Κι άλλος τάφος «Αμαζόνας» πολεμίστριας του 500 π.Χ. βρέθηκε στα Αλτάι της Σιβηρίας!

Αναπαράσταση του προσώπου αυτής της 16χρονης Αμαζόνας, από τον Ελβετό ειδικό Marcel Nyffenegger
Συνεχίζουν στην Ρωσία να βρίσκουν τάφους γυναικών πολεμιστριών, τις οποίες συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν Αμαζόνες, ενώ εμείς ακόμη εδώ στην Ελλάδα, δεν πιστεύουμε στην ελληνική Μυθολογία, την οποία θεωρούμε «παραμυθάκια» για μικρά παιδιά... 

Του Γιώργου Λεκάκη

Αρχαία «πλούσια» νεαρή γυναίκα ευρέθη να «ξεκουράζεται» με το άλογο και τα όπλα της, από. εργαζόμενους, οι οποίοι κατά λάθος ξέθαψαν τον ταφικό τύμβο της! Οι εργαζόμενοι έσπασαν τον αρχαίο τάφο, ενώ έσκαβαν για μια τάφρο, για να περάσουν έναν. νέο σωλήνα νερού κοντά στο χωριό Bargash, στα Αλτάι Όρη, σε ορεινή περιοχή της Ν. Σιβηρίας. Ο εκσκαφέας έσπασε τον προϊστορικό ταφικό θάλαμο, και κατέστρεψε τον τάφο ενός νεαρού (16-20 χρόνων) πολεμιστή, που ανήκε στο «πολύχρωμο» πολιτισμό του Pazyryk.
Ο τοπικός αξιωματούχος του υπ. Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δρ. Vasily Oinoshev, είπε: «Μόνο το ανθρώπινο κεφάλι και το επάνω μέρος του αλόγου παρέμειναν άθικτα στον τάφο. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κατεστράφησαν από τα βαρειά μηχανήματα. Προφανώς, ήταν μια νεαρή γυναίκα, εάν κρίνουμε από τα δόντια. Όλα τους είναι άθικτα και σε καλή κατάσταση. Αποδίδουμε τον τάφο στον πολιτισμό του Pazyryk, περίπου του 500 π.Χ.».
Υπάρχουν στοιχεία στον γκρεμισμένο τάφο που δείχνουν η γυναίκα ήταν ένας «πολεμοχαρής» μαχητής, ανήκε σε μια φαινομενικά ελίτ ομάδα στην κοινωνία της, από την φυλή των Σαρματών, όπως την περιγράφει ο Έλλην ιατρός Ιπποκράτης. Ο πολιτισμός των Pazyryks ανήκει στην αρχαία φυλή των Σκυθών, η οποία εφημίζετο για την κυριαρχία της στους πολέμους. «Οι γυναίκες τους, απ' όταν ήταν ακόμη νεαρές παρθένες, εμάθαιναν να ιππεύουν, να κτυπούν, να ρίχνουν ακόντιο, ενώ τοποθετούνταν στις πρώτες γραμμές μάχης, στους πολέμους κατά εχθρών. Δεν ασχολούνταν με την παρθενία τους, έως ότου εσκότωναν τρεις εχθρούς τους, και δεν υπανδρεύονταν πριν εκτελέσουν τις παραδοσιακές ιεροτελεστίες»!
Ο δρ. Oinoshev είπε ότι «μαζί με τα ερείπια βρήκαμε χάντρες και ξύλινα διακοσμητικά σε χρυσό φύλλο. Το ξύλο είναι σάπιο, αλλά το φύλλο διατηρείται. Υπάρχει και ένα άλογο (ταχύτητος), με χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία». Σημαντικό θεωρούν οι αρχαιολόγοι το ότι βρήκαν «αιχμές βελών από οστά», δηλ. τα όπλα της. Είναι επίσης σαφές ότι ο τάφος λεηλατήθηκε από αρχαίους επιδρομείς. Υπήρχε ένα ανάγλυφο κομμάτι από κέρατο ελαφιού, μέρος του αρχαίου χαλιναριού της. Διακεκοσμημένο με σκάλισμα στο ένα άκρο, με το κεφάλι μιας λευκής παρδάλεως ή λύκου, και από την άλλη με έναν γρύπα. Από την αγγειοπλαστική, μόνο θραύσματα είχαν απομείνει, και μερικά δερμάτινα είδη, σάπια, αλλά σαφώς ανάγλυφα». Ο δρ. Oinoshev, επί κεφαλής του Οργανισμού για την Πολιτιστική και Ιστορική Κληρονομιά των Αλτάι, εξήγησε: «Ο τύμβος ήταν διαμέτρου 8-10 μ., το δε βάθος της ταφής ήταν 3,2 μ. Υπήρξε επίσης μια ξύλινη κατασκευή (2 x 2 μ.). Υποθέτουμε ότι αυτή ήταν μια μάλλον πλούσια κοπέλλα, αλλά τον νεκρικό θάλαμο τον έκλεψαν στην αρχαιότητα. Τα οστά του αλόγου και της γυναικός αναμείχθηκαν εν μέρει. Το φύλλο χρυσού παρέμενε μόνο κάτω από το κρανίο. Τα οστά θα πάνε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Gorno-Altaisk για περαιτέρω έρευνα. Τα ευρήματα θα περάσουν στο τοπικό μουσείο», είπε.

Οι αρχαίοι τύμβοι του Pazyryk
Το χωριό Bargash ευρίσκεται σε μια περιοχή που φημίζεται για τους αρχαίους τάφους της. Αλλά πολλοί από αυτούς είναι μόνιμα κάτω από ένα στρώμα πάγου!
Εάν συγκρίνουμε αυτόν τον τάφο με άλλους παρόμοιους του Pazyryk, υπάρχουν πραγματικά μεγάλοι τύμβοι ταφής στην περιοχή, που ανήκαν στην ελίτ κοινωνία της: Είναι διαμέτρου 50-60 μέτρων και είναι πασιφανές ότι ανήκαν σε πραγματικά πλουσίους. Δεν ανήκαν σε κοινά μέλη της κοινωνίας, αλλά επίσης δεν ανήκαν και σε εξαιρετικά πλούσια».
«Οι εργάτες δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε εκεί ένα αρχαίο νεκροταφείο! Κατά λάθος σκόνταψαν πάνω στα ερείπια!», είπε ο δρ. Oinoshev. Μ' αυτά και με άλλα παρόμοια ευρήματα τάφων (και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ευρέθησαν ανέπαφοι), των Αλτάι, οι αρχαιολόγοι ευρίσκουν ομοιότητες με τις «μυθικές» γυναίκες παρθένες πολεμίστριες Αμαζόνες, πολύ γνωστές στους αρχαίους Έλληνες!
Σε μία περίπτωση, που ευρέθη το 1990, στην αρχαία νεκρόπολη Ak-Alakha, ήταν συν-θαμμένα 9 άλογα, μαζί με μια γυναίκα, για να την συνοδεύσουν στην μετά θάνατον ζωή, μαζί με τις ασπίδες, τους πελέκεις μάχης, τα τόξα και τα βέλη της.
Η διάσημη αρχαιολόγος της Σιβηρίας, δρ. Natalya Polosmak, είπε ότι ίσως «η έφηβη πολεμίστρια ίσως ανήκε σε ένα ελίτ σώμα πολεμιστών, στο οποίο όλοι ήταν γυναίκες, του πολιτισμού του Pazyryk. Η ταφή μιας γυναίκας με ρούχα ιππασίας και συνοδευόμενη από τα άλογά της, δεν είναι κάτι το εντελώς απροσδόκητο για το χρονικό διάστημα που μιλάμε, στην περιοχή. Είναι γνωστές από πολλαπλές αναφορές οι θρυλικές Αμαζόνες», είπε η δρ. Polosmak του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Ίσως η ταφή στο Ak-Alakha να έχει ανακαλύψει εκπροσώπους της ελάχιστα γνωστής ελίτ του Pazyryk, στην οποία οι γυναίκες - για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους - είχαν την δυνατότητα να είναι πολεμίστριες». Αλλά κατά τον Ιπποκράτη, πάλι, «τα νεαρά αυτά κορίτσια, που είχαν ανατραφεί ως "πολεμοχαρείς" πολεμίστριες, υπανδρεύονταν, αφού εσκότωναν τρεις εχθρούς, και μετά εγκατέλειπαν την μάχη και την πάλη! Αυτός είναι ο λόγος που ταφές των ενόπλων γυναικών είναι εξαιρετικά σπάνιες, και πρέπει να ανήκουν σε πολύ νεαρές γυναίκες, των οποίων η ζωή τραγικά και απροσδόκητα διεκόπη», είπε. Μ' άλλα λόγια, έχασαν την ζωή τους στην μάχη, την πιο πιθανή μοίρα κάθε πολεμιστή.
Η ενδυμασία δεν διεσώθη στην ταφή του Bargash, αλλά στην περίπτωση της Ak-Alakha, η ελίτ των γυναικών-πολεμιστών ήταν ενδεδυμένη με αρσενικό ιματισμό!
(*) Η γυναίκα ήταν μέρος μιας προνομιακής κοινωνίας, που επέτρεπε ταφές με όπλα. Από την ελληνική μυθολογία, πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με αυτές τις πολεμίστριες «του Αμαζονίου», τις Αμαζόνες. Μερικοί λένε ότι έζησαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στον Πόντο, ενώ άλλοι τις τοποθετούν στην Λιβύη ή στην νυν Ουκρανία. Στην ρωμαϊκή ιστορία υπάρχουν διάφορες αναφορές επιδρομών Αμαζόνων στην Δυτική Ασία. Το όνομά τους έχει γίνει συνώνυμο για γυναίκες-πολεμιστές γενικότερα. Αξιοσημείωτες βασίλισσες των Αμαζόνων ήταν η Πενθεσίλεια, η οποία συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, και η Ιππολύτη, της οποίας το μαγικό ζωνάρι, ήταν το αντικείμενο ενός από τους άθλους του Ηρακλέους.

ΠΗΓΕΣ:
  1. The Siberian Times, 30.10.2015, El Altai, V. Oinoshev.
  2. Επίσης: Βλ. και «Αρχαίοι τάφοι Αμαζόνων βρέθηκαν σε Ρωσία και Καζαχστάν! Η πριγκήπισσα-πολεμίστρια στο Καζακστάν είναι πιθανώς του 11ου αι. π.Χ.», 27.04.2015.
  3. Στα Αλτάι έχουν ευρεθεί και μούμιες (μάλιστα και μούμιες μωρών), αρχαία χειρουργημένα κρανία, και πολλά άλλα για τα οποία θα σας γράψω σε επόμενο άρθρο μου.
  4. Τέλος, θυμίζω και την «Κυρία των Πάγων» (γνωστή διεθνώς ως Ice-Lady) που ευρέθη με δερματοστιξία (τατουάζ) στα χέρια της και θαμμένη μαζί με 6 άλογα, στο Ούκοκ, υψίπεδο επίσης των Αλτάι, από τον Ανατόλι Ντερεβιάνκο της Ρωσικής Ακαδημίας του Νοβοσιμπίρκ - βλ. ιππιάτρου Θ. Αντίκα «Ίπποι και Ιππολογία», εκδ. «Τέταρτο», 2η έκδ., 2012.
(*) βλ. σχ. «Παράξενη ταφή του 2900 π.Χ. ανδρός ντυμένου με γυναικεία ρούχα!», στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 20.4.2016.


Πηγή: xronos.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes