Ταλέντα στο εξωτερικό θα πρέπει να αναζητήσουν οι κεντρικές τράπεζες


Η Βρετανία έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι διοικείται από μία μικρή κλίκα αριστοκρατών με σπουδές σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τουλάχιστον σε ένα πεδίο αυτή η κατηγορία είναι άδικη: λίγες χώρες είναι τόσο ανοικτόμυαλες όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων στους άνδρες και τις γυναίκες που λαμβάνουν μερικές από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας.



Του Ferdinando Giugliano


Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας, είναι ένα πραγματικό χωνευτήρι παγκόσμιου ταλέντου. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξε τη Silvana Tenreyro, μία οικονομολόγο με εξειδίκευση σε νομισματικά και εμπορικά θέματα, στο London School of Economics, ως εξωτερικό μέλος της 9μελούς MPC. H Tenreyro έχει αργεντίνικη, ιταλική και βρετανική υπηκοότητα, πήρε το διδακτορικό της από το Harvard και εργάστηκε στον καθορισμό επιτοκίων στην Κεντρική Τράπεζα του Μαυρίκιου, βιογραφικό που την καθιστά έναν αληθινό "πολίτη του κόσμου".

Η MPC είναι ήδη γεμάτη με οικονομολόγους που προέρχονται από το εξωτερικό. Ο διοικητής, Mark Carney, γεννήθηκε στον Καναδά όπου ήταν επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Gertjan Vlieghe, άλλο ένα εξωτερικό μέλος της MPC, μεγάλωσε στο Βέλγιο πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η προκάτοχος της Tenreyro, η Kristin Forbes, είναι πολίτης των ΗΠΑ, όπου θα επιστρέψει τγια να διδάξει. Σε αντίθεση με τον Carney και τον Vlieghe, που και οι δύο έγιναν βρετανοί υπήκοοι, η Forbes δεν ορκίστηκε ποτέ πίστη στη Βασίλισσα.

Μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι σχεδόν μοναδική στον τομέα αυτό. Το συμβούλιο χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αποτελείται αποκλειστικά από Ιάπωνες οικονομολόγους. Στην ευρωζώνη, η νομισματική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Ευρωπαίων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Οι κορυφαίες επιτελικές θέσεις στην Bundesbank, στην Τράπεζα της Γαλλίας και την Τράπεζα της Ιταλίας στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από οικονομολόγους που μεγάλωσαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Στην Federal Reserve των ΗΠΑ, ο αναπληρωτής διοικητής Stanley Fisher, ο οποίος πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία στην Αφρική και το Ισραήλ και έχει και την αμερικανική και την ισραηλινή υπηκοότητα, αποτελεί σπάνια εξαίρεση στο διοικητικό συμβούλιο.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν υπέρ της ύπαρξης ορισμένων αλλοδαπών υπεύθυνων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής μίας χώρας. Οι κεντρικές τράπεζες είναι άκρως τεχνικά ιδρύματα, επομένως η αλίευση στελεχών από μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων, μόνο καλό μπορεί να είναι. Όμως πέρα από τη διεύρυνση του δικτύου προσλήψεων, η ύπαρξη οικονομολόγων από διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο της ομαδικής σκέψης και να επεκτείνει το εύρος των εμπειριών από τις οποίες μπορούν να αντληθεί γνώση όταν γίνεται η χάραξη πολιτικής.

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Adam Posen, ένας Αμερικανός οικονομολόγος, ήταν μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών εντός της MPC, μίας ακτιβιστικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Φέτος η Forbes έγινε ένα από τα κορυφαία "γεράκια” της Επιτροπής, ως το πρώτο μέλος που υπερψήφισε την αύξηση των επιτοκίων σε αντίθεση με την πλειοψηφία.

Φυσικά, η Τράπεζα της Αγγλίας, θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ποικιλομορφία στην κορυφή της. Μετά τις παραιτήσεις των Charlotte Hogg και Minouche Shafik, η BoE δεν έχει καμία γυναίκα στο διοικητικό της συμβούλιο και η Tenreyro θα είναι το μόνο θηλυκό μέλος της MPC. Ο διορισμός του διαδόχου του Hogg ως αναπληρωτή διοικητή για τις αγορές και τον τραπεζικό τομέα, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει η τράπεζα λιγότερο ανδροκρατούμενη.

Ωστόσο, η διεθνής ποικιλομορφία στην κορυφή της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ένα πλεονέκτημα που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Καθώς η Βρετανία δίνει το σωστό παράδειγμα, θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες.
Πηγή: aznews.site

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes