Η Ατζέντα απαιτεί ξεπούλημα των κερδοφόρων εταιριών του Δημοσίου ώστε να μπορέσουν να τις βάλουν στο χέρι οι τοκογλύφοι μέσω δανείων ή μέσω χρηματιστηρίου. Μέσω της ΔΕΗ χρυσοπληρώνουμε τις απάτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ρύπων κ.λπ...
...και προσπαθούν να μας πουν ότι για το υψηλό κόστος φταίει που η ΔΕΗ παράγει το 61% της ενέργειας στην Ελλάδα.
Δηλαδή: "Ξεπουλήστε κι άλλο... για να πέσουν οι τιμές" ενώ είδαμε ότι όχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές με τους ιδιώτες στην αγορά ενέργειας αλλά μας φόρτωσαν και τις απάτες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ των Energa & Hellas Power.
Ακολουθεί άρθρο από την εφημερίδα "Έθνος" του Μπόμπολα ...που φυσικά μπήκε στο παιχνίδι αρπαχτής μονάδων της ΔΕΗ.
Κομισιόν: Κλειστή αγορά ενέργειας, φουσκωμένοι λογαριασμοί
Ακριβά πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς η αγορά ενέργειας παραμένει κλειστή στη χώρα μας.
Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, καθώς και από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Του Χρήστου Κολώνα
Ειδικότερα, ο κ. Κανιέτε, ύστερα από ερώτηση που του υπέβαλε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη τόνισε: «Οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τούτο απορρέει επίσης από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ όπου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά». Ο Ισπανός επίτροπος υπενθυμίζει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Ελλάδας για τη μη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: «Ηδη το 2008, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη αντίκειτο στον ανταγωνισμό. Η σχετική απόφαση εκκρεμεί στο δικαστήριο της ΕΕ».
Συνάντηση
Η παρέμβαση του κ. Κανιέτε έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος αλλά και η επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ με τους προέδρους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του μετά το προχθεσινό γεύμα εργασίας με τους δύο επιτρόπους υποστήριξε: «Θεωρούμε εξαιρετικά άδικο αλλά και αβάσιμο να κατηγορείται η ΔΕΗ ότι μονοπωλεί την αγορά, όταν το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί στο 61% (α' τρίμηνο 2015)». Σημειώνεται ότι στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 61% παράγεται από τη ΔΕΗ, το 6% προέρχεται από εισαγωγές ρεύματος, το 11% από ιδιώτες εισαγωγείς, το 17% είναι από τις ΑΠΕ και το 5% από ανεξάρτητους παραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υψηλές καθώς κανείς, πλην της ΔΕΗ, δεν έχει πρόσβαση στις φθηνές πρώτες ύλες του λιγνίτη και του νερού.
Ωστόσο, και από στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν 0,13 ευρώ την κιλοβατώρα την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 0,12.
Η "Ελευθεροτυπία" της 14 Αυγούστου 2013 μας θυμίζει πως μπήκε ο Μπόμπολας στην παραγωγή ρεύματος:
ΣΤΗΝ «ΑΚΤΩΡ» ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Ο Μπόμπολας μπαίνει στην παραγωγή ρεύματος
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στην εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα οδεύει το αξιόλογο δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, με την υπογραφή (την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου) του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος εγκρίνει την απόφαση της επιτροπής να κηρύξει πλειοδότη την ιδιωτική εταιρεία.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον πρώτο ιδιώτη, όχι απλώς να επενδύσει στο λιγνίτη για 50 χρόνια, αλλά και για να παραγάγει φθηνό ρεύμα, αν κτίσει εργοστάσιο στη Μελίτη, ανταγωνιζόμενος τη ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι στη Μελίτη έχει εργοστάσιο και η ΔΕΗ και μάλιστα είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Επιχείρησης της δεκαετίας του '90, που την τροφοδοτούσε το ορυχείο. Η πτώχευση της εταιρείας ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, που το εκμεταλλευόταν, και η εγκατάλειψή του για 15 και πλέον χρόνια, προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων στη μονάδα.
Οι εργαζόμενοι
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι και εκφράζουν αιτήματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον με τα στοιχεία της σύμβασης που έγιναν γνωστά στην επιτροπή της Βουλής.
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει έως και 126 εκατ. τόνους λιγνίτη (τεχνικά απολήψιμη ποσότητα). Ο όμιλος Μπόμπολα είχε εξαρχής σχέδιο για λιγνιτική μονάδα.
Κατά την περίοδο του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison (ΕΛΠΕ και Edison), για τη δημιουργία μονάδας είτε ιδιωτικής ή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Αλλά υπάρχει ήδη εκεί η πλέον σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ τώρα, που θα εξαρτάται από το μισθωτή του ορυχείου για την τροφοδοσία της.
Η επιτροπή των πανεπιστημιακών, που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προσφορές των ιδιωτών, είχε καταλήξει στον πλειοδότη από τον Οκτώβριο του 2010 και αφού μεσολάβησε και απόφαση του ΣτΕ, υπεγράφη τελικά, έπειτα από τρία χρόνια. Ηταν μάλιστα ο δεύτερος διαγωνισμός για το ορυχείο.
Στοιχεία για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή, έδωσαν στην αρμόδια επιτροπή υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα είπαν, η σύμβαση προβλέπει:
- Δεκαπέντε χρόνια εκμετάλλευσης, με δικαίωμα παρατάσεων, που θα δώσουν δυνατότητα εκμίσθωσης συνολικά έως και για 50 χρόνια.
- Μισθώματα στο Δημόσιο τα οποία θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια, με τιμές 2012.
- Να δημιουργήσει ο μισθωτής 456 θέσεις εργασίας την πρώτη τριετία, με 244 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 212 υπεργολάβους, ενώ θα πρέπει να προσλάβει κατά προτεραιότητα ανέργους των εταιρειών ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και των Ορυχείων Αμυνταίου.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι στην περιοχή. Ωστόσο, θέτουν αιτήματα τα οποία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δεν έχουν ικανοποιηθεί. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι:
- Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση ή υποχρέωση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες εδαφών που καταλαμβάνει επί χρόνια το ανενεργό ορυχείο ή τους επαγγελματίες που δεν πλήρωσε ο προηγούμενος μισθωτής.
- Δεν υπάρχει καμία δέσμευση του μισθωτή αν δεν απασχολήσει υπεργολάβους της περιοχής.
- Δεν προβλέπονται κυρώσεις αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης.
Για θυμηθούμε όμως και τι έγραφε ο "Ριζοσπάστης" της 21ης Ιουνίου 2014:
Εκλεισε το ορυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα
Παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο ΕνέργειαςΤον ωμό εκβιασμό της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ/ΤΕΡΝΑ, υπεργολάβο στο Ορυχείο Αχλάδας, που μέσα σε μια νύχτα αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο του Ορυχείου, επικαλούμενη δυσκολίες που προκύπτουν από την απαίτηση του κράτους για προκαταβολική παρακράτηση φόρου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.
Απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, το σύνολο του προσωπικού του ορυχείου, περίπου 100 εργαζόμενοι, βγήκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι το Σεπτέμβρη και πάνω από 200 φορτηγατζήδες έμειναν χωρίς δουλειά. Επιπλέον, σταμάτησε η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη.
Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ότι «οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την πώληση της "μικρής" ΔΕΗ». Επιπλέον, τονίζει ότι «η εργοδοσία αξιοποιεί την κατάσταση για να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους μισθούς των εργαζομένων καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα επικαλεστεί δυσκολίες για να αναγκάσει τους εργαζόμενους που θα επαναπροσληφθούν να εργαστούν με ακόμα μικρότερους μισθούς».
Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας για μείωση μισθών. «Με τα σωματεία τους να παλέψουν και να απαιτήσουν την άμεση επαναλειτουργία του ορυχείου. Να μην συμβάλουν με την δράση τους στα σχέδια της εργοδοσίας για ακόμα περισσότερα προνόμια. Να παλέψουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ενέργεια, με το σύνολο της εργατικής τάξης, με τα λαϊκά στρώματα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" βγάζοντας συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα από τι σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου».
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου