Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης... Ενώ ο Τσίπρας αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα!


Ο "Σουλτάνος" έδειξε τα δόντια του, δηλώνοντας ότι βρίσκει άδικη τη συνθήκη που καθόρισε τα κοινά σύνορά μας με τη λήξη του πρώτου παγκόσμιου. Έπρεπε να έχουν πάρει μερικά νησιά παραπάνω είπε. 

Του Δημήτρη Καρατζά

Κι εμείς έχουμε μια κυβέρνηση της οποίας ο προκαθήμενος αναρωτιέται αν έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ήξερε. Αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ηλιθιότητας και της προδοσίας που σχεδιάζει μαζί με τη "συμμορία" των "μαρξιστών" φίλων του. 
"Φωστήρα" Τσίπρα, υπάρχουν γεροντάκια 80 ετών που θα έπαιρναν τα όπλα αύριο το πρωί, για να υπερασπιστούν αυτά που δεν ήξερες ότι υπάρχουν... Αλλά κι εσύ και τα τσογλάνια της παρέας σου θα πάτε από φίλια πυρά πρώτοι, ξεφτίλες, όχι γιατί τα γεροντάκια έχουν Αλτσχάιμερ, αλλά γιατί είσαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια σας ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
#ΑΠΕΛΑΣΤΕ_ΤΗΝ_ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
Άρθρο 120 του Συντάγματος.

Για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο άρθρο από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ":



Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αναζήτηση των αιτιών και των πιθανών επιδιώξεων του Τούρκου προέδρου, όμως, δεν πρέπει να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν απλώς να διέπραξε ένα σοβαρό λάθος με τη δήλωση αυτή, ίσως παρασυρόμενος από την αλαζονεία του νικητή στην αναμέτρηση με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου, ίσως τυφλωμένος από τη βιασύνη του να αναθεωρήσει την Ιστορία και να πλάσει τη νέα Τουρκία όπως αυτός τη θέλει. Εάν η Τουρκία ανοίξει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης, μπορεί να θέσει σε κίνηση απρόβλεπτες δυναμικές και η ίδια να υποστεί σοβαρότατο πλήγμα.
Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν καθιέρωσε τα σύνορα και τις σχέσεις της Τουρκίας μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τους ανατολικούς της γείτονες – τη Συρία και το Ιράκ. Αυτά τα σύνορα τεμάχισαν την περιοχή στην οποία ζουν οι Κούρδοι των τριών χωρών. Σε μια συγκυρία που το κουρδικό ζήτημα κορυφώνεται λόγω του πολέμου εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, του εμφυλίου στη Συρία και της αναζωπύρωσης του αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας, θα ήταν ακραία ανευθυνότητα της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει η ίδια θέμα αναθεώρησης συνόρων. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή είναι ήδη τόσο πολύπλοκα και οι εξελίξεις τόσο ρευστές, ώστε το μόνο που μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώκει είναι να κλείσει μέτωπα και όχι να υπονομεύσει τα ίδια της τα θεμέλια.
Μόλις στις 24 Ιουλίου, σε δήλωσή του για την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τη συμφωνία «ιδρυτική πράξη του νεοσύστατου κράτους μας». Η συμφωνία υπεγράφη για λογαριασμό της Τουρκίας από τον υπουργό Εξωτερικών Ισμέτ Πασά (Ινονού), ο οποίος αργότερα διαδέχθηκε τον Κεμάλ Ατατούρκ στην προεδρία, και από τους εκπροσώπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και του κράτους των Σέρβων - Κροατών - Σλοβένων. Μετά τον πόλεμο των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων και άλλων δυνάμεων, και την ανατροπή της δυσμενέστατης Συνθήκης των Σεβρών (του 1920), η Συνθήκη της Λωζάννης παρουσιάστηκε ως νίκη από την τουρκική ηγεσία και καθόρισε τα σύνορα του κράτους που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. (Η συνθήκη, επίσης, παρέπεμψε σε άλλη συμφωνία, η οποία καθόρισε την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας).
Τώρα ο Ερντογάν προβάλλει εαυτόν ως νέο Ατατούρκ στη θέση του Μουσταφά Κεμάλ. Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, είπε χθες, «είναι ο δεύτερος Πόλεμος Ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους. Να το γνωρίζουμε αυτό. Τότε μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάννη το 1923. Μερικοί προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάννη ως νίκη. Στη Λωζάννη χαρίσαμε τα (ελληνικά) νησιά... Ακόμη αγωνιζόμαστε για το τι θα είναι η υφαλοκρηπίδα, τι θα ισχύει στον αέρα και στη γη». Εάν, όμως, είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, «θα μας είχαν φέρει μια συνθήκη που θα μας έκανε να αναπολούμε αυτή των Σεβρών», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στην προσπάθειά του να ελέγξει τα πάντα και τους πάντες στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Οσο μπορεί να ανησυχεί τους γείτονές του, πάντως, άλλο τόσο θα έπρεπε και οι συμπατριώτες του να τον φοβούνται.

Για να θυμηθείτε την δήλωση του Τσίπρα που είχε σηκώσει θύελλα ότι "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα" είχε γράψει μεταξύ των άλλων και το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ":



Θύελλα έχει ξεσπάσει από την εκφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο και στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν», τονίζοντας: «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»; 
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα για το αν υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, σχολίασε σε αυστηρό τόνο: «Όσο για τη δήλωση ότι "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα", δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε. Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος». 
Το θέμα, που έχει ανακύψει από την εκφορά του τέως πρωθυπουργού έρχεται μόλις πέντε μέρες μετά την εκ νέου έγερση ζητήματος θαλάσσιων συνόρων από την Τουρκία. Οι προκλητικότατες πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαντήθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Κούτρα.


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes