Πόρισμα Φωτιά: Σχέδιο για ανατροπή Καραμανλή - Προετοιμασίες για δραχμή επί Παπανδρέου

Παρασκήνιο


Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, που ερεύνησε την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και των καταγγελιών περί σχεδίου ανατροπής ή ακόμη και δολοφονίας (σχέδιο «Πυθία») του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο πόρισμά του, φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία ενός «σκοτεινού παρασκηνίου»...

...με ενορχηστρωτές πρόσωπα που δρούσαν στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, αλλά και ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών, ξένων και ελληνικών.
Η έρευνα του Δημήτρη Φούκα ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε με την παράδοση ενός πολυσέλιδου πορίσματος στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης. Το πόρισμα βασίζεται σε αναφορές μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως προκύπτουν και από απόρρητα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν μέσω του Wikileaks. 

Σχέδιο «Ασημένια Δραχμή»
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές αποφάσισαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου (πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου), ο οποίος έχει καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Ρόντος, το 2012, είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Μεξικανό επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ορυχείων, Julio Salinas Price, ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα μέταλλο για να κόψει δικό της νόμισμα και να αποχωρήσει από το ευρώ. Οι επικοινωνίες για το σχέδιο «ασημένια δραχμή» έγιναν σύμφωνα με το πόρισμα δύο χρόνια μετά τη ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. «Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας», αναφέρεται στο πόρισμα, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος είχε υπολογιστεί σε 70 δις ευρώ.

Σχέδιο ανατροπής Καραμανλή
Ακόμη κατά την ίδια έρευνα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες για το πόρισμα του Δημήτρη Φούκα, προέκυψαν στοιχεία για σχέδιο που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό του Κώστα Καραμανλή ώστε να αλλάξει στάση σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ειδικότερα στις σχέσεις με τη Ρωσία. Σε αυτήν την υπόθεση πρωταγωνιστές ήταν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών αλλά ακόμη και Έλληνες πράκτορες. Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με πληροφορίες για το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία», που φέρεται να αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με αποκορύφωμα -κατά την δικογραφία- ακόμη και τη φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Φούκας αναφέρει: «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς, ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών».
Να σημειωθεί ότι για την δικογραφία αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή, κατά αγνώστων δραστών για τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα». Στο κεφάλαιο αυτό, το πόρισμα του κ. Φούκα προχωρά στην καταγραφή της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή και γίνεται μνεία γίνεται στις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό South stream.
Ο ανακριτής, επικαλούμενος στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και δημοσιευμένα στο Wikileaks στοιχεία, αναφέρει πως η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκάλεσε ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ ώστε να ανατραπούν οι εν λόγω συμφωνίες για τους ρωσικούς αγωγούς. Αναφέρεται επίσης στο πόρισμα ότι: «Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία». Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, γίνεται επίκληση στοιχείων από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13».
Για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, στην οποία είναι κατηγορούμενος για κατασκοπεία 65χρονος πρώην υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο κ. Φούκας αναφέρει ότι, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005, ένας Αμερικανός πράκτορας επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Από τα στοιχεία του ανακριτή προέκυψε πως η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών-μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο εν λόγω Αμερικανός πράκτορας εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Τέλος κατά το ανακριτικό πόρισμα, που επικαλείται αναφορές στο Wikileaks, προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ «επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι». Ο ανακριτής αναφέρει πως εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα. Η δικογραφία θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.
Πηγή: tvxs.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes