Η αντιρατσιστική παπαριά της ημέρας...

Ιβάν Σβιτάϊλο: «Ήμουν ο Αλβανός για τους συμμαθητές μου»


Από τις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου όπου ζούσε με τη μητέρα του ως παιδί, στη Νέα Υόρκη με υποτροφία στο χορό και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο χώρο της υποκριτικής.

Ο λόγος για τον Ιβάν Σβιτάϊλο, ο οποίος «άνοιξε» την καρδιά του στο περιοδικό Εγώ Weekly και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν ήρθε στη χώρα μας, και στις ρατσιστικές συμπεριφορές.
Ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετώπισες;
«Η κυριότερη ήταν η πείνα. Δεν είχα χρήματα για τη διατροφή και το ενοίκιό μου. Έχω βρεθεί σε φάση που να πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθώ σε επέμβαση στη Νέα Υόρκη και να μη γνωρίζω αν θα μπορέσει να με καλύψει η ασφάλειά μου. Υπήρχαν μέρες που δεν είχα φάω. Ευτυχώς είχα φίλους οι οποίοι με στήριξαν και ουσιαστικά με τάιζαν. Πέρασαν αυτά όμως!Όλες αυτές οι δυσκολίες με ανάγκασαν να εστιάσω και να ξεδιαλύνω με ένα τρόπο τι ήθελα, να βάλω στόχους, να αποκτήσω πείσμα. Ο άνθρωπος αντέχει πολύ περισσότερο από όσο νομίζει. Ακόμα εξάλλου βιώνω δυσκολίες, ειδικά σε αυτήν την εποχή που όλη η χώρα βρίσκεται σε παρακμή. Κάνεις δουλειές και δεν πληρώνεσαι γι’ αυτές. Δεν υπάρχουν καν συμβάσεις».
Έφυγε από την Ουκρανία σε ηλικία δέκα ετών. Βίωσε ρατσιστικές συμπεριφορές από τους Έλληνες; «Σίγουρα. Όταν είσαι διαφορετικός και δε μπορείς να επικοινωνήσεις επειδή δεν ξέρεις τη γλώσσα, αντιμετωπίζεις ρατσισμό. Επίσης, τα παιδιά, που είναι πολλές φορές σκληρά, με κορόιδευαν για τα τρύπια παπούτσια ή την ίδια φόρμα που φορούσα κάθε μέρα. Ωστόσο, δεν έδωσα ποτέ σημασία σε αυτά”, παραδέχτηκε και κατέληξε:
«Ήμουν ο “Αλβανός” για τους συμμαθητές μου. Εκεί είναι το αστείο της υπόθεσης. Με φώναζαν Αλβανό, ενώ ήμουν Ουκρανός. Μου φαινόταν περίεργο. Δε μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο με φώναζαν έτσι και σε κάθε περίπτωση γιατί πρέπει να θεωρείται βασικά ή κοροϊδευτικό σχόλιο το ότι απλώς κατάγεσαι από μια άλλη χώρα. Το βίωνα από πρώτο χέρι και φαντάζομαι το απομυθοποίησα γιατί είχα έντονη επιθυμία να προσαρμοστώ, να γίνω κομμάτι των Ελλήνων, να γνωρίσω τον πολιτισμό της χώρας».
Πηγή: xerolas.eu

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes