Κι άλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την περίοδο 2008-2014. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.



Είναι η δεύτερη δίωξη τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ας σημειωθεί ότι οι κατηγορίες για απιστία και άμεση συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη επιβαρύνονται από τις ειδικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.

Η νέα ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον πρυτάνεων, προέδρων και αντιπροέδρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Ιδρύματος, καθώς και μελών της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, που υπηρετούσαν την επταετία 2008-2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και κατατέθηκαν στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 9,7 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα σε προγενέστερο χρόνο από την τυπική έναρξή τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι πληρώθηκαν και δαπάνες ύψους περίπου 500.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από τα προγράμματα.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης είχε ασκήσει άλλη ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πρώην πρυτάνεις και διοικήσεις των ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, σύμφωνα με τα πορίσματα του ελεγκτών, για το διάστημα 2000-14, 40 καθηγητές του Ιδρύματος που είχαν και ιδιωτική απασχόληση δεν κατέβαλαν χρηματικό ποσό 640.000 ευρώ όπως είχαν υποχρέωση από τον νόμο.

Παλαιότερες παραβάσεις


Οι έρευνες για τους «αμαρτωλούς» ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά τη χώρα ξεκίνησαν πριν από περίπου μία δεκαετία κατά παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά.

Στις πιο κραυγαλέες παραβάσεις που διαπίστωσαν οι ελεγκτές κατά καιρούς συγκαταλέγονται:
  • Προσλήψεις υπαλλήλων που υποτίθεται ότι προορίζονταν για υπηρεσίες φύλαξης, αλλά στην πραγματικότητα προσέφεραν άλλες υπηρεσίες.

  • Προσλήψεις συγγενικών προσώπων καθηγητών με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συνέπεια οι προσληφθέντες να θεμελιώνουν δικαιώματα σύμβασης αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • Περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από καθηγητές.

  • Μη καταβολή από πανεπιστημιακούς που παράλληλα ιδιωτεύουν ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εσόδων τους στον ΕΛΚΕ, όπως είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου.

  • Ακόμη και το κτίριο του ΕΛΚΕ στο ΑΠΘ, που παραδόθηκε το 2011 και κόστισε περίπου 10 εκατ. ευρώ.
  • Πηγή: aznews.site

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes