Ο 47χρονος χρηματιστής στην απολογία του, απέδωσε την ευθύνη για τις απάτες ύψους 350 εκατ. ευρώ, στον συγκατηγορούμενό του Ιω. Λίτινα. Ελεύθερες με εγγύηση 300 χιλ. έκαστη, η σύζυγός του και δυο συνεργάτιδες. Τι λέει η δικογραφία.
Στη φυλακή οδηγείται ο 47χρονος χρηματιστής, Γιώργος Δασκαλέας, που απολογήθηκε σήμερα ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας για την υπόθεση του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές.
Στον χρηματιστή αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος από κοινού με τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, που κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή μετά την απολογία του, στην οποία απέδωσε όλες τις ευθύνες στον χρηματιστή. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν βασικό και κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και δράση του κυκλώματος, που φαίνεται ότι καρπώθηκε συνολικά, από δεκάδες θύματα, το ποσό 350 εκατομμυρίων ευρώ, με δράση κυρίως σε Ελλάδα και Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα- επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή ο οποίος παρουσιαζόταν ως "ειδήμων" στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».
Ο 47χρονος χρηματιστής κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, απέδωσε την ευθύνη για τις παράνομες ενέργειες που καταλογίζονται στην υπόθεση, στον συγκατηγορούμενό του Ιω. Λίτινα υποστηρίζοντας πως ο άλλοτε επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας ήταν ο μοναδικός δικαιούχος των χρημάτων των επενδυτικών σχημάτων.
Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας ο Γ. Δασκαλέας, στους επενδυτές επιστράφηκαν περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν, ενώ ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του και οι συνεργάτιδές του, συγκατηγορούμενές του πλέον, είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους.
Ο χρηματιστής υποστηρίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως ο Λίτινας ήταν ο μόνος δικαιούχος των funds και ασκούσε με δικηγόρο Κύπρου διοίκηση και διαχείριση. «Ο Λίτινας ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές» φέρεται να ισχυρίζεται ο χρηματιστής.
Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν σήμερα και οι τρεις γυναίκες κατηγορούμενες στην υπόθεση του κυκλώματος, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφέθηκαν ελεύθερες με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Επιπλέον στις δύο από αυτές, στη σύζυγο και σε μία από τις συνεργάτιδες του κ. Δασκαλέα, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στην καθεμία.
Σημειώνεται ότι, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πηγή: euro2day.gr
Δύο επενδυτικά προγράμματα, που εμφάνιζαν ετήσιες αποδόσεις από 15% έως και 46%, είχε δημιουργήσει ο Γ. Δ. -προφυλακίστηκε χθες- ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος που έχει αποσπάσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από Έλληνες επιχειρηματίες και τον εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη.
Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος "εγκέφαλος" του κυκλώματος, ο Ι.Λ. προφυλακίστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ, χθες, οι τρεις συγκατηγορούμενες του Γ.Δ., η σύζυγός του και δύο συνεργάτιδές του, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.
Η "Αθηνά" και ο "Άρης"
Ως γκουρού του forex, της αγοράς αγοραπωλησιών συναλλάγματος, ο Γ.Δ. είχε ιδρύσει την PK Consultants USA. Πρόκειται για ένα από τα επενδυτικά οχήματα με το οποίο γίνονταν οι "δουλειές" και -προτού "μετακομίσει” στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους- είχε έδρα τον 11ο όροφο ενός ουρανοξύστη στον αριθμό 110 της Wall Street.
Ο 48χρονος που έχει διδακτορικό στην χρηματοοικονομική ανάλυση από το Trinity College & University του Delaware είχε δημιουργήσει, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr που έχει στη διάθεσή του το σχετικό υλικό, δύο προγράμματα που υπόσχονταν στους επενδυτές την μεγαλύτερη δυνατή αναλογία απόδοσης προς ρίσκο, όπως συνήθιζε να λέει ο trader.
Πρόκειται για το "Αθηνά" που επέτρεπε trading με ισοτιμίες των κρατών-μελών των G7, με την μόχλευση (leverage) του χαρτοφυλακίου να μην υπερβαίνει το 2:3 του αρχικού κεφαλαίου. Το μοντέλο του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα την περιγραφή της PK Consultants, στηρίζεται στις αρχές της μακροοικονομικής ανάλυσης και σε οικονομετρικά εργαλεία παρακολούθησης των μεσοπρόθεσμων τάσεων των ισοτιμιών. Το "Αθηνά", παρότι απευθυνόταν σε επενδυτές χαμηλού ή μεσαίου ρίσκου, προσέφερε ετήσιες αποδόσεις άνω του 14,5% (όπως φαίνεται στον πίνακα).
Ταυτόχρονα, ο Δ. προσέφερε πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, μέσω του προγράμματος με το όνομα "Άρης", το οποίο προϋπέθετε ότι ο επενδυτής θα είναι σε θέση να αναλάβει υψηλότερο ρίσκο, συγκριτικά με το "Αθηνά".
Το trading γίνεται με ισοτιμίες των κρατών-μελών G7 και με προτεινόμενη μόχλευση 1:1.
Πόσα χρέωνε
Σύμφωνα με το υλικό που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, η εταιρεία του Δ. χρέωνε (τιμές 2009) ως εξής:
1% ανά έτος διαχειριστική αμοιβή
20% αμοιβή κινήτρου (incentive fee)
Μέχρι 10 pips ανά "γύρο" προμήθεια (Pip-Percentage In Point είναι η αριθμητική μεταβολή της αξίας ανάμεσα σε δύο νομίσματα)
Παράλληλα, προβλεπόταν μηνιαία καταβολή κεφαλαίου, ανάληψη σε μηνιαία βάση μετά από ενημέρωση και κλείσιμο του διαγωνισμού μετά από δεκαπενθήμερη ενημέρωση.
Να σημειωθεί ότι η Pk Consultants ήταν μόνο ένας κρίκος της αλυσίδας της απάτης. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Δ., πρόεδρος η σύζυγός του Π.Ζ.Δ, επικεφαλής trading η κόρη τους Ε.Α. και product manager ο Ε.Μ.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε επίσης: Τα κόλπα των Rothschild του 1820 ...τώρα και από Έλληνες
Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου