαμαρτυρία φωνάζοντας για «ισραηλινό ρατσισμό εναντίον των μαύρων».


Διαμαρτυρήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι η εθνική τράπεζα αίματος είχε μια πολιτική να πετάει έξω τις δωρεές τους για το φόβο του AIDS. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στη συνέχεια έγιναν γνωστές δημόσια, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να εμποδίζουν τους Αιθίοπες Εβραίους από την αιμοδοσία.
Η κοινότητα των Αιθιόπων Εβραίων του Ισραήλ αριθμεί περίπου 100.000. Εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ αφότου οι αρχιραβίνοι το 1973 αποφάνθηκαν ότι η κοινότητα είχε «βιβλικές ρίζες» (δες εδώ).


Από το 1996, λιγότεροι από το 10 Εβραίοι αιθιοπικής καταγωγής έχουν μπει στο κοινοβούλιο του Ισραήλ ως μέλη. Μερικοί από την κοινότητα έχουν φθάσει στον βαθμό του αξιωματικού στο στρατό, αλλά οι καταγγελίες για διακρίσεις στην εκπαίδευση και τη στέγαση είναι συχνές.

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes