Στην ατζέντα του Eurogroup το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και η αναδιάρθρωση του χρέους

© AP Photo/Petr David
Το Eurogroup θα συζητήσει την έκθεση σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και τις προοπτικές για την καταβολή της νέας δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας, και θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι χαιρετίζει την έγκριση από το Ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας. «Η απόφαση αυτή φέρνει πιο κοντά την επιτυχία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου για να συζητήσει την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα Το ζήτημα της κατανομής στην Ελλάδα, της επόμενης δόσης της βοήθειας θα αποφασιστεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.», - δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση μεταρρύθμισης και η δόση 
Το Ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Μαΐου ψήφισε για την εισαγωγή των νέων μέτρων λιτότητας της χώρας. Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη διαχείριση των κεφαλαίων που λαμβάνονται από την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ο νέος νόμος θα αυξήσει τον αριθμό των έμμεσων φόρων, με την συλλογή των οποίων η κυβέρνηση μέχρι το 2018, αναμένει να λάβει ένα επιπλέον ποσό των € 1,8 δισ.
Αναδρομικά, (Ιανουάριος 2016) αύξησε τους φόρους ιδιοκτησίας και τα τυχερά παιχνίδια, καθώς και τους φόρους για τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εταιρείες διαχείρισης των κινητών αξιών, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα € 33 εκατομμύρια.
Την 1η Ιουνίου 2016, το υψηλότερο ποσοστό του ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 23 στο 24%, με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ να ακυρώνονται από τα Ελληνικά νησιά,
αυξάνοντας την φορολόγηση των ακινήτων.
Το 2017 θα αυξηθούν τα τέλη για τη χρήση των κινητών επικοινωνιών και των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, επίσης θα αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης για τον καπνό και το αλκοόλ.

Αναδιάρθρωση του Χρέους
Το δεύτερο θέμα της συνάντησης θα είναι η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα στο Eurogroup συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Μαΐου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Deysselblum είπε ότι οι συμμετέχοντες της συνάντησης επιβεβαίωσαν την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής.
«Βασική μας αρχή – είναι ότι για κανένα χρέος δεν γίνεται κούρεμα (άμεση ελάφρυνση του χρέους)," - είπε ο Deysselblum. "Η περαιτέρω συζήτηση θα συνεχιστεί και στο τεχνικό επίπεδο Πρέπει να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία και τα κριτήρια και για το σκοπό αυτό να καθορίσουμε τους στόχους.», - Είπε.

Πακέτο τριών σταδίων
Η Ευρωομάδα συμφώνησε στις 9 Μαΐου σε τρία βήματα για την προσέγγιση της αναδιάρθρωσης του χρέους, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μιλάμε για μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει το υπάρχον χρέος της. Μπορεί να συνεπάγεται τη μεταβολή του επιτοκίου για την αποπληρωμή των χρεών ή την παροχή στην Ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα τεχνικά δάνεια από τον ΕΜΣ με ένα χαμηλότερο επιτόκιο για να αποπληρώσει αυτό (το ΕΜΣ) τα πιο ακριβά τα δάνεια προς την Ελλάδα σε υψηλότερα επιτόκια.
Μεσοπρόθεσμα, μιλάμε ότι μπορεί ληφθεί απόφαση σχετικά με την παράταση των προθεσμιών λήξης των ατομικών δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα η φάση αυτή δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2018.
Τέλος, σε μακροπρόθεσμο στάδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο εάν η Ελλάδα καλύψει όλες τις απαιτήσεις του τρίτου προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής. Αυτή είναι «η ανάλυση όλων των στοιχείων και τα χαρακτηριστικά για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους της Ελλάδας."

Δυσβάσταχτο χρέος
Στο τέλος του 2015, όταν εξέδωσε το τρίτο διεθνές πρόγραμμα βοήθεια προς την Ελλάδα, το χρέος της χώρας ανήλθε σε περισσότερα από 320 δις €, το οποίο υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ της χώρας αυτής. Η επικεφαλής του ΔΝ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι αυτό το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει ανάγκη για την αναδιάρθρωσή του. Σήμερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, κατά τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αποπληρωμής του χρέους, ορισμένοι τύποι του χρέους μπορεί να παραταθούν μέχρι το 2060.

Πηγή: tokoutsavaki/tass.ru


Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes