12 δις € το χρόνο μας αρμέγουν οι τοκογλύφοι...

6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ετησίως πληρώνουμε ΜΟΝΟ σε τόκους και άλλα 6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή των σχετικών κεφαλαίων. 

Σύνολο 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κάνουν φτερά από την Ελληνική Οικονομία από την οποία στέρησαν σκόπιμα πολύτιμα έσοδα από κερδοφόρες κρατικές εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κλπ. 
Οι καταθέτες της Λίστας Λαγκάρντ και των άλλων ξένων τραπεζών, οι έμποροι όπλων για παλιοσίδερα Μοδιάνο και Μιόνι, οι εφοπλιστές-καναλάρχες και οι εξαφανισμένοι πολιτικοί, όπως ο Λαλιώτης, μαζί με τα στελέχη των Ελληνικών Κυβερνήσεων που μας φόρτωσαν τα εικονικά δάνεια ...μας εύχονται... Καλή μας Τύχη!

Διαβάστε σχετικό άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ":


Απάντηση στο φλέγον ερώτημα εάν χρειάζεται νέα ρύθμιση το ελληνικό χρέος και τι είδους μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, δίνουν για μία ακόμα φορά οι αριθμοί. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το 2016, για αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει, σχεδόν ό,τι έχει να πληρώσει και για τους τόκους των δανείων αυτών. Και συνολικά το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους κινείται στα επίπεδα του 7,5% του ΑΕΠ.
Τα ποσά είναι αντίστοιχα και για τα επόμενα χρόνια. Και γι’ αυτό η Ευρωζώνη διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό χρέος σίγουρα δεν χρειάζεται «κούρεμα» και η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαραίτητη από το 2022 και μετά. Χρονιά που λήγει η περίοδος χάριτος για την καταβολή τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος ποσό της τάξης των 22 δισ. ευρώ μόνο για τόκους.
Μέχρι τότε, όμως, η κατάσταση των υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι ελεγχόμενη. Και όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, κάθε χρόνος μοιάζει πολύ με το 2016. Συνολικά, το επόμενο έτος θα πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει χρέος της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6,5 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή κεφαλαίου και τα υπόλοιπα περίπου 6 δισ. ευρώ αφορούν καταβολή τόκων. Στο σημείο αυτό, πάντως, κρύβεται η «παγίδα» των επιτοκίων. Σήμερα η χώρα καταβάλλει τόκους περίπου 6 δισ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια των δανείων από τον ESM είναι πάρα πολύ χαμηλά και κινούνται πέριξ του 1%. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν να αυξάνονται, δεδομένου ότι είναι κυμαινόμενα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σημαντικά οι επόμενοι προϋπολογισμοί. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ζητεί τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, τα οποία θα έχουν κάποιο «μπόνους» σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (περίπου 0,5%), αλλά θα είναι αρκετά χαμηλά για μεγάλη περίοδο (15-20 χρόνια τουλάχιστον), στην οποία εκτιμάται ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2%-3%.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικοί προϋπολογισμοί θα είναι μελλοντικά ελαφρύτεροι στο σκέλος των δαπανών για τόκους, έναντι του τι προδιαγράφεται να συμβεί. Αντιστοίχως, όμως, οι μελλοντικές απαιτήσεις του ESM θα πρέπει να «κουρευτούν». Και αυτό είναι κάτι που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δείχνουν διατεθειμένες να δεχθούν. Αντιθέτως, συζητούν την επέκταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων και κεφαλαίου, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων. Σε ό,τι αφορά το 2016, οι υποχρεώσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 3 μεγάλοι κάβοι που θα πρέπει να ξεπεράσει το ελληνικό Δημόσιο:

  • Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις 1,6 δισ. ευρώ. Εφόσον η Ελλάδα λάβει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εξαρτάται από την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του 2015, τότε η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων θα γίνει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν εκταμιευθεί φέτος το ποσό και ενσωματωθεί στην επόμενη δόση), τότε το Δημόσιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και πάλι τις μεθόδους της στάσης πληρωμών και της εκτεταμένης χρήσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς του Δημοσίου για να καλύψει τις υποχρεώσεις του 1,6 δισ. ευρώ.
  • Τον Μάρτιο υπάρχει ένα ακόμα ποσό της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοφληθεί. Θεωρητικά μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί και η δόση που εξαρτάται από τον πρώτο έλεγχο.
  • Τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρωθούν 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Πέραν αυτών, οι υπόλοιποι μήνες είναι αρκετά ομαλοί και οι υποχρεώσεις για αποπληρωμή χρέους δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Επιπλέον γράφει το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" που αναφέρεται στη "μαύρη τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων:

Κρυφό έλλειμμα βόμβα στις συντάξεις
«Μαύρη τρύπα» 13,88 δισ. στα Tαμεία


Τινάζει τα πάντα στον αέρα - Απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη
Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας παζαρεύει τα νέα μέτρα με την τρόικα για να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η «μαύρη τρύπα» των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα και προοιωνίζεται ότι οι περικοπές είναι δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (από το τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η μαύρη τρύπα απειλεί όχι μόνο να «καταπιεί» τις σχεδιαζόμενες περικοπές αλλά να τις καταστήσει μόνιμες και επαναλαμβανόμενες όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τα επόμενα έτη.
Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, αλλά δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες. Στην πράξη για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μη αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές.
Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. Ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,26 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, καθώς το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes