Η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος


Η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο τη σύμβαση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανατεθεί το 2013 στην Κίνα

Η Τουρκία θα εξετάσει την ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, μια κρατική σύμβαση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε σήμερα ένα τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει πριν από περίπου έναν χρόνο τη σύμβαση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανατεθεί το 2013 στην Κίνα κατόπιν ενός δημόσιου διαγωνισμού για την αγορά πυραύλων εδάφους-αέρος. Τότε οι τουρκικές αρχές είχαν επικαλεστεί τους δισταγμούς της Κίνας να συναινέσει στη μεταφορά της κινεζικής τεχνολογίας στην Τουρκία, παρότι η προσφορά που υπέβαλε ήταν η πιο συμφέρουσα.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να εξετάσει μια ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για την κατασκευή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με μεγάλο δραστικό βεληνεκές, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ερωτηθέντες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή.
Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς σχέσης μετά τη σοβαρή κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού που πετούσε κοντά στα συροτουρκικά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.
Η απόφαση της Τουρκίας να αναθέσει το 2013 σε μια κινεζική κρατική εταιρεία τη δημόσια σύμβαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους των συμμάχων της στο NATO, που είχαν επισημάνει την ασυμβατότητα του κινεζικού υλικού με τα δικά τους συστήματα αεράμυνας.
Κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν την ευχή να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε όλα τα πεδία, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής τεχνολογίας.
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα στο πεδίο της στρατιωτικής βιομηχανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτό θα μεταφραστεί σε χειροπιαστά έργα». Την ίδια ευχή εξέφρασε και ο ομόλογός του της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes