Στην πεφωτισμένη Δύση είναι σοβαρό αμάρτημα να πάρεις λεφτά από έναν ξένο ηγέτη. Αντιθέτως το να βομβαρδίσεις και να ισοπεδώσεις τη χώρα αυτού του ξένου ηγέτη απρόκλητα και να τον σκοτώσεις μετά από βασανιστήρια αποτελεί ανδραγάθημα.
Ειδικά δε …αν προκαλέσεις και μαζικό προσφυγικό κύμα από το οποίο θα πνιγούν στη Μεσόγειο μερικές χιλιάδες αναλώσιμοι Αφρικανοί …τότε μπορεί να σε προτείνουν και για Νόμπελ Ειρήνης.
Υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του 2007 από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
Η σύλληψη του Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να επιταχύνει τις έρευνες των γαλλικών αρχών, που την τελευταία πενταετία προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της πολύκροτης υπόθεσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός από τον πρώην πρόεδρο, κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβιάσεων, δίνει και ο πρώην στενός συνεργάτης του, Μπρις Ορτφέ, χωρίς να έχει συλληφθεί.
Μέχρι πρότινος, ο Νικολά Σαρκοζί αρνούταν κάθε κατηγορία για την υπόθεση, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονταν δεδομένου ότι οι φερόμενοι ως «πρωταγωνιστές» της υπέρογκης χρηματοδότησης, ήταν άνθρωποι που ανήκαν στο στενό περιβάλλον του πρώην δικτάτορα της Λιβύης.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας ύστερα από σημείωμα που αποδίδεται στον πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών της Λιβύης, Μούσα Κουσά, για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από το τότε καθεστώς. Σύμφωνα μάλιστα με το σημείωμα αυτό, που έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Mediapart, γινόταν λόγος για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, ποσό που ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ήταν μικρότερο.
Εκείνος ωστόσο που κυριολεκτικά «έκαψε» τον Σαρκοζί και το περιβάλλον του, ήταν ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας και «ενδιάμεσος» Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι την περίοδο 2006-2007 παρέδωσε στον Σαρκοζί και το διευθυντή του γραφείου του Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες με 5 εκατ. ευρώ, εκ μέρους του καθεστώτος Καντάφι. Κατηγορία που τότε διέψευσαν κατηγορηματικά Σαρκοζί και Γκεάν.
Αλλά και ο ίδιος ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, αποκάλυψε στο euronews το 2011 ότι η Λιβύη χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί. Όπως είχε αποκαλύψει τότε ο Σάιφ Καντάφι, ο Σαρκοζί θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά που ανήκουν στο λαό της Λιβυής, αποκαλώντας μάλιστα «κλόουν». «Ο Σαρκοζί πρέπει να επιστρέψει στη Λιβύη τα χρήματα που πήρε για την προεκλογική του εκστρατεία. Χρηματοδοτήσαμε την προεκλογική του εκστρατεία και έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να τις δημοσιεύσουμε. Το πρώτο πράγμα που ζητάμε από αυτόν τον κλόουν το Σαρκοζί είναι ότι επιστρέφει αυτά τα χρήματα στον λαό της Λιβύης. Τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος ώστε να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης, αλλά μας έχει απογοητεύσει. Και πολύ Σύντομα θα δημοσιεύσουμε όλες τις λεπτομέρειες και τα έγγραφα και τα τραπεζικά δελτία πληρωμής», δήλωνε στην συνέντευξη.
Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στο Παρίσι τονίζουν ότι αν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν, είναι προφανές ότι ο Καντάφι ώντας απομονωμένος επί δεκαετίες από τη διεθνή πολιτική σκηνή, επιχειρούσε «ανοίγματα» προκειμένου να «αναθερμάνει» τις σχέσεις της Λιβύης με ισχυρούς διεθνείς – και δη δυτικούς – παίχτες.
Κανείς άλλωστε δεν θα ξεχάσει την μεγαλειώδη υποδοχή που επιφύλαξε ο Νικολά Σαρκοζί στον Μουαμάρ Καντάφι το Δεκέμβριο του 2007 στο Παρίσι, ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας πλέον, επιτρέποντάς του να στήσει ακόμη και την μεγαλοπρεπή τέντα Βεδουίνων που τόσο αγαπούσε.
Η τεράστια ανατροπή και η μεγάλη ειρωνεία της τύχης έρχεται ωστόσο λίγο πριν από το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι, που σε σημαντικό βαθμό έφερε και την «υπογραφή» του Νικολά Σαρκοζί, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος «άδειασε» με μεγάλη ευκολία το Λίβυο δικτάτορα. Ήταν εκείνος άλλωστε που έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί των Δυτικών που οδήγησαν στη συνέχεια και στο ατιμωτικό τέλος του Καντάφι.
Πηγή: AZ News
Δημοσίευση σχολίου