Η Ρωσία ανακοίνωσε εχθές την πρόθεσή της να αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας το δικαστήριο αυτό ότι δεν είναι "αληθινά ανεξάρτητο" και δεν έχει αρθεί στο ύψος των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει.
Η Μόσχα υπέγραψε το 2000 --αλλά ουδέποτε επικύρωσε-- το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο δημιουργήθηκε το ΔΠΔ, το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
"Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψε ένα διάταγμα για την πρόθεση της Ρωσίας να μην είναι κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σύντομα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Το δικαστήριο δεν ήρθη στο ύψος των προσδοκιών που υπήρχαν γι' αυτό και ουδέποτε έγινε ένας αληθινά ανεξάρτητος θεσμός με κύρος στη διεθνή δικαιοσύνη", συνεχίζει το υπουργείο.
"Πράγματι, μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια", προσθέτει.
Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί εξάλλου το ΔΠΔ ότι επικεντρώνεται στα εγκλήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές της Οσετίας και τα ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία στη διάρκεια του πολέμου που έφερε αντιμέτωπες τις δύο χώρες τον Αύγουστο του 2008, αποσιωπώντας, πάντα σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, αυτά που διαπράχθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα.
"Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επ' ουδενί για αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", υποστηρίζει το υπουργείο.
"Δεν ήμασταν μέλη του ΔΠΔ. Είχαμε υπογράψει το Καταστατικό, όμως δεν το είχαμε επικυρώσει. Στο εξής αποσύρουμε την υπογραφή μας και οι υποχρεώσεις που συνδέονται μ' αυτή την υπογραφή αίρονται επίσης, συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. "Δεν υπάρχει πλέον καμιά υποχρέωση" για τη Ρωσία, πρόσθεσε.
Τρεις αφρικανικές χώρες --η Γκάμπια, η Νότια Αφρική και το Μπουρούντι-- ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από το ΔΠΔ. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου