Ιστορίες επιτυχίας κι ασυλίας... Ήταν κι αυτός στα Panama Papers


Anatropi News 28.01.2013: Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού μας ήλθε. Έγραφε ο Τύπος σχετικά με το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Σάμι Φάις για μια σειρά επενδύσεων τόσο στην πράσινη ενέργεια, όσο και για την πιθανή εξαγορά της εταιρείας του Λάκη Γαβαλά ΛΑΚ μετά και την αρνητική τροπή που τα πράγματα πήρανε γι’ αυτήν.

Να όμως που ο εβραϊκής καταγωγής businessman κινήθηκε πιο «πολυεθνικά». Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες ως σίγουρη φαντάζει πλέον η εξαγορά από τη μεριά του της ελληνικής θυγατρικής της PUMA, μετά και από μια μακρά περίοδο περιπέτειας και κακής διαχείρισης της επιχείρησης αθλητικών ειδών.
Σε μια περίοδο έντονων διαξιφισμών μεταξύ του γαλλικού ομίλου PPR που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας στο χώρο των αθλητικών ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ και της γερμανικής διοίκησης (σ.σ οι Γάλλοι δεν θέλουν την ύπαρξη αντιπροσώπων στο εξωτερικό αλλά ταυτόχρονα απαιτούν και συρρίκνωση των θυγατρικών) ο Σάμι Φάις γίνεται ξανά ένα κεντρικό πρόσωπο του ελληνικού επιχειρείν, καιρό πολύ μετά την πώληση της ΝΙΚΕ την οποία ο ίδιος έφερε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως στόχος του κ. Φάις είναι να «τρέξει» τη νέα εταιρεία ο ίδιος μαζί με την αδελφή του Λου, η οποία ήδη έχει μια σειρά άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα η γερμανική πολυεθνική θα αλλάξει μια σειρά σχεδίων αναφορικά με την Ελλάδα καθώς ξεκάθαρα πλέον έχει αποτύχει και αποχωρεί. Θα πρέπει να τονίσουμε πως η PUMA βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Γλου αν και τα δύο γνωστά αδέλφια Άκης και Γιώργος Γλου επί σειρά ετών είχαν μετατρέψει την ελληνική PUMA σε ένα πρωτότυπο success story για όλη την Ευρώπη. Με την απομάκρυνση από την διοίκηση των δύο αδελφών, η PUMA Hellas στην κυριολεξία βούλιαξε και τελικά αναζήτησε την τύχη της στην προοπτική ένταξης στο άρθρο 99 κάτι όμως το οποίο φαίνεται να αναστέλλεται λόγω της αλλαγής με την τοποθέτηση Φάις στη διοίκηση της εταιρείας.

Ο ΝΙΚΕ που έγινε PUMA
Ποιος είναι όμως ο νέος mr. PUMA στην Ελλάδα; Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 για τους Ελληνες τα αθλητικά παπούτσια ήταν ακόμη γνωστά ως «ΕΛ.ΒΙ. ΕΛΑ.», αφού ήταν προϊόντα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ελαστικών. Το ’77 ο κ. Σάμι Φάις σε ηλικία 19 ετών, με ένα μικρό κεφάλαιο από τον πατέρα του ως «προίκα», επικοινώνησε με μια μικρή εταιρεία στο Oregon, τη Nike, και έκλεισε μια τριετή συμφωνία, η οποία προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας 5.000 ζευγαριών αθλητικών παπουτσιών τον χρόνο. Η επιτυχία υπήρξε άμεση. Η casual – sport ένδυση κυριάρχησε ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’80 και μετά ενώ η Nike εγινε «leader» της παγκόσμιας αγοράς, με την εταιρεία του Σάμι Φάις  Elmec Sport να κατέχει τα πρωτεία στην Ελλάδα. Ο Σάμι Φάις  εξελίχθηκε σε έναν επιχειρηματία πρώτης γραμμής, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Τίποτε δεν φαινόταν να μπορεί να τον σταματήσει την ανοδικήη του πορεία. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν κατ’ευχήν. Στις 23 Μαρτίου 2001, ο επιχειρηματίας με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για κακουργηματική απάτη σε βάρος επενδυτών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας κ.ά. -όλα με επίκεντρο την εταιρεία Μακεδονικά Κλωστήρια, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν στο παρελθόν ο επιχειρηματίας Βασίλης Ζούλοβιτς. Δύο ημέρες μετά διατάσσεται προσωρινή κράτηση και για τον Ζούλοβιτς, που αντιμετωπίζει τις ίδιες βαριές κατηγορίες, ενώ η Λούσι Φάις (αδελφή του Σάμι Φάις) αφήνεται ελεύθερη με εγγύηση ύψους 200 εκατ. δραχμών. Ομοίως και ο χρηματιστής Βίκτωρ Ασσέρ της Τέλεσις ΑΧΕ, που κατέβαλε εγγύηση 70 εκατ. δραχμών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Σάμι και η Λούσι Φάις απέκτησαν διαδοχικά, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας Τέλεσις, 2.150.000 μετοχές τής ΜΑΚΛΩ από τον Β. Ζούλοβιτς. Για τις συναλλαγές αυτές εκδόθηκε επιταγή 11 δις. δρχ.  σε λογαριασμό του πωλητή Β. Ζούλοβιτς ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία, ουδέποτε την εξαργύρωσε. Η έρευνα έδειξε τότε ότι τα κεφάλαια αυτά, αφού χρησιμοποιήθηκαν για την «εκτόξευση» της ΜΑΚΛΩ στα ύψη (από τις 4.500 δρχ. έφθασε στις 8.000 δρχ. μέσα σε έναν μήνα), επέστρεψαν τελικά στον λογαριασμό των αδελφών Φάις. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι το ποσό αυτό, που ήταν προϊόν εικονικών συναλλαγών, αποτέλεσε τη ζημιά που υπέστη το επενδυτικό κοινό.Τελικά, δύο μήνες μετά, και οι δύο επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι με διαφορά μερικών ημερών, αφού κατέβαλαν υψηλές εγγυήσεις. O Σάμι Φάις στην πορεία και συγκλονισμένος από τις εξελίξεις αυτές, πούλησε την οικογενειακή επιχείρηση Elmec Sports στον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη κι εκείνος με τη σειρά του στον όμιλο Kουτσολιούτσου. Κατόπιν αποστασιοποιήθηκε  από τον κόσμο των επιχειρήσεων και απασχόλησε τα ΜΜΕ μονάχα από τις κοσμικές στήλες των περιοδικών και λόγο της εκπάγλου καλλονής συζύγου ρου κ. Καλαβρία. Από τις λίγες επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν αυτή μαζί με τη σύζυγό του Mαρία Kαλάβρια που αφορούσε στον έλεγχο γνωστής μπουτίκ-γκαλερί γυναικείων ενδυμάτων, αξεσουάρ και ειδών σπιτιού, με τίτλο «Ice Cube» στο Kολωνάκι.

Τα άλλα projects
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Σάμι Φάις στο παρελθόν είχε συνδέσει το όνομα του και με άλλες γνωστές φίρμες ένδυσης όπως η Harley Davidson, η Converse κ.ά. Πάντως το 2010 ήταν που έγιναν γνωστές και μερικές άλλες επενδύσεις του Σάμι Φάις σε έναν τομέα που δεν τον είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Την ενέργεια. Oι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχει σε ένα καινούριο fund μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και εφοπλιστές που είχαν εισηγμένες εταιρείες και τις πούλησαν και το οποίο μεθοδεύει μεγάλες επενδύσεις σε AΠE ύψους 140 εκατ. ευρώ περίπου. Aυτές αφορούν από τη δημιουργία αιολικών πάρκων κυρίως στην Kρήτη και σε άλλα νησιά μέχρι τη δραστηριοποίηση στα φωτοβολταϊκά συστήματα. H ιδέα για την ενασχόληση με την ενέργεια είχε μπει στον Σάμι Φάις από το 2008 ακόμη, όταν στέλεχος μεγάλου πολυεθνικού κολοσσού της ενέργειας.

Πηγή: moneypro.gr

Ενώ "ΤΟ ΒΗΜΑ" της 27.01.2013 δημοσίευε:


Τον Σάμι Φάις, έναν επιχειρηματία που γνωρίζει τα μυστικά του εμπορίου και της διανομής, επέλεξαν οι Γερμανοί της βιομηχανίας αθλητικών ειδών Puma για αντιπρόσωπό τους στην Ελλάδα μετά τη θυελλώδη διακοπή της συνεργασίας τους με τους αδελφούς Γλου το 2010.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι περίπου 300 πελάτες της Puma στην Ελλάδα θα προμηθεύονται τη συλλογή των προϊόντων της πολυεθνικής εταιρείας μέσω της εταιρείας Sportswind που ανήκει στον κ. Φάις. Η συμφωνία έχει διάρκεια 5 + 5 έτη.
Ο κ. Σάμι Φάις μετά την πώληση της Εlmec το 2007 αντί 80 εκατ. ευρώ αναζητούσε επιχειρηματικές προκλήσεις για να αξιοποιήσει την υψηλή ρευστότητα που διέθετε. Ετσι, όταν προσεγγίστηκε από τα στελέχη της Puma, απεδέχθη την πρόταση και επιστρέφει ξανά στην αγορά, έχοντας ένα πολύ καλό track record με την αντιπροσώπευση της Nike.
«Η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει ως βασική προϋπόθεση τις επενδύσεις ελλήνων επιχειρηματιών. Μόνο αν ρίξουν κεφάλαια στην αγορά οι Ελληνες, θα ακολουθήσουν και οι ξένοι» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Φάις.
Η Sportswind θα απασχολεί περίπου 100 άτομα και θα αναλάβει τη χονδρική της Puma σε Κύπρο και Βουλγαρία. Παράλληλα θα δραστηριοποιηθεί και στη λιανική με στόχο την ενίσχυση του δικτύου της Puma που σήμερα αριθμεί στην Ελλάδα περίπου 20 σημεία πώλησης (ιδιόκτητα και franchise).
Στόχος της Sportswind θα είναι η επίτευξη ενός υγιούς τζίρου και η σταδιακή βελτίωσή του σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Puma Hellas το 2012.

Πώς ιδρύθηκαν Puma και Adidas
H Puma ιδρύθηκε το 1948 από τον Ρούντολφ Ντάσλερ. Μαζί με τον αδελφό του Αντολφ ήταν ήδη επιτυχημένοι επιχειρηματίες στη βιομηχανία αθλητικών ειδών και σπορ ρουχισμού, αφού από το 1924 είχαν δικό τους εργοστάσιο με τη φίρμα «Εργοστάσιο Υποδημάτων Ντάσλερ». Το 1948 όμως τα «έσπασαν» και ο Ρούντολ δημιούργησε την Puma και ο Αντολφ την Adidas.
To Puma Group από το 2007 βρίσκεται υπό τον έλεγχο (82%) του δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Ανρί Πινό. Παραμένει όμως μια αμιγώς γερμανική εταιρεία με έδρα την πόλη  Χερτζοχενάουραχ κοντά στη Νυρεμβέργη. Οι μετοχές της διακινούνται στα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Μονάχου. Εχει παρουσία σε 120 χώρες, απασχολεί 11.000 εργαζομένους και το 2011 πραγματοποίησε πωλήσεις 3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 230 εκατ. ευρώ.

Η... ανακάλυψη της Nike
Το 1977 ο Σάμι Φαις σπούδαζε στις ΗΠΑ και είχε αποφασίσει όταν γυρίσει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με το εμπόριο. Ο ίδιος το 1977 απευθύνθηκε σε μια μικρή εταιρεία αθλητικών υποδημάτων που μετρούσε τότε έξι χρόνια ζωής στο Ορεγκον και έκλεισε συμφωνία αντιπροσώπευσης για την Ελλάδα. Ηταν μια τριετής συμφωνία που ξεκίνησε το 1978 και προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας 5.000 ζευγαριών τον χρόνο. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Σάμι Φάις γι' αυτόν τον σκοπό ήταν η Elmec και η αμερικανική εταιρεία ήταν η... Nike.
Η άνοδος της Nike ήταν κατακόρυφη, αφού μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο υπ' αριθμόν 1 προμηθευτής αθλητικών ειδών στον κόσμο.
Και η Elmec όμως δεν πήγε πίσω. Για πολλά χρόνια βραβευόταν ως η καλύτερη αντιπρόσωπος της Nike. Μάλιστα κάποια περίοδο η Nike είχε μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα απ' ό,τι στη Γερμανία.
Ο Σάμι Φάις επεκτάθηκε και στη λιανική, ενώ στην πορεία δημιούργησε έναν όμιλο 2.000 εργαζομένων, καθώς ίδρυσε τα Factory Outlet, αγόρασε το Minion και ήταν ο βασικός μέτοχος του Attica στην οδό Πανεπιστημίου.  To 2001 κατηγορήθηκε για χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες με βούλευμα.
Το 2007 ο Σάμι Φάις και η αδελφή του Λούσι, προτού η κρίση «χτυπήσει» την Ελλάδα, πουλάνε το 52% της Elmec στον εφοπλιστή κ. Αθ. Λασκαρίδη αντί 80 εκατ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε πρόταση από τη Foli Folie του κ. Δ. Κουτσολιούτσου και μεταβίβασε εκ νέου την εταιρεία.

Η κόντρα με τους Γλου

  • H Puma Hellas τον Οκτώβριο του 2010 κατηγόρησε τους τότε συνεταίρους της στην Ελλάδα, τους αδελφούς Γλου, ότι «μαζί με στελέχη του μάνατζμεντ στην Ελλάδα διέπραξαν σωρεία ποινικών αδικημάτων, όπως υπεξαίρεση, πλαστογραφία και απιστία». Οι Γερμανοί προχώρησαν σε διαχειριστικό έλεγχο της χρήσης του 2009. Η επαναδιατυπωμένη λογιστική κατάσταση αποκάλυψε ζημιές προ φόρων 102,6 εκατ. ευρώ, όταν ο αρχικός ισολογισμός είχε καταγράψει κέρδη 1,5 εκατ.  ευρώ.
  • Οι Γερμανοί βρίσκονται στα δικαστήρια με τους αδελφούς Γλου, ενώ η Puma Hellas έκανε αίτηση εισαγωγής στο άρθρο 99 που έγινε δεκτή, έχει ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής και ο μεσολαβητής επιχειρεί την επίτευξη τελικής συµφωνίας µεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών.
  • Οι υποχρεώσεις της Puma Hellas σύμφωνα με την επαναδιατυπωμένη λογιστική κατάσταση του 2009 ήταν 128 εκατ. ευρώ.





Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes