Ο Ερντογάν υπεραμύνεται του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα θρησκευτικά δόγματα, δίνοντας απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ισμαήλ Καχραμάν που κάλεσε σε αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα.

Σε σχόλια που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψη του στο Ζάγκρεμπ και μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Ερντογάν τόνισε πως ο Καχραμάν εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις όταν υποστήριζε ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα θρησκευτικό Σύνταγμα. Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, με το κράτος να διατηρεί όμως τον κοσµικό του χαρακτήρα.
«Οι απόψεις μου για αυτό το θέμα είναι γνωστές…Η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τα όλα τα θρησκευτικά δόγματα…Αυτό είναι κοσμικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τα σχόλια του Καχραμάν προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και αποδοκιμασίες από την μεριά της αντιπολίτευσης, ενώ μια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα από υποστηρικτές του κοσμικού κράτους μπροστά από το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οδηγώντας σε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
«Δεν πρέπει να αποφεύγουμε το θέμα του θρησκευτικού συντάγματος», είχε δηλώσει ο Καχραμάν, επισημαίνοντας πως: «για ποιο λόγο, εμείς ως μουσουλμανική χώρα να αποφεύγουμε τη θρησκεία; Είμαστε μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Είμαστε παρόντες στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης. Είμαστε ισλαμική χώρα. Στο νέο σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχει η κοσμικότητα. Πρέπει να είναι θρήσκο σύνταγμα».
Η αρχή περί κοσμικότητας περιλαμβάνεται στο ισχύον σύνταγμα της Τουρκία με τη διατύπωση «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου». Ο δρόμος για να προστεθεί η αρχή περί κοσμικότητας στο τουρκικό σύνταγμα έγινε το 1928 με την αφαίρεση της διάταξης «η θρησκεία του κράτους είναι το Ισλάμ, που περιλαμβανόταν στο σύνταγμα του 1924. Η αρχή περί κοσμικότητας εντάχθηκε στο σύνταγμα το 1937.

Πηγή: topontiki.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes