Στον Αγωγό TAP επέτρεψαν όλα αυτά που είχαν απαγορεύσει για την Gazprom

Фото: Giannis Papanikos/Pool/Reuters
'Ιστορική' αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ημέρα της έναρξης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, η οποία έχει σχεδιαστεί για την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποθέτει ότι έτσι διαφοροποιεί τις πηγές καυσίμων.

Στην πραγματικότητα, το έργο είναι άλλο ένα παράδειγμα των διπλών μέτρων και σταθμών της Δύσης: Στα παρόμοια σχέδια της Ρωσίας οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες χρησιμοποίησαν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή του έργου του αγωγού Trans Adriatic (TAP), το οποίο προβλέπει την παροχή από το Αζερμπαϊτζάν φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič δήλωσε ότι είναι ιστορική η ημέρα της έναρξης της κατασκευής του ιστορικού αγωγού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο αγωγός σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη.
'Οι χαρούμενες δηλώσεις του Maroš Šefčovič σχετικά με τη δυνατότητα να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τον TAP δεν είναι τίποτα παραπάνω από όνειρα'.
'Αναμένουμε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή της Κασπίας θα είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη το 2020. Αλλά ο' νότιος διάδρομος του φυσικού αερίου 'μπορεί να επεκταθεί για να μεταφέρουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί. Εμείς θα είμαστε σε θέση στο μέλλον να πάρουμε περισσότερο φυσικό αέριο από την Κασπία και από τις χώρες που βρίσκονται στην κεντρική Ασία όπως το Τουρκμενιστάν », - δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα επωφεληθούν από τον TAP με λήψεις η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ιταλία. Αλλά πάνω απ 'όλα νικήτρια, φυσικά, θα είναι η Ελλάδα: από 880 χιλιόμετρα συνολικού μήκους 540 χιλιόμετρα αγωγού θα πραγματοποιηθεί στο έδαφός της. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP σημαίνει μια νέα εποχή για τη χώρα του. Η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση στα αποθέματα του φυσικού αερίου της Κασπίας, λόγω του αγωγού γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και όχι μόνο. Ο Τσίπρας περιμένει 1,5 € δισεκατομμύρια επενδύσεις στη χώρα μέσω αυτού του αγωγού. Για εκείνους που βρίσκονται στην κρίση όπως η Ελλάδα είναι πολλά χρήματα. Αυτό θα ωφελήσει την ελληνική βιομηχανία, όπως και η κατασκευή του αγωγού θα προσελκύσει Ελληνικές εταιρείες. Τέλος, χάρη σε αυτόν τον αγωγό με τις εργασίες κατασκευής του θα απασχοληθούν 8.000 άτομα.
Χαίρεται και η Βουλγαρία, η οποία έχει ήδη κατασκευάσει την πρώτη φάση του αγωγού διασύνδεσης «Ελλάδας-Βουλγαρίας». «Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών παροχής φυσικού αερίου. Για τη Βουλγαρία η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης με την Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας,» είπε η υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας Temenujka Petkova..
Η Τεχνική δύναμη του αγωγού διασύνδεσης «Ελλάδας-Βουλγαρίας» (IGB) υπολογίζεται να κάνει 3-5.000.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Αλλά τώρα άρχισαν να μιλούν για την ευκαιρία να αυξήσουν την δυνατότητα παροχής σε 10 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με το σχέδιο, το σημείο διέλευσης του φυσικού αερίου πρέπει να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2018.
Τα οφέλη του θα δεχθεί επίσης και η Αλβανία. Μέχρι στιγμής είχε απομονωθεί από τα ενεργειακά δίκτυα της ΕΕ, αλλά χάρη στην TAP θα είναι σε θέση να ενταχθεί στο περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η χώρα θα είναι σε θέση να βοηθηθεί με περίπου ένα δις ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετες πληρωμές φόρων, όπως και άλλοι συμμετέχοντες στο έργο. Και, φυσικά, η Αλβανία θα είναι σε θέση να παραδώσει το φυσικό αέριο στο δίκτυο τροφοδοσίας των Δυτικών Βαλκανίων.
Αλλά δεν έχει σημασία πόσο καυχήθηκε ο Maroš Šefčovič, με τη βοήθεια αυτού του σωλήνα του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν η Ευρώπης δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κατ' αρχάς, η χρονική στιγμή της εμφάνισης του αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην νότια Ιταλία μετακινείται κάθε χρόνο. Στην αρχή ήταν περίπου το 2018, τώρα πάει για το 2019. Στην πραγματικότητα, όλα θα μπορούσαν να διαρκέσουν άλλα δυο χρόνια. Επειδή η ανάπτυξη του δεύτερου σταδίου του πεδίου Shah Deniz (πόρος βάσης του TAP) δεν είναι αρκετά ομαλή. Την 1η Μαρτίου 2016, το έργο είχε ολοκληρωθεί μόνο κατά το 66%, ανέφερε η BP-Αζερμπαϊτζάν.
«Υπάρχει μια μεγάλη ολίσθηση, και φαίνεται ότι αυτό το έργο έχει ήδη μετατεθεί πέρα από το 2020. Εν όψει της γενικής οικονομικής κατάστασης, νομίζω, πραγματικά, ότι το άεριο του Αζερμπαϊτζάν θα φτάσει στην Ευρώπη περίπου το 2022 "- αξιολογεί την επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας Konstantin Simonov.
Τέλος, πρόκειται μόνο για 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την προμήθεια από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP, εκ των οποίων το 80% θα πάει στην Ιταλία. Ενώ στην Ανατολική Ευρώπη - στη Βουλγαρία και την Ελλάδα - θα έλθουν μόνο 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το θέμα του αγωγού του φυσικού αερίου για την ΕΕ συνίστατο αρχικά στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Αλλά τι είδους διαφοροποίηση μπορεί να υπάρξει μόνο με τα λόγια;
Η αγορά της Ιταλίας είναι έτσι και αλλιώς διαφοροποιημένη, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Οι Ιταλοί αγοράζουν φυσικό αέριο από πολλές πηγές: την Αλγερία, το Κατάρ, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Λιβύη, και, τέλος, από τη Ρωσία. Το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της η Ιταλία το αγοράζει από την Αλγερία, και περίπου το 40% (25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από την Ρωσία.
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πούμε ότι σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, όταν η Ιταλία πάρει επιτέλους τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, θα πάψει να αγοράζει από την Gazprom. Ακόμη πρέπει να εξετάσουμε αν το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα είναι (πράγμα αμφίβολο), φθηνότερο από αυτό της της Gazprom. Για την Ιταλία θα είναι πιο κερδοφόρο να αρνηθεί, για παράδειγμα, τα πιο ακριβά υγροποιημένα φυσικά αέρια από το Κατάρ ή την Αλγερία, από τα οποία είναι παραδοσιακά κατώτερη η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Έτσι, η Gazprom δεν μπορεί να χάσει μερίδιο αγοράς στην Ιταλία με την έλευση του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Όλα εξαρτώνται από την τιμολογιακή πολιτική. Τέλος, η Ρωσία σχετικά με τα αποτελέσματα του 2015 έχει διαθέσει στην Ευρώπη σχεδόν 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούν να έχουν σοβαρή επίδραση είτε στην θέση της Gazprom, ούτε γενικότερα στην ισορροπία της Ευρωπαϊκής αγοράς.
Οι Χαρούμενες δηλώσεις του Maroš Šefčovič σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς φυσικού αερίου από 10 έως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στον TAP ψάχνει όχι περισσότερο από τα όνειρα του, γιατί δεν υπάρχει η επιβεβαίωση της δυνατότητας της βάσης των πόρων. Το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να δώσει περισσότερα, και πρέπει ακόμα να βρουν και να ξεκινήσουν την ανάπτυξη νέων πεδίων στο Τουρκμενιστάν, στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού. Ο μόνος που είναι τώρα εύκολο και μπορεί να παρέχει πρόσθετες ποσότητες των καυσίμων - είναι η Gazprom.

Η Αμερικανική οδός
Στην τελετή έναρξης παρέστησαν οι επίσημοι εκπρόσωποι όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.
Δεν μπορούσαν να μην είναι εδώ οι Ηνωμένες Πολιτείες που φαινομενικά δεν έχουν καμία εμπορική σχέση με το έργο. Από το Ηνωμένες Πολιτείες και από το τμήμα της επικρατείας του ειδικού αντιπροσώπου ήταν ο Amos Hohštej
Ήταν αυτός που πριν μια εβδομάδα έκανε πλύση εγκεφάλου στην ΕΕ για τον Ρωσικό Αγωγό: Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θέλει οι χώρες της ΕΕ να επενδύσουν στην κατασκευή του Nord Stream-2
Αλλά το έργο – είναι ένα αντίπαλο σχέδιο με ρωσικούς αγωγούς στα νότια κράτη της Ευρώπης και εγκρίθηκε να κατασκευαστεί παρ όλες τις διαφορές.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Τρίτου πακέτου Ενέργειας της ΕΕ. Τα επιχειρήματα του South Stream ήταν ικανά για να ακυρώσουν αυτό το σχέδιο. Αλλά όταν ήρθε ο TAP, όλες αυτές οι παραβιάσεις ξεπεράστηκαν.
Για σύγκριση: Στο 'South Stream' η Gazprom ήταν μέτοχος στο μισό του χερσαίου τμήματος του αγωγού στο ευρωπαϊκό έδαφος, η έννοια του να είναι την ίδια στιγμή και παραγωγός του αερίου και μεταφορέας τυπικά, παραβιάζει τους κανόνες του τρίτου πακέτου ενέργειας.
Ο TAP από μόνος του είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενέργειας
Επισήμως, την ανάπτυξη των γεωτρήσεων και οι μέτοχοι της TAP είναι διαφορετικές εταιρείες. Αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά, είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι έτσι: η ανάπτυξη κοιτασμάτων γίνεται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την BP-Αζερμπαϊτζάν και την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, και στο μεγαλύτερο έργο μέτοχοι του TAP είναι πάλι οι ίδιοι οι BP και η SOCAR (έχουν το 20% των αγωγών).
Ένα άλλο παράδειγμα των διπλών προτύπων: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην SOCAR του Αζερμπαϊτζάν να γεμίσει τον TAP με πλήρως δικό της φυσικό αέριο. Αν και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ενέργειας θα πρέπει να παρέχονται με ανταγωνιστική πρόσβαση στον αγωγό στο ευρωπαϊκό έδαφος για κάθε προμηθευτή φυσικού αερίου.
Με τον αγωγό του TAP θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τη νομοθεσία κατά τον ίδιο τρόπο όπως και με τον OPAL (συνέχιση του «Nord Stream» στο ευρωπαϊκό έδαφος). Στην Gazprom επετράπη η άντληση φυσικού αερίου στην OPAL μόνο κατά το 50% της χωρητικότητας του αγωγού. Το υπόλοιπο μισό του αγωγού το άφησε ελεύθερο για κάποιον «άλλο προμηθευτή, όπως απαιτείται από τους κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτο».
Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λύσει αυτό το πρόβλημα για TAP, βάζει μια εξαίρεση στους κανόνες του τρίτου πακέτου ενέργειας.
Η Gazprom, καθώς δεν ζήτησε τέτοια εξυπηρέτηση δεν την έχει λάβει.
Το αστείο είναι ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να αντλήσουν φυσικό αέριο μέσω του OPAL, εκτός από την Gazprom, διότι δεν της επιτρέπεται.
Αλλά μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ο TAP (τον αγωγό της Gazprom) αν πραγματικά το επιθυμεί. Η Gazprom θα μπορούσε εύκολα να παραδώσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα - σε περίπτωση εφαρμογής του «South Stream» (στη Βουλγαρία), καθώς και στην περίπτωση του «Τουρκικού Stream» (μέσω Τουρκίας). Αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει διαγράψει από τον κανόνα το ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό του TAP.
Πηγή: tokoutsavaki/vz.ru



Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes