Фото: ru-lenta. com |
Το ΔΝΤ σε αυτό το στάδιο δεν βλέπει κανένα νόημα για τη διάσωση της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους όρους που υπαγορεύονται από την Ευρώπη. Οι λόγοι της κατάρρευσης της πολιτικής των πιστωτικών ενισχύσεων αναλύθηκαν από παρατηρητές της Die Welt.
Η Ελλάδα παραδόθηκε
Η άποψη των αντιπροσώπων του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ήδη αναποτελεσματική, διότι ο ρυθμός μεταρρυθμίσεων στην χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Τα σχέδια των Ελληνικών Αρχών, οι οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν από το καλοκαίρι του 2015, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μακριά από τους φιλόδοξους στόχους.
Από έτος 2014 στην Ελλάδα, υπάρχει μια μείωση της πειθαρχίας προς το χρέος της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε πετύχει σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη της βάσης της φορολόγησης και στην μείωση των μισθών και των συντάξεων. Το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται πλέον ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να περιορίσει τον όγκο δαπανών στο 4,5%, όπως απαιτείται από την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, οι δεσμεύσεις του Ταμείου υπό την επήρεια της Γερμανίας, επίσης θα αναβληθούν.
Το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο με το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Επιπλέον είναι ακραία η αστάθεια του τραπεζικού τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 5 δις ευρώ, ο ισολογισμός τους παραμένει αδύναμος. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ένα επιπλέον αποθεματικό ποσό ύψους 10 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Η Ελλάδα θα γίνει οικονομική σκλάβος στο ΔΝΤ;
Το Ταμείο προβλέπει ότι στο μέλλον η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει κάτω από την πίεση του φορτίου του χρέους. Από το 2020 το χρέος θα είναι στο 174% του ΑΕΠ και μέχρι το 2030 το χρέος θα είναι στο 160%. Η Ελλάδα περιμένει μια απότομη πτώση στο 2060 με τον δείκτη να πάει στο 250% του ΑΕΠ .
Αυτό θα συμβεί γιατί η Ελλάδα πολύ νωρίς θα περάσει από τους Ευρωπαίους πιστωτές σε ιδιώτες επενδυτές. Για να μην συμβεί μια τέτοια αποτυχία, η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τους όρους της πίστωσης.
Με βάση τις προβλέψεις, το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να επεκτείνει τους όρους αποπληρωμής των δανείων έως 30 έτη, να περιορίσει τα επιτόκια και να παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής της οφειλής.
Ακόμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί να μετριαστεί η πίεση προς την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής της στο Ευρώ, καθώς και να σταματήσουν οι εικασίες που προκαλούν πανικό στο κράτος.
Πηγή: tokoutsavaki/thekievtimes.ua
Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου