"Όχι" από το ΣτΕ σε αποζημίωση αρχίατρου που υπέστη βλάβες από τη ραδιενέργεια το 1999 στο Κόσοβο


Το πραγματικά ενδιαφέρον δεν είναι η ίδια η είδηση, αλλά τα ψιλά γράμματα που αφορούν τις επιπτώσεις από τα ραδιενεργά υλικά που έριξαν οι "ακριβοδίκαιοι" σύμμαχοί μας, για να "εκδημοκρατίσουν" τους Γιουγκοσλάβους.

Είναι αυτοί που προβληματίζονται με το διοξείδιο του άνθρακα που είναι απαραίτητο στη φύση... αλλά όχι με τη ραδιενέργεια με την οποία μόλυναν για δεκαετίες τις "εκδημοκρατισμένες" χώρες."Όχι" είπε η ελληνική Δικαιοσύνη σε αρχίατρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη), ο οποίος ζητούσε αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστη (στο πρόσωπό του που παραμορφώθηκε καθώς και στα χέρια και τα πόδια του τα οποία διογκώθηκαν) από το απεμπλουτισμένο ουράνιο μετά την απόσπασή του, το 1999 στο Κόσσοβο.
Ειδικότερα, ο αρχίατρος το 1999 πήγε στο Πόλιε του Κοσσόβου και εγκατέστησε υγειονομική μονάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στην πολυεθνική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου και ορίστηκε διοικητής του Τάγματος Υγειονομικού.
Η περιοχή που επρόκειτο να εγκατασταθεί η υγειονομική μονάδα ήταν ιδιαίτερα βεβαρυμμένη, από πυρηνικά απόβλητα λόγω των βομβών που είχαν χρησιμοποιηθεί και περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ είχε επέλθει και ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω της καύσης αποβλήτων.
Ο αρχίατρος υποστήριξε ότι είχε ζητήσει κατ' επανάληψη με εμπιστευτικά σήματα να του σταλεί φορητό μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενεργών καταλοίπων, αλλά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το έστειλε 5 μήνες αφότου είχε γίνει η στρατοπέδευση των Ελλήνων και αφού είχαν αρχίσει οι χιονοπτώσεις. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής ήταν τα ραδιενεργά κατάλοιπα να εισχωρήσουν στο υπέδαφος και οι μετρήσεις να είναι αρνητικές.
Τον Ιούλιο του 2000 ο αρχίατρος επαναπατρίστηκε και έξι μήνες μετά υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις σύμφωνα με τις οποίες λόγω των ραδιενεργών αποβλήτων είχε προσβληθεί από τη δυσίατο νόσο «μικροαδένωμα υπόφυσης με ενεργό μεγαλακρία», ασθένεια που επιφέρει μετάλλαξη των κυττάρων και δημιουργεί νεοπλάσματα. Με άλλα λόγια δημιουργεί σωματική μετάλλαξη σε σημεία του σώματος όπως είναι τα χέρια και τα πόδια (αύξηση της διαμέτρου των δακτύλων και του πέλματος), την παραμόρφωση του πρόσωπου (διαπλάτυνση και πάχυνση της μύτης, αύξηση των ζυγωματικών οστών, αύξηση του μεγέθους των χειλιών, της γλώσσας και της κάτω γνάθου), παραμόρφωση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα την κύφωση, συχνές και άφθονες εφιδρώσεις, κ.λπ.
Ο αρχίατρος, στη συνέχεια, αποστρατεύθηκε με ποσοστό ανικανότητας 50% και διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση περίπου 1,6 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι ακόμη πέντε μέλη της Ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είχαν προσβληθεί, από την ίδια νόσο.
Το δημόσιο από την πλευρά του υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παράνομων πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων του δημοσίου και του ζημιογόνου γεγονότος της βλάβης της υγείας του αρχίατρου» και συνεπώς δεν δικαιούται αποζημίωση.

Τις απόψεις του δημοσίου υιοθέτησαν τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο, που αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να  δοθεί αποζημίωση στον αρχίατρο. Ο τελευταίος υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο την απέρριψε, κρίνοντας ότι σε αυτή δεν προβάλλονται οι κατάλληλοι ισχυρισμού που προβλέπει η νομοθεσία.
Πηγή: directnews.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

Ανώνυμος είπε...

Ορθώς αποκαλείται "Συμβούλιο Των Επικρατούντων"

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes