Τα πρωταπριλιάτικα των εισαγγελέων...


Το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγγελέων λαμβάνει θέση επί της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Δικαιοσύνη χωρίς όμως να κατονομάζει πρόσωπα και πράγματα

Με «έξυπνη» ανακοίνωσή της,  χωρίς να φωτογραφίζει συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα, ενώ ταυτόχρονα απλώνει ένα... αραχνοΰφαντο πέπλο προστασίας στους εισαγγελείς οι οποίοι τις τελευταίες μέρες  έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υπενθυμίζει τους κανόνες οριοθέτησης και τις κόκκινες  γραμμές των αρμοδιοτήτων των τριών εξουσιών (νοµοθετική, εκτελεστική και δικαστική).
Στην  ανακοίνωση των εισαγγελέων   νοητά  σκιαγραφείται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την Δικαιοσύνη, σε κάθε επίπεδο (πολιτικό, κομματικό, δικαστικό, κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο ή μεμπτό.
Η  Ένωση, κάνει λόγο για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική  και λειτουργική ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών που αποκλείει «κάθε παρέμβαση στα εισαγγελικά καθήκοντα από την πολιτική εξουσία».
Δεν παραλείπει να επισημάνει   ότι η Πολιτεία οφείλει «να σέβεται και να εγγυάται την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κατ΄  αρχάς, η  Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «η σφαίρα της αρμοδιότητας  των οργάνων των τριών εξουσιών είναι σαφώς προσδιορισμένη και εξειδικευμένη, ώστε κάθε όργανο να μη δύναται να έχει άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες αυστηρά του απονέμουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους».
Ο  συνδικαλιστικός φορέας των εισαγγελέων, τονίζει ότι «η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και οι εγγυήσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών λειτουργών αποκλείουν κάθε είδους εξάρτηση ή δέσμευση του εισαγγελέως, πολλώ δε μάλλον, κάθε παρέμβαση στα εισαγγελικά καθήκοντα από την πολιτική εξουσία  (Κυβέρνηση-Κοινοβούλιο-Κόμματα)».
Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «θεωρεί αναγκαία προτεραιότητα της πολιτείας  να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες  νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοτέλεια και την θωράκιση της».    
Η Ένωση, διαβεβαιώνει ότι  οι Έλληνες εισαγγελείς, «υπό αντίξοες συνθήκες, επιτελούν απερίσπαστοι και ανεξάρτητοι το έργο τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδηση τους, έχοντας ως μέλημα την εξιχνίαση  και  πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική κρίση».
Ακόμα, η Ένωση Εισαγγελέων καλεί την πολιτεία και έμπρακτα να επιβεβαιώσει  το ενδιαφέρον της για «την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την βελτίωση των συνθηκών απονομής της, προκειμένου οι λειτουργοί της να υπηρετούν και οι πολίτες να απολαμβάνουν μία Δικαιοσύνη ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό που να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, να σέβεται και να εγγυάται την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και να αποτελεί μοχλό οικονομικής  ανάπτυξης».
Θεμιτή και ευπρόσδεκτη είναι η δημόσια  κριτική  για τον τρόπο άσκησης των εισαγγελικών καθηκόντων καταλήγει η Ένωση  Εισαγγελέων Ελλάδος υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα  τηρούνται «οι κανόνες δεοντολογίας χωρίς υπερβάσεις του προσήκοντος μέτρου ευπρέπειας».

Πηγή: protothema.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes